Работещи в пазарджишкия филиал на немската фирма Костал“ тази сутрин

...
Работещи в пазарджишкия филиал на немската фирма Костал“ тази сутрин
Коментари Харесай

Работници от „Костал“ вдигат стачка за заплати

Работещи в пазарджишкия филиал на немската компания „ Костал “ тази заран излязоха пред портала на предприятието на стачка с искане за по-високи хонорари. Около стотина души от първата промяна се включиха в проявата на неодобрение, която обаче продължи доста малко.

Хората останаха на открито за не повече от двайсетина минути, след това от управлението им бе обявено, че стачката е противозаконна и участниците се принудиха да отидат на работните си места.
Засега не се показва уредник на стачните дейности. В предприятието няма синдикални структури, а единствено работен комитети, чиято роля е да пазят правата на наетите във компанията.

Въпреки неуспеха на първия митинг обаче се чакат и последващи - на чиновниците от втората промяна, която стартира в 14.00 ч. и нощната - от 20.00 ч. Събират се и описи на искащи да се причислят към проявата.

От свои източници Дарик научи, че в описите са събрани към 230 имена - към 23% от личния състав. Намеренията на протестиращите са били през днешния ден да пресечен работата на предприятието за 2 часа, а на 1 октомври да спрат индустриалните линии. Вчера техни представители са провели диалози с шефа на сдружението Йоахим Грабовски. Обяснено им е, че е нелегално да се стопира производството, откакто недоволните са под 50%. За момента изглеждало, че са се отказали от по-крути дейности. Затова и днешната демонстрация била изненадваща даже за управлението.-->

Преговорите за по-добро възнаграждение пък текат от месец. Междувременно персонално Грабовски уверил служащите, ще се има последователно покачване на заплатите, само че за задачата би трябвало да се понижи бракът, а той за момента е висок. Освен това компанията сега строи нов завод, в него се влагат много средства. След стартирането им може да се освободят пари, които да се насочат за възстановяване на възнагражденията.

Към момента, по неофициална информация, най-ниската стартова заплата е близо 900 лв.. Към тях се прибавят заплащания за нощен труд и почивни дни, както и бонуси. След приспадане на налози и осигуровки обаче чистата сума е към 750 лв., настояват работещи в предприятието и споделят, че това е незадоволително за трисменен режим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР