Работим в повече от 12 държави и никога в нашата

...
Работим в повече от 12 държави и никога в нашата
Коментари Харесай

Истината излезе! Шефът на Еврохолд удари по масата: Oпитаха да ни откраднат бизнеса!

„ Работим допълнително от 12 страни и в никакъв случай в нашата история не сме имали проблеми другаде – с изключение на в Румъния. Отдавам това на корупция “, декларира Асен Христов, ръководител на надзора на Еврохолд – групата, която притежаваше Евроинс Румъния. По думите му чиновници от Органа за финансов контрол (ASF) са се пробвали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния.
В изявление за „ “ Христов твърди, че в България към този момент са формирани правосъдни каузи против Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален шеф на Генералната дирекция по обезпечаване на ASF) за корист със служебно състояние. През март ASF лиши лиценза за активност на Euroins Romania Asigurare Reasigurare (Eвроинс Румъния), като в същото време разгласи компанията в несъстоятелност. По-късно съдът в Букурещ присъди банкрут на застрахователя, който предходната есен притежаваше 33% от застраховките „ Гражданска отговорност ” в Румъния.
Репортер: В изказване от юли Еврохолд упрекна Органа за финансов контрол (ASF), че е работил нелегално, с цел да отстрани Евроинс Румъния от пазара. Също по този начин в известието се загатваше, че компанията е изготвила отчет, който потвърждава финансовата непоклатимост и кредитоспособност на Евроинс Румъния все още, когато ASF лишава лиценза й. На какъв стадий е този развой? Получихте ли отговор от управляващите?
Асен Христов : Още не съм получил отговор. През март ASF ни лиши лиценза посредством процедура, с която наруши доста закони освен в Румъния, само че и в Европа. Разбира се, регулаторът по-късно съчини напълно друга история – че всичко е било законосъобразно. Все още оспорваме всичките им решения в съда. В същото време, посредством другите ни сдружения от холдинга, отправихме съответни оферти към ASF, с цел да избегнем обстановка, в която румънските жители губят толкоз доста пари. Предложихме и на Гаранционния фонд да ни върне назад целия портфейл на Евроинс Румъния, с цел да го прехвърлим в активите на българските ни сдружения и с цел да покрием всички съществуващи и бъдещи искове и искания. За моя изненада, никой не отговори на това предложение – ASF, парламент, вашето правителство…Никой. Изглежда, че никой не е заинтригуван да спести към триста-четиристотин милиона евро на румънските жители. Същевременно всички споделят, че пари в Гаранционния фонд няма. След това и срещу всякаква логичност, при започване на септември валидността на издадените от Евроинс Румъния полици, които изтичаха на 9 септември, беше удължена с още три месеца. Това деяние опонира на логиката, тъй като мигновено основава спомагателни загуби за Гаранционния фонд, които последният би трябвало да покрива. Причинява спомагателни загуби и на всички кредитори на Евроинс Румъния.
Репортер: Кои съгласно Вас са грешките, които направи Евроинс, с цел да се стигне до днешната обстановка?
Асен Христов : Единствената ни неточност е, че отказахме да участваме в тази корупционна скица. Тук приказваме за корупция на доста високо равнище – ASF или даже на по-високо. Искам да ви осведомявам, че основната прокуратура в България към този момент образува наказателно произвеждане против господин Рошу (б.р. Кристиан Рошу, вицепрезидент на ASF) и господин Йонеску (б.р. Валентин Йонеску, общоприет шеф на Главна дирекция по обезпечаване в ASF). Мисля че през идващия месец ще бъде формирано такова и против още един румънски жител. Не става въпрос просто за инспекция, а за наказателно дело за корист със служебно състояние. Следователно, съгласно румънското законодателство двамата не могат да бъдат част от борда на ASF. Вече информирахме държавните структури и румънското държавно управление за това и съм сюрпризиран, че никой, даже от Народното събрание, не споделя, че съгласно румънското и европейското законодателство господин Рошу не може да бъде към този момент член на борда на ASF. Чуват се даже клюки, че може да бъде избран отново за нов мандат. Мисля, че всички тези хора, които съставляват действителна незаконна група и за които допускам, че се употребяват с избрана политическа защита, имаха вяра, че по-късно, което се случи в Румъния, холдингът (б.р. Еврохолд) ще бъде погубен. Но не е по този начин. Все още сме най-големият холдинг в България и работим в Европа. Приходите ни понижиха с 10-15%, само че към момента работим и ни одобряват доста добре на всички места. Имаме и други застрахователни подразделения. Едно от тях е Евроинс България, която от 2007 година има право да развива активност в Румъния според евродирективата за свободно даване на услуги (Freedom of Services), както и във всяка държава-членка на Европейски Съюз. През миналите години Евроинс България е предоставяла избрани застрахователни услуги на румънския пазар – към този момент имаме насъбран опит в това отношение и от няколко дни започнахме да предлагаме интензивно всички типове застраховки без “Гражданска отговорност ” (ГО). За последната би трябвало да изградим връзка с Гаранционния фонд и Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново позволение от българския регулатор, което чакаме в идващите няколко дни. Все още проучваме дали да предоставяме Гражданско отделение, само че във всички останали типове застраховки сме дейни в Румъния посредством нашето българско поделение. Много съм сюрпризиран, че импровизирано представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се пробват да ги притискат да не работят с нас. Наред с това същите започнаха да приказват против други две български компании, работещи на румънския пазар. Ето за какво считам, че в тази работа са забъркани и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, изключително законът за конкуренцията.
Репортер: Кои съгласно Вас са грешките, които направи румънският финансов контрол, с цел да се стигне до настоящето положение?
Асен Христов : На процедура управлението на ASF наруши редица разпореждания на националното законодателство и европейски наставления. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. Казвам това, тъй като преди няколко дни беше възложен лиценз на нова компания в бранша (б.р. Eazy Asigurări) в Румъния. Много е необичайно, че ASF направи това за доста малко време. Опитах се да схвана повече за тази компания, потърсих информация на уеб страницата им, само че не открих нищо. Мисля, че това е доста забавно за журналистическо следствие. Паралелно с това те удължиха валидността на полиците на Евроинс Румъния. Няма да се изненадам, в случай че тази нова застрахователна компания се опита да се снабди с портфейла ни (б.р. принадлежал на Евроинс Румъния) от Гаранционния фонд, който съдържа към 1.3 – 1.4 млн. полици. Средната им годност ще продължи месец и половина-два, след което изтича. Казвам приблизително, тъй като след една година всички полици изтичат. Не сме надалеч от 17 март, само че някои полици ще изтекат през октомври, ноември. Така че не бих се изненадал, в случай че тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а по-късно възобнови всички полици и вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, в действителност ще се удостовери, че те са се пробвали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния, която работи на вашия пазар повече от 17 години.
Затова считаме, че приказваме за корупция, за опит за кражба на бизнес от огромна компания и е необичайно, че това се случва в страна, която е част от Европейския съюз.
Репортер: CITR изиска повреждане на презастрахователния контракт сред Евроинс Румъния и презастрахователя ЕИГ Ре, който е част от групата Еврохолд. Какво ще вършиме, в случай че съдът анулира презастрахователния контракт?
Асен Христов : Подобен процес би бил в действителност доста чудноват. CITR, която е ликвидатор на компанията (б.р. Евроинс Румъния), одобри, че преди Евроинс Румъния да бъде оповестена в неплатежоспособност, е имала искове и отговорности по отношение на предходен презастрахователен контракт, за който ASF обаче твърдеше, че не е годен и на процедура не съществува. Поради тази причина заменихме въпросния презастрахователен контракт с различен нов подобен. Но в този момент става доста забавно – CITR взема решение да одобри всички искове и отговорности по последния подписан от нас презастрахователен контракт с доста мощен европейски презастраховател. Чудя се кое е правилно? Ако CITR го признае (б.р. договора), това значи, че съществува, тъй че Евроинс Румъния е съвършена компания. В този случай ASF бърка. Ако ASF е права, CITR бърка. Така че не разбирам кой е прав и кой крив. В същото време последният презастрахователен контракт, който сключихме и посредством който заменихме предходния, работи съвършено от 1 януари до 17 март – нещо, с което се съгласи даже ASF. Но внезапно споделиха, че този контракт към този момент не е годен. Странно е, тъй като когато взеха решението да разгласят компанията в неплатежоспособност, споделиха, че този контракт не съществува и не го одобряват. Но в случай че договорът не съществува, по какъв начин в този момент ще го скапват. От друга страна, в случай че договорът съществува към този миг, тогава всички запаси и отговорности на Евроинс Румъния би трябвало да бъдат покрити. Което значи, че нямат право да разгласят компанията в неплатежоспособност. Но в случай че нямат, за какво в този момент желаят да я съдят. Това е ново удостоверение за корупция. Все още няма дело, само че в случай че има, съм сигурен, че ще се защитим съвършено и че ще потвърдим, че този презастрахователен контракт съществува и че той дава отговор на законовите условия.
Репортер: Предвид правилата на свободата на определяне и свободата на даване на услуги в Европейски Съюз, смятате ли, че към момента е допустимо да се върнете на пазара в Румъния и да оферирате застраховка „ Гражданска отговорност ”?
Асен Христов : Българският регулатор към този момент ревизира компанията в България и първото умозаключение е, че изискванията са в действителност положителни. Както знаете, ние работим на FoE и FoS принцип в Гърция, Полша, Испания и така нататък Убеден съм, че ще получим удостоверение от българския регулатор и че ще можем да обновим активността ни (б.р. в Румъния) в застраховките „ Гражданска отговорност ”. Дали действително ще го създадем ще преценим в допълнение. Може да не стартираме още веднъж незабавно. Първо бихме желали да проверим настройките на клиентите. И след известно време, може би, ще стартираме още веднъж да предлагаме застраховка „ Гражданска отговорност ”. Не сме толкоз нетърпеливи. За нас по-важна е справедливостта – желаеме да потвърдим, че сме задоволително постоянни, с цел да работим на вашия пазар.
Репортер: Евроинс работи в доста страни от района и доколкото знам единствено в Румъния е имала такива проблеми. Как си обяснявате тази обстановка?
Асен Христов : За нас е изненадващо, че единствено в Румъния българският бизнес не е добре пристигнал. Има и други български компании, които имат проблеми в страната и се удивлявам, че това се трансформира в национална политика. Много е необичайно. Работим в над 12 страни и в никакъв случай в нашата история не сме имали проблеми, където и да било – само в Румъния. Отдавам това повече на средата и корупцията. Надявам се, че водещите румънски политици ще вземат ограничения против корупцията. Миналата година имах три срещи с господин Марсел Чолаку (б.р. сега министър председател на Румъния), по време на които го осведомих за проблемите в ASF и средата за правене на осигурителен бизнес. Надявам се, че ни е чул. Но на този стадий наподобява, че не са подхванати дейности.
Репортер: Доколкото знам, само че може и да бъркам, Евроинс Румъния не е внесла претенции от ASF капитал. Дори и да не сте съгласни с разбора на регулатора, за какво не сте внесли претенции капитал?
Асен Христов : Внесли сме нужния капитал. През последните 10 години сме вложили 273 млн. евро във вашата страна. Всеки път, когато ASF ни поискаше капитал, ние го внасяхме. Последните средства бяха импортирани предишния септември или октомври и към този миг имаме задоволително доказателства, с цел да потвърдим, че ASF ни удостовери, че всичко е наред. Но внезапно, през февруари (б.р. тази година) ASF реши да се върне към 2020 година и да открие някои неща … Ако ревизирате деликатно, ще видите, че все още на вземането на решение да ни лишават лиценза, не е имало закъснели заплащания или нещо сходно. Имаше единствено някакви клюки в две румънски медии и даже ASF разгласи през първите два дни, посредством господин Апостол, представителят, и по-късно посредством господин Рошу, че няма стопански аргументи за това деяние (б.р. лишаване на лиценза ) и че по този метод санкционират компанията за нейното държание. Съжалявам, само че не разбрах какво е нашето държание. И за първи път чух някой да споделя, че това е наказване за държание. Първо споделиха, че всичко е наред, по-късно през декември споделиха, че има дефицит от 400 млн. евро и внезапно, когато им декларирахме, че това не е правилно, и организирахме няколко срещи с тях, след два месеца, през февруари, те взеха решение, че има доста повече дефекти. С въпросния нов презастрахователен контракт обаче (б.р. с ЕИГ Ре) и други ние покрихме даже и тези условия. Все още не разбирам позицията им. По принцип те отвориха голяма празнота на румънския пазар. Голяма изненада за мен беше предварителния отчет за Евроинс, оповестен от CITR, в който се загатва за 5 милиарда леи общи евентуални отговорности, само че единствено 600 млн. от тях – дължими, а другите може и в никакъв случай да не станат такива. Какво значи това? По този метод можем да стигнем до доста странни суми. Любопитно е, че има подписани полици с общини (б.р. община Орадя), за които се твърди, че исковете се чака да възлизат на 112.5 млн. евро. Всъщност става въпрос за 15 полици Гражданско отделение и всички те или най-малко половината от тях изтичат. Дори и да има избрани искания по тези полици, общината няма да е бенефициент. Обезщетени ще бъдат други хора, главно тези, чиито коли ще бъдат ударени от тези на общината. Странно е – като че ли някой им се е обадил и им е споделил да се опитат да претендират за нещо, което не съществува. Това е повода да считам, че избрани лица в ASF, чиито имена загатнах, се пробват да прикрият незаконната си активност. Те се пробват да дезинформират компанията и да прикрият, че са се пробвали да ни откраднат бизнеса.
Репортер: Как виждате застрахователния пазар на Гражданско отделение в Румъния след излизането на Евроинс? Как мислите, че ще наподобява пазарът през идващите няколко години?
Асен Христов : Според мен и преди нашето излизане пазарът беше постоянен, печеливш и цената не беше доста висока – по-скоро естествена. ASF беше замразил цената за шест месеца, с цел да не пораства. Нашият пазарен дял беше разпределен сред други играчи. Пазарът е изцяло естествен. Но вредите за Гаранционния фонд, които породиха от излизането на City от пазара, което е десетократно по-голямо като резултат от това на Евроинс, няма да могат да се покрият в идващите три-четири години. Парите би трябвало да дойдат отнякъде. И в случай че ASF продължи да изземва 10% от пазара, което е тъкмо това, което се случва – застрахователите превеждат на Гаранционния фонд 10% от приходите си, тези средства няма да са задоволителни през идващите години, с цел да покрият вредите, породени от City. Разходите от излизането на Евроинс Румъния от пазара ще бъдат най-малко пет пъти по-малки.
Репортер: Какви са идващите стъпки, които желаете да предприемете във връзка с интензивността ви в Румъния?
Асен Христов : Както споделих, ние към този момент работим в сегмента на немоторните застраховки. Относно Гражданско отделение, мисля, че през идващите няколко дни ще получим нотификация (б.р. от регулатора в България), само че нямаме терзания да стартираме незабавно. Ще съдим румънската страна отвън Румъния за най-малко 500 млн. евро. Вече сме доста напред в това произвеждане, две доста известни адвокатски адвокатски фирми работят за тази цел и съм убеден, че ще спечелим. Може би не незабавно, само че след три-четири години. Но доста ще се веселя, в случай че в това време някой седне с нас на масата и ревизира по какъв начин можем да разгадаем този проблем отсега нататък. Бих добавил също, че ще бъда доста сюрпризиран, в случай че след цялата информация, която предоставихме за господин Рошу, опозицията в румънския парламент, която е осведомена с доказателствата, въпреки всичко разреши преизбирането му в ASF. Това би било нещо доста неуместно за Румъния.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР