Работата и личността на учителя е толкова важна за образованието,

...
Работата и личността на учителя е толкова важна за образованието,
Коментари Харесай

10 неща, които учителите трябва да избягват

Работата и личността на учителя е толкоз значима за образованието, колкото и просветителната система. Повечето от нас могат да посочат най-малко един преподавател, който ги е въодушевил за цялостен живота. Не всички учители са положителни обаче.

Ето лист от 10 неща, които учителите е добре да заобикалят:

1. Да не се усмихват.
Началото на всяка образователна година е мъчно, изисква се огромна централизация, само че това не значи, че учениците би трябвало да виждат само сериозното каменното ви изражение. Наистина ли престоят в учебното заведение може ви предизвиква такова злощастие? Усмихвайте се и поддържайте връзки с учениците ви. Те са хора, тъкмо както и вие.

2. Да се сприятеляват с учениците.
Да си другарски надъхан не значи да бъдеш същински другар, тъй като другарството допуска и насрещни дейности. А това може да усложни връзките ви с съвсем всички от децата. Преподаването не е телевизионно предаване, в което би трябвало да спечелите поддръжката на публиката. Не забравяйте това.

3. Да прекъсват урока, поради нищожно нарушаване на дисциплината.
Ако извършите това, в никакъв случай няма да излезете от обстановката с достолепие. Учениците не са идиоти, те доста добре схващат, че това просто не е почтено. Ако толкоз желаете да им кажете нещо на провинилите се, направете след урока и уединено.

4. Да унижават учениците, с цел да се държат по-добре.
Унижението е най-лошото нещо, до което може да прибегне безсилният преподавател. Това ще нарани и обиди учениците ви до толкоз, че повече в никакъв случай няма да се усещат добре във вашата компания и няма да ви имат доверие. Никога. И може би за цялостен живот ще ви запомнят с неприятно.

5. Да крещят.
В момента, в който сте изкрещели, битката вече е изгубена за вас. Това не значи, че не би трябвало да повишавате глас в някои обстановки, само че замислете се: учителите, които крещят, имат най-лошите класове.

6. Да оставят децата да вземат решение вместо него.
Всички решения, които се взимат в класната стая би трябвало да се взимат от вас в името на всеобщото благоденствие.

7. Да се отнасят друго с учениците си според от персоналните си желания.
Така е – учителят е човек, като всички останали и някои от децата могат да му харесват повече от другите. Това обаче в никакъв случай не би трябвало да излиза наяве на останалите възпитаници. Отнасяйте се по еднообразно с учениците си.

8. Да вкарват правила, които са нечестни.
Правилата са хубаво нещо, само че от време на време могат да ви вкарат в неприятна обстановка.

Пример: След началото на изпита, никой да не шуми и да не мърда. Ами в случай че има основателна причина за това? А по какъв начин ще решите коя причина е основателна и коя не? Такива обстановки би трябвало да се заобикалят.

9. Да клюкарстват пред учениците за сътрудниците си.
Ще пристигна време, когато ще чуете от учениците да приказват ужасни неща за някой ваш сътрудник. Поставете се в този момент на негово място. Това, което казвате на учениците си не е персонално и не е поверително. Не го забравяйте.

10. Непостоянство в периодите и оценяването.
Когато някаква домашна работа би трябвало да бъде предадена в период, този период би трябвало да се съблюдава. Ако има забавяне, което ученикът може да си разреши, това забавяне би трябвало да важи за всички възпитаници. Критериите ви за оценяване би трябвало да са ясни и да важат за всички, без значение от усилието и прилежността, която някои възпитаници са показали. Не забравяйте, че оценявате резултата, а не старанието и положения труд.

Инфо: www.bgtatko.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР