Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до

...
Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до
Коментари Харесай

Росен Желязков: Опитваме се да спрем източването на БДЖ

" Работим съществено във връзка с всички фактори, които водят до източването на БДЖ. Въвеждат се нови системи за надзор и наблюдаване. В тестови интервал е новата билетоиздаваща система, т.е. оттук насетне ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще понижи опцията да се купуват транспортни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме ". Това сподели министърът на превоза Росен Желязков утринния блок на Нова телевизия.

Министърът удостовери, че до 2023 година ще бъде построена линията София-Бургас, а до края на годината ще стартира и процедурата за закупуване на нови мотрисни влакове.

„ С инфраструктурните промени в БДЖ освен ще се пътува за 3 часа, а ще се пътува доста по-комфортно, по-чисто и по-достъпно. НКЖИ извършва всички планове, които са съответстващи към трасето София-Бургас. Те са на разнообразни лотове – София-Елин Пелин, Елин Пелин-Костенец, Костенец-Септември, Пловдив-Бургас и така нататък В друга фаза на осъществяване са. Има построени сектори, има и такива, които още са в развой на създаване с висока степен на осъществимост и други, които, поради обжалвания в съда, се чака да приключат до края на септември. Лимитът на програмния интервал за построяването на железопътната инфраструктура в тези сектори е до края на 2023 година, сподели министърът.

Желязков акцентира, че до края на тази година стартира процедурата за доставянето на нови мотрисни влакове и че сега се водят интензивни договаряния с „ Шкода ” за рационализация на съществуващите локомотиви, тъй че да се доближи тяхната оптимална скорост от 160 км/ч.

" Разговаряме с „ Дойче бан ” за нови вагони. Става въпрос за вагони втора ръка, които се употребяват в немските железници, тъй като един пътнически вагон от немските железници излиза по-евтино от ремонта на действителен български трен. Средната цена за една седалка във трен е 25 хиляди евро. Нашата упоритост е да осигурим 4000 нови седалки ”, изясни Желязков.

По думите му железниците са най-екологичният, най-ефективният и в бъдеще най-финансираният и субсидиран превоз, който ще бъде развиван и като европейска политика.

Според министъра не се очаквала радикална смяна в цените за този вид транспорт.

„ В рамките на 3-годишната бюджетна прогноза дотацията към БДЖ няма да търпи радикална смяна и по тази причина се разчита на по-добрата усвояемост на европейските средства. За новия програмен интервал ще се търсят разновидности за субсидиране и финансиране за тяговия състав - също с европейско финансиране ”, добави Желязков.

Той разяснява и случая със арестуван български бус в Германия с 66 неизправности, който съгласно документите от техническия обзор е бил приспособен за ръководство.

„ Следващата седмица чакаме информация за случая от сътрудниците от Германия. Това едва ли е изолиран случай. Затова и контролът върху пунктовете за годишни механически прегледи се стяга. В момента има производства за лишаване на 17 разрешителни ”, разгласи министърът.

По отношение на концесията на Летище София транспортния министър изясни, че до 12 юли би трябвало да завърши работата на комисията.

„ След това ще дам оценка по правомерност и комисията ще се произнесе. При всички случаи ще е преди да потегли за Брюксел, където ще имам диалог с новите сътрудници по пакета „ Мобилност ”. За да има триумф по настояванията против него, би трябвало да се привлекат още страни, разяснява още Желязков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР