Путин няма как да бъде поставен на мястото му, ако

...
Путин няма как да бъде поставен на мястото му, ако
Коментари Харесай

Дойче веле: Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

Путин няма по какъв начин да бъде подложен на мястото му, в случай че Европейски Съюз не глоби и енергийния бранш на Русия. Литва, Латвия и Естония станаха първите, които се отхвърлиха от съветския газ. Дали другите са подготвени да ги последват, написа.

" Ние познаваме по-добре руснаците, въпреки всичко от повече от 500 години сме съседи ", акцентира Радослав Сикорски. Като външен министър на Полша той постоянно предупреждаваше за агресивното държание на Русия. " На Запад мнозина считат, че 40-те години руска окупация са ни травмирали и преувеличаваме, само че се оказва, че сме били прави ", споделя с усмивка Сикорски, който в този момент е евродепутат.

Политологът Аника Хедеберг не счита, че Западът не се отнася съществено към Изтока. Според нея Европа просто прекомерно дълго е поставяла на напред във времето икономическите си ползи: " Много европейски страни мислеха, че ще е допустимо да разграничат икономическите връзки от политическите ".

Европа продължи да се придържа към този принцип и когато съветските експанзии нарастваха. Чеченската война, бомбардировките в Сирия, анексирането на Крим, опитът за ликвидиране на Сергей Скрипал, съветската интервенция в редица западни избори. " Осъждането остана неенергично, дребното наказания, които бяха наложени, не бяха ефикасни, а дипломатическите любезности и икономическите взаимоотношения бяха обновени ", разяснява Хедеберг. Европа прекомерно дълго държа очите си затворени.

Страх от идната стъпка

Все отново актуалната война на Русия против Украйна съумя пробуди Европа. Бързината и сериозността на европейските наказания " евентуално са учудили Путин ", споделя специалистът по Източна Европа Андреас Умланд. Но даже реакцията на Европейски Съюз в този момент да е по-твърда, Общността още заобикаля да глоби енергийния бранш, който е изключително рентабилен за Русия.

Според Умланд това е нужна крачка, с цел да бъде подложен Путин на мястото му: " Германия играе основна роля в това отношение. Погрешните решения със съществени последици преди и по време на ръководството на Меркел насочиха немската източна политика по погрешен път ". Решаващият фактор за това са връзките на немската енергийна промишленост с Русия, които даже се ускориха след анексирането на Крим. Да напомним и, че Германия се причисли към контракта за " Северен поток 2 " през 2015-а година.

Спорът за енергийното ембарго на Европейски Съюз

Ембаргото за съветския газ е предмет на яростни полемики в Европейски Съюз към този момент от седмици. Полша е най-категоричният покровител на твърдата линия: Варшава упорства за неотложно спиране на вноса на газ, нефт и въглища от Русия. Но към този момент в Европейски Съюз няма даже болшинство за отчасти санкциониране на съветския енергиен бранш, отбелязва Хедеберг: " Петролът е стока, която може да се купува свободно на международния пазар. Следователно петролното ембарго трябваше да бъде на дневен ред още от първия ден. Не е за поверие, че това към момента не е контрактувано. Същото се отнася и за въглищата, които също могат да се търгуват свободно. С газа е малко по-трудно. Зависимостта на Германия се усложнява от обстоятелството, че тя не може да обърне тил на съветския газ, тъй като го получава по водопровод. Налагането на газово ембарго би засегнало изключително мощно Германия, Унгария, Австрия и Италия. Заедно с Нидерландия, която също внася доста нефт от Русия, те са измежду страните, които се опълчват на строгите наказания в енергийния бранш. В края на краищата по-високите цени на силата и блокирането на личната стопанска система са нещо, което никое държавно управление не би желало да наложи на страната си ".

Литва, Латвия и Естония се отхвърлиха от съветския газ напълно, Полша се готви

Поляците са подготвени да платят тази цена. Техният импорт на газ и нефт е невисок спрямо този на Германия, само че пък внасят доста въглища от Русия. Ако не бъде реализирано съглашение за ембарго на европейско равнище до май, полското държавно управление възнамерява независимо да приключи договорите си с Русия за доставки на въглища. " Искаме да дадем образец и сме подготвени да платим цената, тъй като обстановката в Украйна го постанова ", изяснява полски посланик.

Междувременно Литва, Латвия и Естония станаха първите страни в Европейски Съюз, които като реакция на войната в Украйна се отхвърлиха изцяло от вноса на съветски газ. " Щом ние можем да създадем това, и останалата част от Европа може да го направи ", се споделя в известие на латвийската газова компания " Conexus Baltic Grid ".

" Това е резултат от нашата дълготрайна политика в региона на енергетиката и актуалните инфраструктурни решения ", съобщи министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис. В страната даже бе разгласен самобитен Ден на независимостта: съветският природен газ е сменен от полутечен, който се доставя от кораб-терминал, носещ името " Независимост ".

В идващите седмици и останалите страни от Източна и от Западна Европа ще би трябвало още веднъж да се запитат дали са подготвени да се откажат от икономическите си връзки с Русия, с цел да сложат завършек на военните закононарушения в Украйна. " Няма работещи наказания, за които да не би трябвало да се заплати цена ", акцентира някогашният полски външен министър Сикорски.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР