QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ

...
QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Най-големият износител на втечнен природен газ в света, сключи исторически договор

QatarEnergy подписа 27-годишно съглашение за доставка на полутечен природен газ (LNG) с китайския Sinopec, заяви Ройтерс. Това е най-дългосрочното сходно съглашение до момента, като то идва на фона на нестабилни пазари, които принуждават купувачите да търсят дълготрайни покупко-продажби.

След нашествието на Русия в Украйна през февруари, конкуренцията за LNG стана интензивна, като Европа се нуждаеше от големи количества, с цел да размени съветския тръбопроводен газ, който преди съставляваше съвсем 40% от вноса на континента.

" Днес е значим крайъгълен камък за първото съглашение за продажба и покупка за плана North Field East. Това са 4 милиона тона за 27 години ", сподели шефът на QatarEnergy Саад ал-Кааби в Доха, малко преди сключване на договорка.

" Това значи, че дълготрайните покупко-продажби са тук и са значими както за продавача, по този начин и за купувача ", означи той.
 Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа
Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа

Европа е изправена пред изострен дефицит на сила от началото на войната в Украйна, поради глобения съветски газ

Северното находище е част от най-голямото газово находище в света, което Катар споделя с Иран, който назовава своя дял Южен Парс.

QatarEnergy по-рано тази година подписа пет покупко-продажби за North Field East (NFE), първият и по-голям от двуфазния проект за разширение на North Field, с които ще се усили потенциала на Катар до 126 милиона тона годишно до 2027 година, при 77 милиона тона в този момент.

Сделката ще бъде оповестена за NFE

" Това издига връзките ни до нови висоти, защото имаме контракт, който ще продължи до 2050 година ", сподели Кааби.

Кааби изясни, че договарянията с други купувачи в Китай и Европа, които желаят да имат сигурност на доставките, не престават.
 Цените за наемане на транспортен съд за транспорт на LNG съвсем доближават рекордните $400 000 дневно
Цените за наемане на транспортен съд за транспорт на LNG съвсем доближават рекордните $400 000 дневно

Европейският континент е гладен за сила и търсенето на LNG се е нараснало с 65%

Катар към този момент е най-големият експортьор на полутечен природен газ в света и неговият план за разширение на North Field ще ускори тази позиция и ще помогне да се подсигуряват дълготрайни доставки на газ за Европа, до момента в който континентът търси други възможности на съветските потоци.

" Мисля, че неотдавнашната неустойчивост накара купувачите да схванат какъв брой е значимо да имат дълготрайни доставки, които са закрепени и които са на рационална цена в дълготраен проект ", сподели Кааби.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР