Работодателите имат много скромни планове за наемане на хора, а

...
Работодателите имат много скромни планове за наемане на хора, а
Коментари Харесай

Все повече работодатели обмислят съкращения

Работодателите имат доста скромни проекти за наемане на хора, а от ден на ден компании считат да редуцират чиновници. Това демонстрира изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) за проектите на бизнеса за интервала от април до септември 2023 година

Плановете на компаниите за назначение на нови служащи са най-скромните от началото на проучването през 2021 година Само 27% от общо 1099 интервюирани компании възнамеряват да усилят наетите служащи, което е спад с 16% спрямо предходното шестмесечие и с 19% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, предава " Труд ".

36 на 100 от работодателите чакат да запазят числеността на чиновниците си, а 19% предвиждат да понижат личния състав - с пет % повече по отношение на предходния проучен интервал. 18 на 100 от интервюираните не са сигурни дали ще задържат или освободят чиновници, като техният дял няма смяна по отношение на предходните шест месеца.

Изследването демонстрира, че чистият коефициент на заетостта - разликата сред компаниите, които възнамеряват да понижат служащите, и тези, които предвиждат назначения, е +8%, което е спад от 21% по отношение на предходните шест месеца и с 32% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

“Пазарът на труда в България е зависещ на несъответствието сред търсенето и предлагането на фрагменти. Икономиката ни в огромна степен разчита на задграничните вложения, които от няколко години насам непрекъснато понижават и заради неналичието на нужните хора ", разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

Работодателите в София още веднъж имат най-оптимистични проекти за наемане на чиновници в интервала април-септември 2023 година с коефициент на заетостта от +72%.

Делът на компаниите, които ще наемат хора, даже е повишен по отношение на предходното проучване. В Пловдив, Бургас, Варна и Русе също доминират формите, които ще наемат хора по отношение на тези, които ще редуцират, само че там разликата е доста по-малка, в сравнение с в София - надлежно +9%, +8%, +8% и +3%. “Липсата на устойчиво държавно управление, инфлацията и възходящите разноски за труд вършат растежа на фирмите стеснителен ", споделя Надя Василева.

По отношение на промишленостите, прогнозите на секторите “Хотелиерство и ресторантьорство " и “Строителство " регистрират най-голямото нарастване на компаниите, които ще наемат хора - надлежно +10% и +9%.

При компаниите от бранша “Информационни технологии " още веднъж доминират тези, които ще наемат хора. Разликата сред тези, които ще търсят хора и тези, които ще редуцират е +25%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР