Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа

...
Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа
Коментари Харесай

Работодателите настояват за спешни мерки за цените на газа и тока

Работодателите желаят от депутатите незабавни ограничения за цените на газа и тока, както и индексация на строителните контракти.

" По обезщетенията за май и за юни се работи правилно. Притеснението за бизнеса е, че след няколко дни изтича механизмът за обезщетения. По отношение на електроенергийните цени, цените на газа и опцията за подписване на дълготрайни контракти обстановката ескалира. Ако не работим в изискванията на предвидимост, това би довело до инфлационен потрес. Инфлацията е общ проблем на обществото ", съобщи икономическият консултант към БСК Щерьо Ножаров в студиото на " България заран ".

По думите му естественият небосвод са 12-месечните контракти, само че поради свързаността на обособените пазари в Европейски Съюз има проблеми българският бизнес да получи дълготрайни контракти.

" Некомпенсирането на енергийните цени ще докара до инфлационен потрес. Той ще се отрази върху цялата стопанска система. Ако в този момент плануванаъа инфлация е от порядъка на 11-12%, този инфлационен потрес ще нарасне към 16-20%. Бизнесът желае и обезщетения за цените на газта. За газта отплата за цените, които са утвърдени от КЕВР за април - 142,52 лева Цените над тази сума да бъдат обезщетени ", уточни икономическият консултант към БСК.

Той посочи, че казусът е, че решението е тръгнало по пътя за изменение на Закона за енергетиката, само че там няма никакви числа.

" Правомощията се дават на министъра на енергетиката, който преценя. Този фонд на гарантиране на сигурността на електроенергийната система може да остане празен. Пътят на решението сега още веднъж слага бизнеса в неизясненост ", добави Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че индексацията на строителните контракти по отношение на енергийните цени оскъпява металните детайли в строителството.

" Не са платени и част от строителните контракти в строителството. Също това, за което не се приказва, са заплащанията по планове, които са свързани с европейското вложение. Проблемът там е, че при корекции сумите би трябвало да се одобряват от националния бюджет ", сподели Щерьо Ножаров.

" Икономическата политика я няма, а антикризисните ограничения не са такива в своята същина. Ние нямаме ръководство на съществени макроикономически детайли. Ако настояванията ни не бъдат изпълнени, в бизнеса ще има доста банкрути, което пък ще докара до безработица, което ще усили обществените заплащания от бюджета. При което дефицитът ще стане по-голям, с което България рискува да отсрочи с много години приемането в еврозоната ", заключи Ножаров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР