QTCore-C1 на ChatGPT бележи важен етап в проектирането на чипове...

...
QTCore-C1 на ChatGPT бележи важен етап в проектирането на чипове...
Коментари Харесай

ChatGPT проектира процесор и той беше успешно изработен – вижте го как управлява коледно светлинно шоу

QTCore-C1 на ChatGPT бележи значим стадий в проектирането на чипове...

Емил Василев преди 5 минути 4 Сподели

Най-четени

ХардуерЕмил Василев - 18:30 | 20.12.2023

Масовото произвеждане на PHOLED екрани ще стартира през 2024 година – що е то PHOLED?

НаукаЕмил Василев - 20:37 | 20.12.2023

Учени са основали транзистори от вода – те могат да открият пътя към процесори с честоти от 1 THz и по-високи

КриптовалутиВелимир Кръстев - 17:44 | 20.12.2023

Късметлия трансформира инвестиция от 450 $ в „ ненужен токен “ в облага от над 2,19 милиона

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Чипът QTCore-C1, основан от доктор Хамънд Пиърс от университета „ Тандон “ в Ню Йорк благодарение на ChatGPT мина още един значим стадий. Днес от образователното заведение оповестиха, че QTCore-C1 е сполучливо направен, като можете да го видите в деяние във видеоклипа по-долу, показващ по какъв начин той ръководи празнично коледно светлинно шоу. Освен това се твърди, че мощта на актуалните изкуствени интелекти към този момент е задоволителна, с цел да „ взриви отворения достъп до сполучлив дизайн на чипове “.

В обявата в LinkedIn се припомня, че планът е спечелил уводен конкурс за дизайн на силиций с отворен код, генериран от изкуствен интелект на Efabless Corporation, по-рано тази година.

В блога на Efabless Challenge се показва, че планът на чипа QTCore-C1 е основан „ напълно посредством диалози с ChatGPT на OpenAI и всеки съставен елемент е основан с авторството на GPT-4 “. Интересно е, че ИИ е бил толкоз кадърен, че е оказал помощ за премахване на неточности, открити при тестването и е дал информация за дизайна на архитектурата на набора от указания (ISA).

Заслужава да се означи, че ChatGPT не е проектирал напълно процесора. Да, откривателите от Нюйоркския университет са употребявали ChatGPT, с цел да преведат „ езика “, който разказва чипа и неговите благоприятни условия, на език за изложение на хардуера (HDL), да вземем за пример Verilog. При проектирането на процесори обаче има няколко други основни стъпки, а QTCore-C1 е единствено функционален блок в по-сложен повсеместен план.

QTCore-C1, който беше сполучливо създаден, създаден и демонстриран като работещ евентуално е по-точно да се опише като копроцесор. Д-р Пиърс изяснява, че това е „ 8-битова архитектура, основана на батерия, която може да работи като един тип предсказуем копроцесор за главното ядро на Caravel “. По този метод обсегът му има граници, а те са, че „ той може да прави съществени математически и логичен интервенции, да взаимодейства с няколко входно-изходни линии, както и да мери времето с вътрешен брояч, и може да изпраща и получава стойности и поръчки за спиране към главния процесор “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР