Работещите в специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна излязоха

...
Работещите в специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна излязоха
Коментари Харесай

Протест на варненски медици заради лошите условия на труд и ниските заплати


Работещите в профилирана болница по пневмо-фтизиатрични болести във Варна излязоха на митинг. Причината за недоволството им е, че съвсем година лекуват пациенти с туберкулоза без заплати и в доста неприятни условия.

" От април 2021 година досега сме получили заплати единствено за 2 месеца, а през останалото време караме с по 200-300 лв. задатъци. Доскоро възнагражденията ни бяха едвам 725 лв. ", споделиха медицинските сестри Снежана Стоянова и Снежана Иванова пред Дарик.

Те прецизираха, че по-голямата част от личния състав на болничното заведение е в пенсионна възраст, в това число двамата лекари със компетентност по белодробни заболявания. Млади доктори и медицински сестри не желаят да работят в нея.

Туберкулозата е многолика болест, която може да порази всички органи, а към този момент визира и хора с добър обществен статус, уточни доктор Нина Русева. По думите ѝ към този момент се срещат и два нови разновидността на болестта, като единият изисква две години лекуване, а другият е устойчив към всички лекарства. След пандемията идват пациенти с доста тежки форми, работим и с контактни лица, добави доктор Русева.

Болницата е в тежко финансово положение от 11 години, защото е комерсиално сдружение, само че не може да работи по клинични пътеки, а държавната дотация е извънредно незадоволителна, сподели шефът ѝ  доцент Христо Ганчев. По думите му за 2021 година дотацията на лечебното заведение е била 235 000 лв. при действителни разноски от 800 000 лв.. Ганчев добави, че от началото на годината новодиагностицираните пациенти са 13, като 7 от тях още са в стационара. 

Неговата позиция беше, че принципалът на болничното заведение - Община Варна, би следвало да отпусне пари да потуши проблемите, а по-късно дружно с министерството да търси вид за бъдещето на лечебницата.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР