Путин благодари на руснаците за това, че са гласували и

...
Путин благодари на руснаците за това, че са гласували и
Коментари Харесай

Путин в обръщение към нацията: Русия няма да бъде сплашена

Путин благодари на руснаците за това, че са дали своят вот и са го подкрепили на изборите, които се очакваше да завоюва с разгромна преднина.

" Искам да благодаря на жителите на Русия..., които пристигнаха в изборните секции и гласоподаваха ", съобщи Путин, откакто екзитполовете и първите резултати на ЦИК демонстрираха, че е на път да получи 88% отгласовете.

Докато офанзивата в Украйна навлезе в третата си година, той изрази " специфични думи на признателност към нашите бойци... които извършват най-важната задача да пазят нашия народ ".

Владимир Путин съобщи, че Русия няма да бъде " сплашена ", като приветства изборната победа, която проправя пътя на някогашния разузнавач да стане най-дългогодишният съветски водач от повече от 200 години насам.

Всички съществени съперници на 71-годишния Путин са мъртви, в пандиза или в заточение, а той управлява безмилостните репресии против всички, които обществено се опълчват на ръководството му или на военната му атака в Украйна.

" Искам да благодаря на всички вас и на всички жители на страната за поддръжката и за това доверие ", сподели Путин рано сутринта на 18 март на конференция в предизборния си щаб в Москва часове след затварянето на изборните секции.

" Без значение кой и какъв брой желае да ни сплаши, без значение кой и какъв брой желае да потисне нас, нашата воля, нашето схващане - никой в никакъв случай в историята не е успявал в сходно нещо. То не е съумяло в този момент и няма да успее в бъдеще. Никога ", добави той.

След като повече от 80 % от изборните секции са предали резултатите, Путин е получил 87,2 % от всички подадени гласове, сочат формалните данни от изборите - рекордна победа на президентски избори, на които той не срещна действителна конкуренция.

Тридневните избори бяха белязани от вълна от смъртоносни украински бомбардировки, навлизане на прокиевски саботажни групи на съветска територия и вандализъм в изборните секции.

Кремъл дефинира изборите като миг, в който руснаците са подкрепили пълномащабната " военна интервенция " в Украйна, където гласуването се организира и в следените от Русия територии.

В следизборната си тирада в Москва Путин насочи специфични благодарности към съветските войски, които се борят в Украйна.

Той не спираше да твърди, че неговите сили имат огромно преимущество на бойното поле, даже след седмица, в която Украйна извърши някои от най-значимите си въздушни набези против Русия и в която проукраински милиции обсадиха съветски гранични села с въоръжени нападения.

" Инициативата принадлежи напълно на съветските въоръжени сили. В някои региони нашите момчета просто ги покосяват ", сподели той.

Киев и неговите съдружници оповестиха гласуването - което беше проведено и в елементи от Украйна под контрола на съветските сили - за подправено. Президентът Володимир Зеленски разгласи Путин за деспот, който е " заслепен от властта ".

" Няма зло, което той да не извърши, с цел да удължи персоналната си власт ", сподели Зеленски.

Още в петък, в първия ден от гласуването на изборите, ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за " съкрушителната му победа ".

Ако приключи още един цялостен мандат в Кремъл, Путин ще се задържи на власт по-дълго от всеки различен съветски водач след Екатерина Велика през XVIII в.

Съюзниците на починалия Алексей Навални - най-изявеният противник на Путин, който умря в арктически затвор предишния месец - се пробваха да провалят неизбежната му победа, като приканиха гласоподавателите да наводнят изборните секции по обяд и да повредят бюлетините си.

Съпругата му Юлия Навалная беше посрещната от поддръжници с цветя и овации в Берлин. След като гласоподава в съветското посолство, тя сподели, че е написала името на починалия си брачен партньор на бюлетината си.

Някои гласоподаватели в Москва откликнаха на апела на опозицията, като обявиха пред Агенция Франс Прес, че са пристигнали да почетат паметта на Навални и да изразят несъгласието си по единствения вероятен легален метод.

" Дойдох, с цел да покажа, че сме доста, че съществуваме, че не сме някакво нищожно малцинство ", сподели 19-годишният студент Артьом Минасян в изборна секция в центъра на Москва.

Путин съобщи, че митингът не е оказал въздействие и че тези, които са развалили бюлетините си, " ще би трябвало да дават отговор за това ".

В първия си обществен коментар във връзка гибелта на Навални предишния месец Путин назова кончината му " тъжно събитие ".

Използвайки името си обществено за първи път от години насам по време на телевизионна конференция, Путин съобщи: " Що се отнася до господин Навални. Да, той умря. Това постоянно е тъжно събитие ".

Путин съобщи, че негов сътрудник е предложил да замени Навални няколко дни преди гибелта му за " някои хора ", които сега се намират в затвори в западни страни.

" Човекът, който говореше с мен, не беше довършил изречението си и аз споделих " склонен съм " ".

Междувременно някогашният съветски водач Дмитрий Медведев поздрави Путин за " превъзходната му победа " доста преди да бъдат оповестени окончателните резултати.

А държавната телевизия похвали руснаците за сплотяването им към " колосална поддръжка за президента ", както и " невероятното сближение " на страната зад нейния водач.

На гроба на Навални в московско гробище репортерите на Агенция Франс Прес видяха разпилени бюлетини с името на опозиционния водач, сложени върху купчина цветя.

" Живеем в страна, в която ще отидем в пандиза, в случай че изкажем мнението си. Затова, когато попадам на моменти като този и виждам доста хора, съзнавам, че не сме сами ", споделя 33-годишната Регина.

През първите дни на гласуването имаше многократни протестни дейности, като бяха задържани руснаци, упрекнати в заливане на урни с багра или в палежи.

Всяко обществено противоречие в Русия се санкционира сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година и имаше многократни предизвестия от страна на управляващите против изборните митинги.

Групата за наблюдаване на полицията OVD-Info разгласи, че минимум 80 души са били арестувани в близо 20 града в Русия за протестни дейности, свързани с изборите./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР