Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с Газпром” и

...
Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с Газпром” и
Коментари Харесай

Да се паднавят доставките на руски газ и да се преговаря с Газпром, искат работодатели

Работодателските организации упорстват да бъдат възобновени договарянията с " Газпром” и да се възобновят доставките на газ. Предлагаме до възобновяване на доставките – да се постави таван или да се замразят цените на газа на настоящата им стойност, Предлагаме оскъпяването, което ще пристигна от различните доставки да се поеме от страната. Трябва да бъдат удължени и обезщетенията за ток за бизнеса”. Това сподели на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

" От това, което се случва със прекъсването на доставките на газ, сме обезпокоени. Предлагаме да спасим българската национална стопанска система и промишленост, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични приходи и да предприемем ограничения, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, акцентира Нинова.

" Да се одобри незабавно закон, с който се постанова в допълнение облагане върху свръхпечалбите на енергийните сдружения. Да се продължат обезщетенията за ток, да се продължат до времето, докато се решат дълготрайно проблемите с нови контракти ", добави Нинова.

" Безспорно цената на енергоресурсите е основна освен за конкурентоспособността на предприятията, само че и за приходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електрическата енергия. По-лесният проблем за решение несъмнено е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че единствено с част от тях могат да бъдат обезщетени всички консуматори на свободния пазар. КЕВР елементарно може да я сметне. По наши калкулации става дума за към 150-160 лв. за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е изменена, тази на водата също, както и цената напразно и слънцето”, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР