Работодатели и синдикати се обединиха срещу служебния кабинет на Румен

...
Работодатели и синдикати се обединиха срещу служебния кабинет на Румен
Коментари Харесай

Иде общонационален протест срещу кабинета на Радев! Ето кога

Работодатели и синдикати се сплотиха против служебния кабинет на Румен Радев. На 19 октомври те провеждат общонационален митинг поради високите цени на тока и неналичието на дейности от страна на служебното държавно управление.

От АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и КТ “Подкрепа” изпратиха послание до потребителите на електрическа енергия на свободния пазар, шефове на общински предприятия, лечебни заведения, учебни заведения и детски градини, ВиК сдружения, театри и музеи, служащи и мениджъри на компании, с което ги приканват да се включат в митинга, прецизира " ".

“Потребителите на електрическа енергия, закупена на свободния пазар, не могат да устоят на настоящето равнище на цената є. В страната от Европейски Съюз с най-скромни благоприятни условия постоянно се заплаща най-скъпата електрическа енергия и цената е към този момент непостижима. Всеки небитов консуматор в България - освен промишлените предприятия, само че и лечебни заведения, учебни заведения, детски ясли и градини, ВиК сдружения, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други консуматори, които купуват електрическата енергия на свободния пазар, са подложени на ценови шок”, написа в обръщението.

Работодателите и синдикатите оферират да бъде въведена отплата на свръхразхода за всеки небитов икономически консуматор на електрическа енергия, с което цената на електрическата енергия за промишлеността най-малко да се приближи до тази на контролирания пазар. Те припомнят, че са предложили и механизъм за обезпечаване на финансирането за тази мярка, а точно от свръхпечалбата на производителите на електрическа сила, благосъстоятелност на страната, посредством предплатено изплатен дял. Свръхпечалба, която е над плануваната. Тя е платена от всички небитови консуматори и към този момент е налична в банковите сметки на АЕЦ “Козлодуй”, НЕК и енергийните сдружения, показват работодатели и синдикати.

“Засега от виновните институции не са подхванати съответни дейности за преодоляване на спешната обстановка. Никой не споделя, че още преди месец една след друга европейските страни започнаха да ползват тъкмо такива ограничения, каквито към този момент предложихме на държавното управление. Никой не споделя, и че при нас обстановката беше по-лоша още преди рецесията по аргументи, за които носят отговорност всички управляващи”, написа в обръщението.

“Днес, когато стопанската система е на ръба, можем да заявим, че търпението ни е изчерпано. Изпълнителната власт следи три пъти по-скъпата цена на електрическата енергия от прогнозата на КЕВР с безразличие. Ресорният министър на енергетиката не демонстрира никаква активност”, декларират работодатели и синдикати.

“Единственият отговор на такова държание може да бъде нашият общонационален митинг. Всички небитови консуматори на електрическа сила, които не могат и не желаят да заплащат тройно за ток, би трябвало да излезем пред Министерския съвет и на всеослушание да кажем какво мислим за бездействието на държавното управление, преди да се стигне до загуба на хиляди работни места и бюрата по труда да се окажат затрупани с работа и популацията да обеднее непоносимо”, написа в обръщението.

Протестът ще бъде на 19 октомври в София пред постройката на Министерския съвет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР