Работим върху това интензивно от седмици. Наскоро говорих за това

...
Работим върху това интензивно от седмици. Наскоро говорих за това
Коментари Харесай

Байдън: Съвсем близо сме до споразумение за освобождаване на десетки заложници, държани от Хамас

" Работим върху това интензивно от седмици. Наскоро приказвах за това както с премиера Нетаняху, по този начин и с емира на Катар, екипът ми беше и в двете столици. Сега сме доста покрай съглашение. Можем да върнем някои от тези заложници вкъщи доста скоро ".

Президентът обаче акцентира, че не може да се твърди, че нещо е направено, до момента в който то не стане факт.

Според източник, осведомен с договарянията, представен от Ройтерс, " Хамас " ще освободи 50 дами и деца, в това число някои чужденци, до момента в който Израел - 150 палестински пандизчии, най-вече дами и малолетни, по време на четиридневно преустановяване на огъня.

Нетаняху: Надявам се скоро да има положителни вести " за заложниците

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху също съобщи, че има прогрес по въпроса за освобождението на заложниците, отведени от " Хамас " в линията Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

" Постигаме прогрес. Не мисля, че ще е добре да споделям прекомерно доста, даже и в този миг, само че се надявам, че скоро ще има положителни вести ", съобщи той пред военнослужещи в база в северната част на Израел.

Преговорите се водят с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати.

Малко по-късно неговата канцелария добави, че довечера ще има съвещание на военновременното държавно управление.

Катар съобщи, че е покрай съглашение за освобождението на заложниците в подмяна на помирение в палестинската територия, където израелската войска организира офанзивата си против " Хамас ".

Ердоган чака замяна на пленници на " Хамас " в най-скоро време

Турция се надява да реализира позитивни резултати по договорка за замяна на пленници сред Израел и палестинската формация " Хамас " допустимо най-скоро, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещаване в Алжир, съобщи Анадолската организация.

Турция е в непрекъсната връзка за разрешаване на рецесията със заложниците и чака да реализира позитивни резултати от договарянията, съобщи Ердоган на взаимна конференция с алжирския си сътрудник Абделмаджид Тебун след срещата им в столицата Алжир.

Ердоган съобщи, че турският външен министър Хакан Фидан и ръководителят на разузнаването Ибрахим Калън водят договаряния взаимно с Катар за освобождение на пленниците.

Той акцентира, че приоритет на Анкара е непрекъснато преустановяване на огъня и безпрепятствена филантропична помощ.

" Създаването на палестинска страна със столица в Източен Йерусалим въз основа на границите от 1967 година към този момент е неизбежно. В това отношение ние ще продължим да вършим всичко допустимо ", акцентира той.

Отбелязвайки, че е разискал с Тебун филантропичната рецесия в Палестина, Ердоган посочи, че Алжир е измежду страните, които оказват най-силна и откровена поддръжка на палестинската идея.

" Без постигането на заслужено политическо решение на палестинския въпрос не е допустимо установяването на дълготраен мир и непоклатимост в нашия район ", сподели турският водач. " Обявихме, че сме подготвени да действаме като поръчител, дружно с страните от района, за използването на обективен мир, контрактуван сред Израел и Палестина ", добави той.

Тебун от своя страна съобщи, че двамата с Ердоган са разискали развиването на обстановката в Близкия изток във всички аспекти. По думите му " се е случила огромна покруса поради закононарушенията, осъществени от ционисткия режим в линията Газа ".

Създаването на самостоятелна Палестинска страна със столица в Източен Йерусалим въз основа на границите от 1967 година е законно право на палестинския народ, сподели Тебун.

" Близкият изток е като вулкан. Или този проблем (палестинският въпрос) ще бъде решен, или ще се развие в друга посока ", акцентира той.

" Подчертахме значимостта на това причинителите на геноцида в Газа да бъдат подведени под отговорност пред Международния углавен съд ", съобщи още алжирският президент.

Тебун обърна внимание на нападенията от страна на еврейски заселници над палестинци в окупирания Западен бряг. " Подчертахме нуждата да се спре заселническият тероризъм на Западния бряг ", добави той.

В рамките на визитата на Ердоган в Алжир бяха подписани няколко съглашения, в това число контракт за доставка на газ с алжирската нефтена и газова компания Сонатрак (Sonatrach), заяви през днешния ден алжирското президентство, представено от Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР