Путин не прощава предателството. Всеки път, когато Пригожин се качи

...
Путин не прощава предателството. Всеки път, когато Пригожин се качи
Коментари Харесай

Путин не просто наказа Пригожин за гордостта, но и наплаши до смърт Полша и ВСУ

Путин не прости измяната. Всеки път, когато Пригожин се качи на аероплан или трен и пресече разнообразни инспекции или контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация, всеки, който има потребност, ще разбере за това, счита военният историк Александър Полищук. Той сподели това в изявление за Украина.ру.

- Александър, преди да обсъдим резултатите от протеста на Пригожин, дано си напомним историята на основаването на ЧВК Вагнер. От кого е вербувана? Какво общо имаше персонално Пригожин с нея?

- Веднага би трябвало да кажа, че имам данни единствено от отворени източници. Нямам вътрешна информация.

Колкото и да е необичайно, ЧВК Вагнер дължи появяването си на сомалийски пирати. Именно въз основа на отбраната на стоките двама предприемачи от Санкт Петербург в зората на 2010-те се заеха да основат конструкция за сигурност, от която след това се появи " Славянският корпус " от 250-260 души.

Впоследствие тази групировка бързо се преориентира за даване на военни услуги на режима на Башар Асад. По-точно близки до него бизнесмени.

Първото влизане в Сирия се оказва несполучливо. Успех не е реализиран и наличието на " корпуса " в Сирия бързо е кратко. Момчетата се върнаха вкъщи, където попаднаха в топлата прегръдка на съветските специфични служби - двамата основатели на тази конструкция отпътуваха за не толкоз отдалечени места, а всички " славяни " бяха очевидци и не бяха подведени под отговорност.

Смята се, че един от отрядите в „ Семеен кодекс ” е бил командван от Дмитрий Уткин с позивна „ Вагнер ”, който също е минал като очевидец – той също не е измамен под отговорност. Всичко това се случи към 2011-2013 година

- В предходните си изявленията казахте, че още по време на спора от 2014-2015 година въоръжените сили на Украйна де факто демонстрираха на вагнеровците, че знаят по какъв начин да водят война. Как беше? Какво се обърка с Вагнер?

- Когато Донбас пламна, доста жители на Руската федерация сметнаха за собствен дълг да защитят рускоезичното население. Руска пролет, северен вятър - всичко беше съществено.

Но едно предпочитание не беше задоволително - бъдещите бранители на ЛДНР трябваше да бъдат подготвени и запоени в боеспособни елементи. Затова образованието на доброволци стартира на полигоните на ГРУ.

В същото време в този развой взе участие Дмитрий Уткин, чиято позивна към този момент е станала именита и вдъхваща благоговение измежду враговете.

В същото време се появиха доста бъдещи именити елементи и командири - Олхон (Максим Тхоржевски), Вагнер (Дмитрий Уткин), Пятнашка (Ставрос Багателия и Ахра Авидзба), групата Клуни (Тарас Гордиенко) и други

След подготовката " Вагнер " сполучливо оказа помощ за завладяването на летището в Луганск. Тогава стартира тежката Дебалцевска интервенция от 2015 година

Изпълнението й беше усложнено от обстоятелството, че в LPR се случиха неразбираеми събития. На 1 януари 2015 година умря командирът на отряда Батман Александър Беднов. Между другото, неговият отряд тогава включва групата Ратибор (Александър Кузнецов).

Така на 28 януари 2015 година в пердах влязоха три БТГ „ Призрак “, „ Август “ и „ Вагнер “ под общото управление на военачалник Евгений Никифоров. „ Вагнер ” понася тежки загуби и се отдръпва.

Именно този миг имам поради, когато споделям, че по това време въоръжените сили на Украйна водиха война наедно с „ вагнерите “. Поне в наличните в мрежата договаряния има диалози сред Уткин и Никифоров и с Трошев, който от основаването на Вагнер е нещо като началник-щаб или шеф на логистиката. В същото време в договарянията се появява намек за Пригожин, макар че никой не го наричаше с фамилното му име.

Като цяло се основава чувството, че политическото управление на Руската федерация тогава избягваше всевъзможни подмятания за директно присъединяване в събитията в Донбас. Следователно не е имало непосредствено финансиране за тези звена непосредствено от хазната. Тогава още не бяхме мощни, нямаше Кримски мост и нямахме потребност от спомагателни наказания.

На всеки отряд беше назначен главен бизнесмен всред тези, които работеха с Министерството на защитата или ФСБ. Те печелели пари от контракти и тези пари се вложили във финансиране на доброволци - добра скица при положение на " ихтамени " ( " такива, които ги няма там ", бел.ред.). И по този начин се появи Пригожин - чийто " Конкорд " имаше контракти с Министерството на защитата на РФ.

- Какво направи Вагнер в Сирия след войната в Донбас?

- През 2015 година страната ни реши да поддържа Башар Асад, в това число и със мощ. Пристигнаха Върховен касационен съд, ССО и ЧВК " Вагнер ".

Факт е, че ИДИЛ* реализира триумф в Ирак и Сирия с причина. Те, имайки 30-50 хиляди дейни щика, направляваха териториите, където живееха 8-10 милиона души. Причината е продажността и лоялността на доста локални водачи и военни на място.

Религиозните сунитски сирийци не харесваха доста Башар ал-Асад и фамилията му, които бяха алевити. Защото алевитите бяха приети за шиити в Иран и им беше предоставена другарска помощ, до момента в който сунитите и шиитите исторически не се харесват.

В същото време съветското управление постоянно е следяло от близко какво се случва в Северна Африка. Бяхме доста обезпокоени от всички тези " арабски пролети " и други неприятности. Ситуацията там постоянно е била рискова.

За степента на нашето внимание към тези събития може да приказва фактът, че през август 2010 година там почина (удави се) заместник-началникът на Главното разследващо ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-майор Юрий Иванов.

Сирийската военна школа нямаше основите и каноните, по които воюваше нашата войска. Казано по-просто, като предписание сирийците се биеха неприятно, предаваха се, бягаха, преговаряха и продаваха. По времето, когато руснаците дойдоха в Сирия, западните анализатори даваха на режима на Асад единствено няколко седмици.

А за решение на бойни задания, съгласно проектите на съветското командване в Сирия, са били нужни „ ихтамнети “. Официално целият боен личен състав от въоръжените сили на Руската федерация беше зает в отбраната въз основата, а ССО (Силите за специфични операции) избавиха свалени водачи, коригираха авиацията и правеха други забавни неща.

Проблемът беше неналичието на специалисти в битката с комбинирани оръжия - нямаше кой да щурмува позициите на ИДИЛ * и други опозиционни сили на Асад.

В резултат на това ЧВК Вагнер беше трансферирана там, сякаш записана в Сингапур за по-голяма надеждност. Схемата на финансиране беше същата: страната - Пригожин - " Вагнер ".

Благодарение на Пригожин всички митове за Вагнер се въртят към Палмира и борбата край Хашам през февруари 2018 година И всички тези истории са цялостни с лукавства.

Палмира е завладяна освен от Вагнер. Сирийците също участваха в това нахлуване. От трите значими височини " Вагнер " взе единствено една. И не е правилно, че са били сами там. Те бяха подкрепени от въздушно-космическите сили и ССО.

Напомням, че на 17 март покрай Палмира почина нашият офицер от ССО Александър Прохоренко, който посмъртно стана Герой на Русия. Като цяло Палмира беше взета с общи старания.

- Как стартира спорът сред Вагнер и Министерството на защитата, сред Шойгу и Пригожин?

- Не е ясно какво се случи след Палмира. Но, съгласно Пригожин, е имало някакъв скандал и Вагнер се озовали в Руската федерация. В същото време бяха раздадени награди и направени фотоси с президента на командирите на ЧВК, ръководени от Уткин. Тези фотоси са необятно налични в интернет.

През декември 2016 година ИДИЛ * още веднъж завладя Палмира. На 8 декември в багра почина командирът на батальона от 56-та обособена гвардейска десантно-щурмова бригада майор Санал Санчиров.

Затова, когато Пригожин споделя, че всички са избягали и един " вагнеровец " е решил всичко там, той е плюл и на гроба на този офицер. Вагнер още веднъж е бил трансфериран в Сирия и с общите старания на всички елементи Палмира бе завладяна още веднъж на 2 март 2017 година

Историята на спора стартира през февруари 2018 година с по този начин наречената борба край Хашам. Пригожин е остроумен, когато споделя, че е щял да нокаутира икономическата основа от ИДИЛ * под формата на полето Ал-Табия.

Нямаше елементи на ИДИЛ *, тези полета бяха следени от Съюз на демократичните сили (Сирийски демократични сили - в действителност кюрди) - всички в топли връзки със Съединени американски щати.

На 20 януари 2018 година турците започнаха своята „ Маслинова клонка “ и против тях бяха дислоцирани част от кюрдските отряди, което отслаби групировката, настояща на място. Сирийците взеха решение да се възползват от това, което включваше групата Вагнер.

Смята се, че това е стартирано от търговци, близки до Асад, които са платили за това деяние, с цел да управляват заводите и тръбопроводите на Коноко, които са били в региона на полетата Ат-Табия. И всичко това е направено без единодушието на Министерството на защитата на Руската федерация.

И по тази причина Министерството на защитата на Руската федерация и Военно-космическите сили на Руската федерация не поддържаха никого.

А Пригожин, както в тази ситуация с протеста, не съобщи на всички същинските цели на акцията и присъединяване му в дребен гешефт се трансформира в кръвопролитие.

Американците на няколко пъти попитаха дали там има подразделения на съветските въоръжени сили. Нашето Министерство на защитата, като разбра, че не е изпратило никого по контракт там, сподели не.

Освен това, съгласно разграничителните линии, пресичането на Ефрат от сирийската войска и основаването на предмостие на „ кюрдския “ бряг се случиха в нарушаване на руско-американските съглашения, само че не провокираха намерено отрицателна реакция на западната коалиция в този миг.

Но кюрдите се нуждаеха от тези заводи на Коноко, с цел да станат насочна точка в договарянията за основаването на самостоятелна кюрдска страна. Обкръжението на Башар Асад реши да им избие този коз.

И по този начин, смесената бойна група на сирийско-вагнерските сили отиде да отбие всичко скъпо от кюрдите.

Американците, откакто схванаха, че там няма никой с изключение на сирийците на Асад (повтарям, те бродеха в зоната на отговорност на САЩ), бомбардираха всичко, което се опита да се реалокира там от въздуха на 7-8 февруари, 2018 година

На 2 март 2018 година в немското списание Der Spiegel е оповестено журналистическо следствие за събитията край Хашам.

Според информация, получена от немски публицисти от очевидци и участници в борбата, дребен контингент съветски наемници, които са били в Табия по това време, не са взели участие директно в конфликта, само че от 10 до 20 руснаци са починали по време на случая.

Според източниците на изданието общите загуби възлизат на към 200 души, от които 80 бойци от 4-та бронетанкова дивизия на сирийската войска, към 100 иракчани (така написа в текста) и афганистанци от формирования, следени от Иран, и 70 сирийски милиции.

Накратко, цифрите са разнообразни. Понякога броят на починалите " вагнеровци " доближава 80. Но фактът остава - там нямаше ИДИЛ *. И цялата тази интервенция беше стартирана единствено с цел да се изтръгне инфраструктурата от кюрдите, която те желаеха да разменят за самостоятелност и суверенитет в публични договаряния.

Пригожин също възнамеряваше да завоюва пари от това. Но заради обстоятелството, че Министерството на защитата на Руската федерация не взе участие в тази машинация, той стартира да упреква нашите военни за всичките си проблеми.

Според приказката, разказана от Пригожин, той сякаш се е отправил към Шойгу, с цел да разбере за какво са били „ хвърлени “ с въздушна поддръжка.

На това Шойгу отговори с пренебрежение: " Искахте да играете воин? Вие загубихте. Всички герои в този момент са тук, в тази зала. Вие объркахте брега. " Дори в случай че Шойгу в действителност го е споделил, в тази обстановка той е бил безусловно прав.

- Кога тъкмо породи въпросът за привличането на Вагнер за присъединяване в СВО? Защо Попасная беше определена за първо място на борбите им?

- Няма да пиша за сълзливата " покана " към ЧВК " Вагнер " от Министерството на защитата на Руската федерация за СВО или персонално от президента - в случай че желаете вярвайте.

Не имам вяра нашата войска да не би могла да се оправи без няколкостотин " музиканти ". Но познавам типажа на Пригожин. Мисля, че той искаше да светне в СВО, с цел да стартира политическата си кариера. Нападките му против губернатора на Санкт Петербург Беглов са блестящо доказателство за това.

Що се отнася до Попасная, тя се намира на рид. Контролът над него разреши да се вземат под огневи надзор околните Лисичанск, Северодонецк, Светлодарск и Артьомовск. Именно за тази точка, комфортна от оперативна позиция, те водят първата си борба за Вагнер.

Какъв е чарът на ЧВК Вагнер? В незнайния брой и конструкция. Например, в случай че получите информация, че ви нападна мотострелкова бригада, разбирате, че това са не повече от 2000-3000 дейни щика. Ако е дивизия, тогава са 8000-9000.

А в случай че ЧВК Вагнер ви нападна, тогава е нереалистично да разберете какъв брой хора има (1000 или 10 000 ). Оттук и неразбирането какъв брой мощ е нужна, с цел да ги спре. Съответно имаше триумфи.

- Какво беше съотношението сред опитни щурмовици и някогашни пандизчии във Вагнер при започване на борбата за Соледар и Артьомовск?

- Осъдените започнаха да се набират към септември 2022 година Едва ли край Соледар е имало повече. И завладяването на Артьомовск към този момент е съответно тяхна заслуга.

- Кога ви стана ясно, че обществените нападки на Пригожин против Министерството на защитата за снаряди не са реплика на спор, а негови независими дейности?

- Беше прекомерно тромаво за режисура. Като се има поради, че доста членове на въоръжените сили на Украйна водеха своите излъчвания непосредствено от Артьомовск и бяха възмутени от „ глада за снаряди “. Освен това в мрежата се появиха видеоклипове с артилерийски удари и бомбардировки на града.

Довърши ме и осъществяването на Пригожин с присъединяване на Трошев. Трошев е пенсиониран парашутист-артилерист, пенсиониран през 2012 година

През 2014 година се появиха нови правила за пукотевица в съветската артилерия. През 2020 година боевете в Нагорни Карабах демонстрираха, че всички тези стрелби към този момент не са настоящи, защото след появяването на квадрокоптери и БПЛА стана по-удобно да се поразяват цели и артилерийската работа вървеше по-добре.

Какво видяхме във видеото? Трошев седи и ни споделя за стандартите за пукотевица от времето на Цар Грах и ни предлага да имаме вяра, че на " вагнеровците " не дават снаряди.

Важно за мен беше неналичието на пълноценни изявления по тази тематика от командири на ЧВК. Нито Лотус, нито Ратибор, нито Механ, нито Зомби, и още повече, нито Уткин не споделиха дума за глада на черупките.

Тези елементарни " вагнеровци " с маски заплашваха МО и депутатите с разнообразни санкции, само че хората, които разработваха тези интервенции и ги прилагаха, мълчаха, което говореше доста.

- Дмитрий Песков след протеста сподели, че по време на договарянията с Пригожин не са обсъждани кадрови промени в Министерството на защитата. Какво тогава е желал Пригожин?

- След като разбра, че някои от ЧВК и персонално Пригожин след триумфите край Соледар и Артьомовск малко надуват свирката, Министерството на защитата на Руската федерация реши да промени формата и стартира да подписва контракти непосредствено с доброволци.

Структурата на Пригожин, през която минаваха пари от Министерството на защитата за финансиране на ЧВК, се оказа ненужна. " Ихтамнетите " свършиха. Всичко можше да стане напълно публично. Затова на 23-24 юни Пригожин потегли вабанк.

Той разчиташе доста на поддръжката на хората. Затова той измисли история за големите загуби на съветската войска в СВО, а също по този начин се покри, като обстреля лагера на Вагнер.

Основният проект беше този. За един ден завладяват Ростов, да се настанят в постройката на щаба на Южния боен окръг и да стигнат до Москва с напреднала група от Ростов. Разстоянието е малко над 1000 км, най-малко 12 часа път.

В същото време, съгласно неговата логичност, Министерството на защитата на РФ и Руската армия щяха да гонят челната московска група, която заради скорост и маневри ще изпревари всички, а тромавото Министерство на защитата на РФ ще закъснее на всички места.

Накратко, Уткин или някой различен пълководец на Вагнер трябваше да отиде напряко в Кремъл, с цел да покаже какъв брой готин е Пригожин и каква незначителност е съветското Министерство на защитата.

Генералите се пробваха да го убедят, само че той им говореше през устните си. Всъщност те и тяхното обграждане събират информация за това какъв брой пригожинци са в Ростов и къде се намират.

В резултат на това Пригожин имаше неприятности. Нашите сили за сигурност бяха още веднъж на кон. Те хвърлиха всичките си сили върху Ростов, а напредналите щурмоваци, отивайки в Москва, единствено се забавиха.

Всички имаха потребност от нощта. В резултат на това " Ахмат " се доближава до Ростов, само че " Вагнер " не доближава до Москва за едни 200 км. Какво даде нощта? Всичко е доста просто. Хората спят през нощта.

Зяпачите, които се снимаха с " вагнерите " и им носеха вода, щяха да са доста по-малко. Освен това щабът на ЮВО не е жилищна постройка. С настъпването на нощта авиацията щеше да го разбие дружно с тези, които седят в него и към него с минимални загуби за цивилни, а Ахмат щеше да довърши всичко останало.

Оборудването на " ахматовците " - дай Боже такова на всички. Имат и термовизионни камери, и квадрокоптери. Следователно нощта нямаше да даде никакви преимущества на Вагнер, само че имаше доста огромен късмет всички те да умрат до сутринта.

Мисля, че тъкмо този сюжет Лукашенко разказа на Пригожин по молба на Путин. Не прелестите на пенсиите и земеделието в Беларус, а 100% късмет всички да умрат позорно до сутринта като предатели.

Е, Пригожин, осъзнавайки, че проектът му се е провалил, красиво с разгънати банери напусна Ростов, както се оказа, за Беларус.

- Пригожин имаше ли късмет за триумф?

Имаше късмет да се засрами. Ако напредналите групи вагнеровци бяха влезнали в Москва и бяха стигнали до президента, всичко можеше да бъде доста по-трагично.

Между другото, това е добра причина да се преразгледат системите за сигурност вътре в страната. При планирането на интервенцията Пригожин играе в ръцете на обстоятелството, че се счита за „ човек от обкръжението на президента “, което в действителност е различен пиар.

От друга страна не можеше да не разбере, че народът не го поддържа и армията не го поддържа. Всички, които смятаха това за неприемливо за себе си, ги назоваха нарушители.

Между другото, беше доста умно, че нито Шойгу, нито Герасимов проговориха. Размириците в страната към момента са проблем за Министерство на вътрешните работи, Националната армия и ФСБ.

За това кой оказа помощ и управлява това събитие, ще научим едвам след Победата. С оглед на обстоятелството, че имаше малко кръв, ще бъде по-лесно да го преживеем. Само диалозите в кухнята и в интернет с маса тайни теории ще бъдат дълги.

- Защо въоръжените сили на Украйна не съумяха да се възползват от протеста на бойното поле?

- Вариантите са единствено два. Или Пригожин в действителност е " полудял " и е направил всичко самичък, или е имал куратори. Ако е имал поръчители, те не са споделили нищо на сътрудниците си от въоръжените сили на Украйна, просто тъй като са се страхували от приключване.

Нашите сили за сигурност са просто красиви. Приключиха въпроса за един ден. Ако Пригожин беше седял в Ростов три дни и напредналите колони на Вагнер стигнаха до Москва, щяха да последват грандиозни изненади от въоръжените сили на Украйна.

Припомням, че в Турция по време на преврата на 15-16 юли 2016 година публично бяха убити към 240 души. и други 2200 ранени. По същото време води война и турската войска, само че това не стопира предателите и доста от тях са просто от военните.

Нашите военни демонстрираха, че са опора и отбрана на страната. Думите " клетва ", " чест ", " съвест " и " дълг " за тях не са празна фраза.

- Защо персонално Пригожин се нуждае от Беларус?

- А, той няма избор. Не го позволяват в зоната на СВО, тъй като за всички естествени военни той е изменник. В Ростов човек може да се смее и да пие вода с цивилни, до момента в който стои на опашка в Макдоналдс, само че по време на война те не схващат такива смешки.

Беларус е решението на Путин, а Лукашенко взе присъединяване в събитието, като в това време подвигна рейтинга си в политиката. Путин не прости измяната.

Всеки път, когато Пригожин се качи на аероплан или трен и премине разнообразни инспекции или контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация, всеки, който има потребност, ще разбере за това.

И най-важното, заминаването на Пригожин и част от ЧВК в Беларус мощно ще натовари северната граница на Украйна и ще скапе настроението на Полша със самия факт на тяхното наличие.

И в случай че " вагнеровците " се занимават с образованието на бойци от въоръжените сили на Република Беларус и доброволци, тогава за беларуските граничари няма да е толкоз занимателно да се държат жестоко с беларуските граничари през бодил.

- Самата марка Вагнер ще оцелее ли в този момент? Каква е ориста на командирите й?

- Сега това е сложен въпрос.

Първо. Президентът даде обещание твърди ограничения не във всеки случай, а единствено в случай че бунтовниците не се опомнят. Те трансформираха мнението си.

Второ. Пригожин и вражеските структури лъжат. Той несъмнено нямаше никакви 26 хиляди вагнеровци. Може би в самия Ростов е имало към 2000, а при офанзивата на Москва към 3-4000. Може и по-малко.

Трето. Ратибор и Механ със своите отряди несъмнено не отидоха с него (въпреки че задграничният сътрудник Осечкин излъга от всички пукнатини, че държат Ростов). Мизинцев не отиде с него, който като да образова новобранци в подготвителни лагери. Много " Вагнер " не отиде с него.

Затова беше решено никой да не се съди. Първо, поради маските никой не може да бъде разпознат там (ако бяха убити, щеше да има най-малко някакъв късмет да се идентифицират), и второ, всички, които желаят да се отдалечат от Пригожин, също са поканени на контракт в Министерството на защитата на РФ.

За страдание наши летци починаха по време на протеста. Ясно е, че никой не е отменил " приятелския огън " във войната. Но военните са съответни хора. Те не простят гибелта на сътрудниците си поради нечие безгранично напомпано его.

- Способни ли са " вагнеровците " да провеждат поход против Киев, щом настъплението на въоръжените сили на Украйна затъне?

- Не. Това, което направиха в Руската федерация - се случи единствено тъй като президентът искаше да избегне кръвопролитията на територията на страната ни, доколкото е допустимо. Затова не ги разрушиха нито в Ростов, нито на автомагистралите.

Путин разбра, че не всички „ вагнеровци “ са тръгнали след Пригожин, а от тези, които са го създали, не всички са разбрали изцяло в какво са въвлечени. При поход към Киев такива хуманисти няма да има в редиците на въоръжените сили на Украйна.

Същото би било и с ДРГ, пристигнали при нас от територията на Украйна – незабавно ще бъдат унищожени. Въпросът към този момент беше решен за ден и с минимално клане.

Затова, харесва или не на някого, нашият президент и силите му още веднъж са уредили всичко.

- Не позволиха пълномащабни борби на Въоръжените сили на Руската федерация, Руската армия и ЧВК Вагнер.

- Отстраниха Пригожин от СВО.

- Не допуснахме разединение в редиците на бранителите и гражданското общество.

- Падна престижът на Пригожин.

- Повиши се престижът на Лукашенко.

- Хипотетично нараснала боеспособност на армията на Република Беларус (ако Вагнер взе участие в подготовката й).

- Хипотетично принудиха Украйна още веднъж да укрепи северната си граница (ако Вагнер стартира да приготвя армията на Република Беларус).

- Хипотетично арогантността на поляците беше понижена (ако " Вагнер " се занимава с подготовката на армията на Република Беларус).

И най-важното, самият президент продължава да управлява кадровите решения и вътрешната политика на страната.

* Терористична организация, неразрешена в Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР