Работодателите са против да плащат профилактични прегледи на служителите си,

...
Работодателите са против да плащат профилактични прегледи на служителите си,
Коментари Харесай

Бизнесът е против дублирането при плащането на профилактичните прегледи

Работодателите са срещу да заплащат профилактични прегледи на чиновниците си, в случай че същите проучвания се заплащат и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Ясно да бъдат разграничени (без дублиране) профилактичните действия, финансирани по НЗОК, и тези, заплащани от работодателя по отношение на изискванията на труд, оферират национално представителните организации, се споделя в известие от тяхно име, изпратено от Българската стопанска камара.

Становището на бизнеса е направено по отношение на разработвани в министерствата на труда и на опазването на здравето промени в Наредбата за активността на службите по трудова медицина и Наредбата за предварителните и периодическите медицински прегледи на работещите.
Според бизнеса претендентите за работа и работещите, които не са изложени на професионални опасности, не би трябвало да минават предварителни и периодически профилактични прегледи по отношение на изискванията на труд. Профилактиката в този случай би трябвало да се покрива от годишните прегледи и проучвания при общопрактикуващия доктор, каквато е европейската процедура.

Във всички европейски страни тези прегледи се правят прегледите, свързани с изискванията на труд, се правят от трудови медици, като при нужда (посочена в съответния стандарт) работещият се насочва към експерт в съответната здравна дисциплинираност. У нас правото на трудовите медици да преглеждат е отнето през 2008 година и в този момент те единствено дават изводи на база документи, издадени от други лекари, означават работодателските организации.

Бизнесът чака да се регламентира ясно в кои случаи профилактичните прегледи са наложителни (с произлизащите от това последици за работещия и работодателя) и кои са целесъобразни, на които работещият се явява по собствен избор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР