Пушенето на тютюн съществува от адски дълго време, но цигарите

...
Пушенето на тютюн съществува от адски дълго време, но цигарите
Коментари Харесай

Един от първите цигарени филтри е бил от азбест

Пушенето на тютюн съществува от пъклен дълго време, само че цигарите като артикул са относително неотдавна. Преди Кримската война множеството европейци пушат лули или пури. По време на войната обаче британските бойци развиват навика да си свиват тютюна във вестниците на турските си съдружници. Така приготвените цигари са дребни, лесни за пушене и комфортно компактни и по този начин малко по-късно довеждат до голямо увеличение на количеството тютюн, което човек може да изпуши.

Не е изненадващо, че когато хората виждат отрицателните последици на дима върху здравето, цигарената промишленост приема това като опасност и се пробва да сътвори по-безопасен артикул – или най-малко подобен, който хората да помислят за безвреден. Някъде по това време се появяват ментоловите цигари като концепцията, несъмнено, е че ментолът е потребен за дробовете.

Азбестът по това време най-вероятно е изглеждал като идеалното решение. Той може да се създаде под формата на доста тънки влакна и от тях да се направи първокачествен и ефикасен филтър, който улавя частички в дима с размер до 1 микрон. Материалът е публикуван и не изключително безценен. Така през 1952 Lorillard пускат цигарите Kent с филтър Micronite. Те са рекламирани като „ Най-добрата отбрана за здравето в цигарите за всички времена “. „ Какво е Micronite? “, пита се в друга реклама. „ Това е чист, безпрахов, изцяло незасегнат материал, които е толкоз безвреден и толкоз ефикасен, че се употребява и за пречистване на въздуха в операционните стаи. “

 Krokydolith - Mineralogisches Museum Bonn (7385)

Крокидолит

За страдание на Lorillard и клиентите й, истината е малко по-различна. Филтрите Micronite са 30% крокидолит, също прочут като бразилски наследник азбест, считан за един от най-вредните форми на азбест. Той предизвиква както азбестоза, по този начин и мезотелиом – изключително нападателен тип рак на белите дробове – и не е изключително подобаващ материал за цигарени филтри. На всичко от горната страна, самият филтър е гъст и прави засмукването на дима мъчно, а това значи, че пушачите са принудени да дърпат по-силно…

Въпреки тези условия, цигарите стават шлагер. До 1957, когато състава на филтрите най-сетне е заменен, Kent продават 13 милиарда цигари.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР