Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в

...
Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в
Коментари Харесай

СЗО ще разследва смъртта на 89 души от мистериозна болест в Судан

Работна група на Световната здравна организация (СЗО) е изпратена в Южен Судан, с цел да проверява неидентифицирано заболяване, от което са умряли 89 души, заяви „ Дейли Мейл “. Министерството на здравеопазването на страната заяви, че незнайна болест е умъртвила десетки хора в северния град Фангак в щата Джонглей. СЗО изпрати екип от учени за бързо реагиране в региона, който е един от най-засегнатите от неотдавнашните тежки наводнения, с цел да събере проби от заболели хора, оповестява Би Би Си. Местните здравни чиновници във Фангак обявиха, че първичните проби от болните са дали негативни резултати за холера.

Mystery disease kills 89 people as WHO taskforce is deployed to investigate

„ Решихме да изпратим екип за бързо реагиране, който да отиде и да направи оценка на риска и разследване; тогава те ще могат да съберат проби от болните - само че предварителната цифра, която получихме, е, че има 89 смъртни случая ", споделя Шийла Бая от СЗО пред Би Би Си.

Бая изясни, че екипът от учени е трябвало да стигне до Фангак с хеликоптер заради тежките наводнения в региона, като добави, че групата чака превоз, който да ги върне в столицата Джуба в сряда.

В граничещия щат Юнити тежките наводнения са нараснали разпространяването на заболявания като малария и са предизвикали недохранване на децата заради дефицит на храна, съобщи Лам Тунгвар Куейгуонг, министър на земята, жилищното строителство и комуналните услуги в щата. По думите му нефтът от полетата в района е замърсил водата, което е довело до гибелта на домашни животни.

Наводненията в северната част на Южен Судан отрязаха достъпа на общностите до храни и други жизненоважни артикули. Повече от 700 000 души са наранени от най-тежките наводнения в страната от близо 60 години насам, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците UNHCR, обвинявайки за това климатичните промени. Страданията, породени от наводненията, в това число дефицитът на храна и заболяванията, оказват напън върху здравните заведения, съобщи интернационалната благотворителна организация " Лекари без граници ", която работи в региона.

Близо десетилетие откакто Южен Судан получи самостоятелност след война, той е изправен пред опасността от спорове, климатични промени и COVID-19, съобщи през март напускащият началник на задачата на Организация на обединените нации в страната. Почти цялото население зависи от интернационална хранителна помощ, а множеството съществени услуги като опазване на здравето и обучение се дават от организациите на Организация на обединените нации и групите за помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР