Работата не е само в това, че в най-близкото президентско

...
Работата не е само в това, че в най-близкото президентско
Коментари Харесай

Защо либералите Кудрин, Греф и Чубайс около Владимир Путин не се опитаха да спрат войната?

Работата не е единствено в това, че в най-близкото президентско обграждане има малко либерали - последователи на мирното развиване на страната. И освен, че негласните правила не разрешават даже на доста близки хора в диалог с Путин да се намесват в отговорностите на други хора, на които той има вяра, изключително по въпросите по сигурността и защитата. Има значение и това, че най-близките до Путин либерали от дълго време са се компрометирали.

Твърде дълго те следват навиците на типичния съветски общественик, за който потреблението на изключителното им състояние за добиване на персонални облаги постоянно е било нещо всекидневно. Семеен бизнес, непознати офшорни компании и тръстове, родственици, основани отвън Русия - всичко това беше в реда на нещата за тях. И в този момент, при нарасналата недоверчивост на властта, граничеща с параноя, целият този багаж направи всяко съществено противоречие с сегашния президентски курс безсмислено и рисково.

Кудрин, Греф и Чубайс

Най-ярките и авторитетни либерали във вътрешния кръг на Путин са ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин, шефът на Сбербанк Герман Греф и някогашният президентски консултант Анатолий Чубайс. Греф и Кудрин бяха сътрудници на Путин: от началото на 90-те години те работеха дружно в кметството на Санкт Петербург. А в края на 90-те Кудрин и Чубайс помогнаха на Путин да стане претендент за правоприемник на Борис Елцин. „ Това е моят остарял, благ приятел, непосредствен приятел… “, сподели Путин за Кудрин през 2011 година

Кудрин е единственият, който се осмели да намекне на президента, че решението за навлизане в Украйна е неверно. Но единствено след началото на войната и с огромна нерешителност, като се концентрира върху обстоятелството, че съветската стопанска система може да се плъзне при започване на 90-те години. Нямаше отговор от президента.

Греф, съдейки по изказванията му, до последно отхвърли опцията за военно навлизане в Украйна, назова го PR война. И откакто нахлуването се случи, той не сподели нито дума.

Чубайс едвам през 2014 година сподели, че Русия няма да оцелее в двуполюсен свят, прикани бизнеса, в случай че е задоволително съдбоносен, да изпрати сигнал на управляващите за нуждата от деескалация на спора в Украйна. А след нашествието, както знаете, той подаде оставка и напусна страната без гръмки изказвания.

Какво се случи с либералите от президентското обграждане и за какво по подобен фундаментален въпрос като войната с Украйна, с цената на десетки хиляди животи, обезсмисляйки цялата им 30-годишна работа по развиването на съветската стопанска система, те издухаха като балон?

Един смачкан свят

Либералите от най-близкото обграждане на Путин постоянно са предизвиквали съмнение и злост измежду конкуриращите се с тях силоваци. Това се дължи на разликата във възгледите за бизнеса, стопанската система и политиката - като цяло за живота.

Либералите използваха позицията си не по-малко от други съветски чиновници, които изтеглиха родственици от Русия, изхвърлиха непознати активи: недвижими парцели, банкови сметки, офшорни компании и тръстове. Това беше нормална процедура. И това провокира още повече неспокойствие измежду силите за сигурност (те имаха същото, само че от време на време попадаха под чистките на личните си сътрудници като част от вътрешноспецифичната борба).

Например ръководителят на държавната Сбербанк, Герман Греф, сътвори Angelus Trust в Сингапур през 2011 година, с цел да ръководи над 55 милиона $ фамилни активи. Бенефициентите на това доверие бяха: брачната половинка на Греф, Яна; Децата на Греф; братът на Греф, Евгений; както и Филип Алберт Греф. През 2017 година Греф взема решение да направи своя племенник, 24-годишния Оскар Греф, шеф и бенефициент на Angelus Trust, на който трансферира всичко. Според документите Оскар е бил подготвен да ръководи фамилни активи: той е прекарал 12 години отвън Русия, учил е бизнес и финанси във Англия и е живял в Швейцария. В резултат на това беше взето друго решение, само че значим е самият факт - по какъв начин е проведен процесът. Документи за това станаха притежание на " Важни истории " с помощта на присъединяване в световния проектАрхив Пандора на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP).

Фондовете на Алексей Кудрин, да вземем за пример, получиха пари от петролната и газова група RNG (Eastsib Holding) Владимир Столяренко и Александър Бондаренко (бивши ръководители на Eurofinance Mosnarbank), които от дълго време са принудени да останат отвън Русия. Те получиха средства за основаването на RNG след спор с Роснефт, която искаше да им отнеме компания с лиценз за централния блок на едно от най-големите залежи в Източен Сибир и даже стартира наказателно дело за това през 2013 година Но в последна сметка въпреки всичко платих. Няколко източника на Новая газета оповестиха, че това е станало допустимо с помощта на намесата на Кудрин, остарял прочут на Столяренко и Бондаренко. И че след това може да има интерес към RNG (представители на Кудрин и някогашни банкери отхвърлиха това).

Анатолий Чубайс сътвори фамилен офис в Швейцария - SFO Concept, най-големият заемодател на който (за повече от 22 милиона долара) беше остарелият му прочут - някогашният съсобственик на FC Otkritie Bank Борис Минц. Минц стана жител на Малта през 2016 година Той напусна Русия малко преди банка FC Otkritie да заведе иск за машинация против него в британски съд през 2019 година А в Русия е формирано наказателно дело за заграбване на имущество, за което Минц е разгласен за търсене.

Суицидни възражения

В спокойно време всичко изброено нагоре не означаваше съвсем нищо, защото се вписваше в картината, позната на доста държавници - самите те не бяха по-добри. И в новите условия това се трансформира в огромен проблем. Има такава процедура, че в случай че някой чиновник не се отклони от генералната линия, обрисувана от президента, тогава всички тези дребни гаври с бизнеси, офшорки, тръстове и родственици в Швейцария може да не бъдат видяни, още повече, че интернационалните наказания са в двора.

Но да се възразява против антизападната политика на Путин е рисково, защото при сегашната степен на параноя президентът най-вероятно няма да повярва в искреността на антивоенните причини даже на най-близките си сътрудници и може да ги вземе под внимание като " национални предатели “.

„ Да, несъмнено, [западните страни] ще се опитат да разчитат на по този начин наречената пета колона, на националните предатели, на тези, които печелят пари тук, при нас, само че живеят там. И той живее даже не в географския смисъл на думата, а съгласно мислите си, съгласно робското си схващане “, сподели Путин в мартенското си послание.

Последствията могат да бъдат най-тъжните. Президентът е прочут с това, че не толерира, когато съперниците, съгласно него, прикриват персонални ползи с държавни съображения.

Казват, че ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, който не може да се назова либерал, се е опитал да рапортува на президента за вероятните тежки последствия от въвеждането на войски в Украйна. В резултат на това той беше наказан. На съвещание на Съвета за сигурност Наришкин изглеждаше като несполучлив възпитаник, несвоевременно отговарящ на въпроси на преподавател. Той измърмори и се съгласи авансово даже с влизането на ДНР и ЛНР в Русия, макар че, както Путин означи с усмивка, това към момента не е обсъждано.

А Чубайс, който напусна страната, в този момент се ревизира от силите за сигурност за вероятни измами в държавната корпорация Роснано, която той престана да управлява преди повече от година.

Важные истории
Превод Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР