Работници разрушават останки от праисторическо селище в Пловдив. Скандалът засяга

...
Работници разрушават останки от праисторическо селище в Пловдив. Скандалът засяга
Коментари Харесай

Багери заличиха най-старото археологическо селище в Пловдив



Работници унищожават остатъци от праисторическо населено място в Пловдив. Скандалът визира опазването на културното завещание на града под тепетата, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

При изкопни работи за новострояща се постройка на "Брезовско шосе " багери са изринали Плоската могила, от която преди 8000 години стартира историята на града, твърди Росица Миткова от Пловдивския археологически музей във Facebook.

Миткова е подала сигнали до община "Север " на регионалния град, както и до още доста институции, включително и Министерство на културата. Въпреки това, градежът не е бил спрян. Самата тя не е позволена да види какво е изкопано. Разрешителното за градеж не изисква координиране за археология.

В строителното желание не се е споменавала близостта до Плоската могила, посочи още специалистката по праистория. По думите на Миткова, обектът е доказателство за същинската възраст на града.

През 2015 година на 100 метра от днешния градеж е направено археологическо изследване, при което са открити голям брой артефакти.

От кметството на регион "Северен " настояват, че не са получавали сигнали за градежа. "Нито знаем има ли действителна археологична стойност този обект, все пак съм наредил да го спрат. Доколкото разбрах от отчета, който през вчерашния ден направиха моите сътрудници, става дума за частен парцел, където ще се строи офис постройка на "Брезовско шосе " в промишлената зона ", съобщи кметът Ральо Ралев пред БНТ2.

Миткова дефинира унищожаването на неолитните и халколитни пластове като "престъпление против човечеството ", тъй като евентуални находки в могилата имат значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа. Проверка по случая на инспектората на Министерство на културата би трябвало да завърши през днешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР