Путин нападна Украйна, но не използва думата "война". Настоява, че

...
Путин нападна Украйна, но не използва думата "война". Настоява, че
Коментари Харесай

Путин води две войни. Как Кремъл смазва несъгласието с агресията срещу Украйна

Путин атакува Украйна, само че не употребява думата "война ". Настоява, че това е "военна интервенция ". Сега съветският президент поведе втора война - този път против всеки руснак, който назовава войната с думата "война ".

В едно от предградията на Новосибирск един студент е задържан, тъй като е закачил украинското знаме и надпис „ Не на войната “ на прозореца на стаята си в общежитието.

„ Вечерта гледах новините “, сподели студентът Сергей, който изиска да бъде представен единствено с първото си име.

„ И тогава взех решение да изляза да се разходя. Беше ме боязън да стачкувам против войната, само че имах възприятието, че би трябвало да направя нещо. Войната е алената линия, която държавното управление ни мина. “
Войната е алената линия, която държавното управление ни мина.Сергей, студент
По-късно вечерта на 25 февруари той окачва на прозореца си украинското знаме и си ляга да спи.

В 9 сутринта е разсънен от човек, който чука на вратата му. Казва му, че ще рапортува за знамето на отговарящия за институцията чиновник на Федералната работа за сигурност (ФСБ). Малко по-късно представители на университета идват в стаята му и желаят да махне знамето, като го заплашват с изключване и обвинявания. След това идва и полицията и го арестува.

Сергей е освободен след няколко часа разпит.

„ Не мога да си разреша да бъда изпъден от общежитието и до момента в който това е по този начин, ще спра с обществените митинги “, сподели той пред Радио Свободна Европа.

„ Но не мога да не проследявам новините. Смятам 24 февруари за точката, от която няма връщане. “

Сергей е един от хилядите, задържани поради несъгласието си с войната. Няколко самостоятелни медии към този момент бяха закрити. Бюрата на затвориха под напън. Русия готви законови промени, които плануват затвор за „ подправена “ информация за войната, т.е. всичко друго от формалната версия.
„ Две войни “
Вече мина една седмица от началото на непредизвиканата война на съветския президент Владимир Путин против Украйна. В Русия държавното управление му също води „ война “, с която цели освен да управлява информацията за войната и следствията от невижданите наказания против Русия, само че и да наложи цялостно национално единодушие по руски пример.

В събота съветският президент Владимир Путин подписа закон, който планува затвор до 15 години за разпространяване на „ подправена “ информация за съветски военни интервенции.

Няколко дни по-рано съветът на шефовете на именитото радио „ Ехото на Москва “ гласоподава каналът и уеб сайтът му да бъдат закрити. Това стана откакто „ Ехото на Москва “ и самостоятелната телевизия „ Дъжд “ бяха свалени от ефир и блокирани в интернет на 1 март от съветските управляващи поради отразяването на войната в Украйна.

Сам Грийн , шеф на Института за Русия в лондонския Кингс Колидж, написа, че Путин „ на процедура води две войни “ – една в Украйна и една в Русия.
Или всичко се трансформира в този момент, или Русия ще стане още една Северна Корея, без интернет, без достъп до външния свят.Иван Жданов
„ Тази война трансформира Русия по доста неприятен метод “, написа в Туитър Сергей Уткин от Института за международна стопанска система и интернационалните връзки на Руската академия на науките.

„ Русия или ще се промени в този момент, или в никакъв случай няма да се промени “, сподели пред телевизия Current Time Иван Жданов, някогашен шеф на Фонда за битка с корупцията, учреден от опозиционния политик Алексей Навални.

„ Това е моментът, след който ще бъде прекомерно късно… Или всичко се трансформира в този момент – в идните дни и седмици, или Русия ще стане още една Северна Корея, без интернет, без достъп до външния свят. “
Военна цензура, без да има война?
Радио „ Ехото на Москва “ е учредено през 1990 година Единственият различен миг, в който е затваряло, е през август 1991 година, когато стотици хиляди руснаци излязоха на улиците да стачкуват против музи от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) прелом против президента Михаил Горбачов.

Сега съветът на шефовете на радиото реши медията да приключи работата си. Това стана откакто съветският медиен регулатор Роскомнадзор подреди на медиите да спрат да употребяват думите „ война “ и „ експанзия “ за дейностите на Русия против Украйна, а вместо това да употребяват израза „ военна интервенция “. Всички медии, които отхвърлиха, бяха блокирани.

Зам.-главният редактор на „ Ехото на Москва “ Сергей Бунтман сподели пред Радио Свободна Европа, че съветското държавно управление на процедура постанова „ военна цензура “, без да има оповестена война, тъй като Москва продължава да назовава нашествието в Украйна „ специфична военна интервенция “.

На 2 март основният редактор на телевизия „ Дъжд “ Тихон Дзядко заяви, че той и няколко публицисти от медията напущат Русия, откакто медията беше блокирана.

„ След противозаконното блокиране на „ Дъжд “ и каналите ни в обществените мрежи и след закани против няколко чиновници, стана ясно, че персоналната сигурност на доста от нас е застрашена “, сподели той пред Current Time.
Ако им бяха разрешили да продължат да излъчват такива стратегии, тогава хората щяха да научат истината за това, което се случва.Андрей Черепанов
Икономистът и някогашен чиновник на съветската централна банка Андрей Черепанов разяснява, че блокирането на „ Ехото на Москва “ и други медии е „ изцяло предстояща стъпка от страна на управляващите “.

„ Ако им бяха разрешили да продължат да излъчват такива стратегии, тогава хората щяха да научат истината за това, което се случва по време на войната на Путин в Украйна “, сподели той пред Радио Свобода. „ И в случай че бяха научили, това незабавно щеше да провокира протести и апели за завършек на войната. “

В същото време съветските държавни малките екрани и следените от Кремъл частни медии повтарят изказванията на ръководещите, че Украйна е ръководена от „ нацисти и наркомани “, които „ извършват заповедите на НАТО “ и правят „ геноцид “ против рускоговорящото население. Русия не дава доказателства за тези свои изказвания, а редица правозащитни организации ги опровергават.
Хиляди арести
Освен че вършат всичко допустимо да спрат достъпа на руснаците до достоверна информация за войната в Украйна, съветските управляващи смазват и всяка антивоенна проява и всеки митинг.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, която документира случаите на политическа принуда, повече от 7600 души са били задържани за митинги против войната от началото на нашествието на 24 февруари. Само на 3 март 800 души в 26 града в Русия са арестувани поради демонстрации.

Много хора излизат и сами с афиш или украинско знаме. Тези единични митинги също биват прекратени от полицията за минути.

Освен Сергей, четирима студенти бяха арестуван същия ден, тъй като са разлепили плакати с апели против войната. Те са били разпознати с помощта на записи от охранителни камери.

„ Върнах се в стаята си и седях там няколко часа, без да знам какво да върша “, споделя Кристина, една от задържаните студентки. „

И когато някой почука на вратата ми, се уплаших доста. Осъзнах, че не се усещам в сигурност в личната си стая. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР