Работата в метавселената вече не е далечно бъдеще, в нея

...
Работата в метавселената вече не е далечно бъдеще, в нея
Коментари Харесай

Пет професии, които скоро ще се появят в Метавселената

Работата в метавселената към този момент не е далечно бъдеще, в нея стартират да се появяват нови специалности. Нещо повече - съвсем половината от американците, интервюирани от YouGov (44%), желаят да работят в метавселената.

Какви проблеми ще вземат решение експертите от метавселената и по какъв начин ще приспособяват във виртуалното пространство нещата от всекидневието ни? На хоризонта към този момент се обрисуват новите специалности във виртуалния пазар на труда.

1. Архитект на виртуална действителност

Архитектът на виртуална действителност е експерт, който проектира цифрово пространство и основава „ живот “ в него в елементи. Например, той ще измисля къде ще живеят хората, в коя ера, на какви планети. Освен това ще проектира ландшафта и архитектурата на този фиктивен свят.

Един VR проектант би трябвало да владее 3D моделиране, графичен и звуков дизайн. И също по този начин да познава основите на логиката на психиката - това ще му помогне да разбере по какъв начин цифровото пространство въздейства на потребителите и да го приспособява по-добре.

В същото време уменията на подобен проектант ще бъдат потребни освен в метавселената. Все по-често те се употребяват в образованието, дизайна и архитектурата. Следователно специалността ще бъде настояща без значение от бъдещето на виртуалните светове.

2. Мениджър на общности

Марките навлизат в метавселената, както и в офлайн действителността. И те ще имат потребност от публика, а също и от сплотена общественост. Мениджърът на общността или още комюнити управител ръководи общности - групи от хора с общи ползи, обединени към артикул, марка или концепция и ще резервира тази си роля и в новата среда. Той ще стане връзката сред продукта и потребителите в метавселената.

Специалистът ще дава отговор освен за привличането на нови хора в общността, само че и за виртуални събития. И с помощта на неограничените благоприятни условия на метавселената, той ще може да въплъщава хрумвания, които не са налични в действителния свят. Например, да провежда продуктова презентация в Марианската котловина или пък фешън ревю на повърхността на звезда.

3. Художници и създатели на виртуални обект

С развиването на метавселената се развива и сферата на NFT. Всеки неповторим дигитален продукт може да се продава на NFT пазара. В този случай купувачите получават не самите творби, а цифрови документи във тип на жетони, потвърждаващи притежанието на продукта. С NTF можете да монетизирате музикално изображение, видео, текст или 3D модел.

Дизайнерите, работещи с виртуална действителност, все по-често получават поръчки да проектират детайли за метавселената. Те изпълват обектите с познати елементи, само че го вършат по собствен метод и в цифрова версия на действителността. Така метавселената става действителна и всеки консуматор на доктрина ще може да повтори стаята и обичаните си домашен предмети във виртуална форма.

Художниците ще могат да основават цели сбирки от мебели или облекла в метавселените. Известни компании и планове към този момент го вършат: JAY-Z, Sotheby`s, Binance US, Adidas, Manchester City Football Club.

4. Геймъри на блокчейн

С възходящата известност на криптовалутите, игрите с модела Play-to-Earn станаха все по-търсени. В тях геймърите печелят, до момента в който играят и могат да теглят пари в еквивалента на криптовалута или NFT.

Геймърите ще заемат настрана място в метавселената - да вземем за пример, както в ролевата игра в жанр киберпънк Neon District. В тази игра можете да създавате и продавате продукти като NFT артикул. Наскоро играчът Алекс Амсел купи неповторим актив на търга на играта - цифровия жетон на първия необут на играта " Бауса " за $25 000. Благодарение на това той стана един от най-богатите колекционери. В бъдеще игрите ще бъдат пълноценна специалност, както и източник на приходи.

5. Артисти и реализатори онлайн

Пандемията провокира вълна от известност на виртуалните концерти. Една от първите онлайн звезди беше Травис Скот. През 2020 година рапърът изнесе собствен концерт в играта Fortnite, като завоюва $20 млн.

Ариана Гранде също тества новия формат: през октомври 2021 година певицата събра аудитория от 78 милиона слушатели.

Тук ще намерят своята ниша и други актьори – диджеи, стриймъри, стендъп комедианти, артисти и режисьори. Хостването на събития в метавселената има своите преимущества - можете бързо да измененията декорите на сцената или да създадете нереалистични резултати, увеличавайки въздействието на протичащото се върху фена.

По материали от непознатия печат
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР