Путин не може сам да натисне червеното копче. Ядрените сили

...
Путин не може сам да натисне червеното копче. Ядрените сили
Коментари Харесай

Тези трима мъже могат да натиснат руското ядрено копче


Путин не може самичък да натисне " аленото копче ". Ядрените сили на Русия са в ръцете на трима мъже. Ето кой и по какъв начин може да задейства съветския нуклеарен боеприпас.

е втората степен преди слагането им в цялостна бойна подготвеност, изяснява генерал-майор Борис Соловьов пред съветския вестник " Комсомолская истина ". Следващата стъпка планува зареждането на установките с ракети и снабдяването им с нуклеарни бойни глави.

Разбира се, това е нагледно казано, тъй като не съществува никакво алено копче. В Русия трима мъже разполагат с кодовете за активирането на нуклеарния боеприпас - става дума за така наречените " нуклеарни куфарчета ", написа немското издание RND и разяснява, че с тях те могат да издадат заповед за потреблението на стратегически ракети, нуклеарни подводници или бомбардировачи, летящи на дълги дистанции. Наскоро тези трима мъже си дадоха среща с техните нуклеарни куфарчета:, шефът на Генералния щаб на армията Валери Герасимов и министърът на защитата Сергей Шойгу. И тримата попадат в листата на лицата с наложени наказания от Съединени американски щати.

Путин не може самичък да натисне копчето

Руският президент не може самичък да разпореди потреблението на нуклеарно оръжие. За това са нужни и кодовете от още едно нуклеарно куфарче - т.е., Путин зависи от решението на най-малко един от двамата генерали. Но тази мярка е лъжливо успокоителна, тъй като тримата мъже са близки съидейници. Освен това не се знае по какъв начин тъкмо протича процесът на оторизация за потреблението на нуклеарно оръжие.
 Графика, която съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Тази графика съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Редакцията предлага
Експерти се притесняват, че за реализиране на задачите си Путин може да прибегне като извънредно средство и до нуклеарно оръжие. Пред немската медия RND професор Марина Хенке от Hertie School of Governance изрича догатката, че съветският президент може да реши да употребява някакво по-слабо тактическо нуклеарно оръжие като явен сигнал към Запада, че е подготвен да стигне до дъно. Такъв сюжет е мислим, и Путин реши да упрекна за това Запада - да вземем за пример поради оръжейните му доставки за Украйна.

Сергей Шойгу - дясната ръка на Путин

Вторият човек с нуклеарно куфарче е министърът на защитата военачалник Сергей Шойгу, който преди този момент е бил министър на изключителните обстановки. Във войната в Украйна Шойгу играе централна роля: той ръководеше анексирането на Крим през 2014 година и постоянно е следвал разпорежданията на Путин. Твърди се също така, че предишното лято е изпратил в Източна Украйна под прикритие съветски специфични сили в поддръжка на проруските сепаратисти.

Извън това Шойгу е доста непосредствен с Путин - считан е за един от най-хубавите другари на президента. Неведнъж е бил на отмора с него - има фотоси, на които двамата ловят риба или са на излет измежду природата. Шойгу е считан за дясната ръка на Путин и постоянно е споменаван като вероятен негов правоприемник на президентския пост.

Кой е военачалник Валери Герасимов

Шефът на Генералния щаб и първи заместител на военния министър е напълно обвързван с армията. Служил е в нея още по времето на Съветския съюз, бил е пълководец на танков батальон, а от 2012 година оглавява Генералния щаб на съветските въоръжени сили. В отсъствието на Шойгу той командва съветската войска.

След анексията на Крим Европейски Съюз му наложи наказания, а през 2015 година той провежда намесата на Русия в спора в Сирия, за което беше награден с медал " Герой на Руската федерация ". Герасимов е и член на Съвета за сигурност на Русия. Миналото лято на конференцията за интернационална сигурност в Москва съобщи, че Русия би употребила и нуклеарно оръжие, в случай че е застрашено съществуването на съветската страна.

Ядреният боеприпас на Русия

Според съветската конституция и военната теория на страната решенията се взимат от президента. Но нуклеарен удар не може да бъде осъществен без присъединяване на въоръжените сили и тяхната подготвеност да извършват издаваните заповеди.
 Графика, която демонстрира къде е ситуиран съветският нуклеарен боеприпас
Графиката демонстрира къде е ситуиран съветският нуклеарен боеприпас

Според института Sipri руснаците имат над 6250 нуклеарни бойни глави, което е единствено една дребна част от това, с което разполагаха по време на Студената война. Но днешните нуклеарни оръжия имат несравнимо по-голяма ударна мощност и могат да преодоляват по-големи дистанции. Руските бомбардировачи на дълги дистанции могат да доближат до всяка точка на света, междуконтиненталните ракети изминават разстояние от над 10 000 километра, а междуконтиненталната балистична ракета " Сармат " е с обхват на деяние до 18 000 километра. Всички тези ракети могат да носят нуклеарни бойни глави, а Русия постоянно прави тествания с тях.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР