Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от

...
Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от
Коментари Харесай

На фона на хакерските атаки: С нови програми усъвършенстваме киберсигурността

Работи се интензивно, с цел да се отстранят рисковете, произлизащи от които бяха с висок интензитет, само че към този момент са овладени. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна.

Той увери, че хакерските офанзиви се наблюдават непрекъснато от министъра на електронното ръководство Георги Тодоров. По негови думи Министерството на нововъведенията и растежа е било със усложнен достъп до уеб страницата си единствено за седем минути.

Пулев означи, че още преди няколко седмици е стартират стратегически разговор с интернационалните вложители за въвеждането на най-хубавите интернационалните практики с фокус киберсигурност, като разговорът е по линия на Инициативата " Три морета ".

Имаме дейна подписана декларация на равнище страни, там сме се обединили към една обща поддръжка и взаимоотношение със Съединени американски щати по отношение на 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, разгласи министърът.

Той добави, че взаимно с Министерството на превоза и вицепремиера Христо Алексиев се беседва с интернационалните сътрудници за това по какъв начин да се усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура, с фокус върху киберсигурността . Прави се рамката на база, на която да се влага в инфраструктурата, с цел да могат да се вкарат най-хубавите практики от позиция на киберсигурност, посочи Пулев.
 Проследиха хакерската атака против държавни уеб сайтове у нас до Магнитогорск
Проследиха хакерската атака против държавни уеб сайтове у нас до Магнитогорск

Засегнати са голям брой държавни институции, няма нерегламентиран достъп до персонални данни

Той уточни, че по линия на МИР по Плана за възобновяване и резистентност на следващия ден се отваря и процедура за " ИКТ решения и киберсигурност " за над 30 млн. лева . По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Финансирането ще е 100% безплатно, българският бизнес ще може да употребява средствата за киберсигурност, уеб сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи и цифров маркетинг.

Министърът разгласи, че към този момент е завършила първата процедура по Плана за възобновяване, която беше отворена през МИР - за Технологична рационализация, с бюджет от 260 млн. лева " По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 оферти за 1 милиарда лева Само от Варна по Технологична рационализация са кандидатствали 144 компании за 31,4 млн. лева ", посочи той. Общо над 32 000 компании са регистрирани в региона, от които 99% са микро-, дребни и междинни и дават отговор на изискванията за кандидатстване по стратегиите на МИР.
 Служебният кабинет ще ускорява българо-американската дружба
Служебният кабинет ще ускорява българо-американската дружба

Знаците към сегашния миг са положителни

Министерството поддържа региона и по линия на вложенията. По думи на Пулев през Българската организация за вложения ще бъдат сертифицирани два плана, които ще влагат 11.6 млн. лева и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

Той акцентира, че за рекордно къс период е подадена и към този момент е утвърдена от Европейска комисия една от най-големите европрограми - тази за Конкурентоспособност и нововъведения, с общ бюджет от 3 милиарда лева Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година, като тя ще бъде в размер на близо 130 млн. лева и ще бъде за създаване на нововъведения в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023 година по ПКИП се възнамерява отварянето на още три процедури.
 Над 2500 компании желаят средства по Плана за възобновяване за софтуерна рационализация
Над 2500 компании желаят средства по Плана за възобновяване за софтуерна рационализация

Пари има и те ще стигнат до бизнеса, твърди Александър Пулев

Министърът на нововъведенията добави, че в границите на идващите седмици ще бъде изпратена за утвърждение и Програмата за научни проучвания, която е с бюджет от 2.14 милиарда лева Така общо ще имаме 5 милиарда отворени стратегии за новия програмен интервал по линия на структурните фондове, заключи той.

По Плана за възобновяване ще бъдат отворени още три процедури до края на годината - за ИКТ и киберсигурност, за акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила, с бюджет от 200 млн. лева, както и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева Така общо до края на годината единствено по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР