Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но

...
Пучдемон подписа декларацията за независимост на региона миналата седмица, но
Коментари Харесай

Мадрид и Каталуня продължават войната на думи

Пучдемон подписа декларацията за самостоятелност на района предходната седмица, само че отсрочи използването ѝ

© Reuters 43%
интензивност на референдума на 1 октомври

от които
90%
гласоподаваха " за " самостоятелност Още по тематиката
Испания обмисля конституционни промени поради рецесията с Каталуня

Комисия ще изготви оферти за промени, които да намерят по-доброто място на самостоятелния район в границите на страната
15 окт 2017
Мадрид подхваща стъпки към непосредствено ръководство на Каталуня

Испанският министър председател Рахой е попитал Барселона дали е оповестила самостоятелност
11 окт 2017
Каталуня натисна " пауза " за независимостта

Лидерът на района Карлес Пучдемон желае диалози с Мадрид за решение на рецесията
10 окт 2017
Испанските банки реалокират централите си от Каталуня

Sabadell и CaixaBank желаят да понижат рисковете от вероятно оповестяване на самостоятелност на района
6 окт 2017
Барселона и Мадрид към момента са надалеч от започване на договаряния

Лидерът на Каталуния съобщи, че до дни районът ще разгласи самостоятелност, испанският крал също се разгласи против референдума
4 окт 2017

Войната на думи сред Каталуня и централното държавно управление в Мадрид продължава, а вероятността кабинетът на Мариано Рахой да задейства член 155 от конституцията, с което да отнеме автономията на района, става все по-голяма.

В писмо до държавното управление министър председателят на Каталуня Карлес Пучдемон не даде явен отговор дали е оповестил самостоятелност по време на речта си пред Народното събрание предходната седмица. Испанският министър председател даде на Пучдемон период до 10.00 часа локално време (08.00 ч. по Гринуич) в понеделник да обясни позицията си по независимостта. В телевизионно послание, последвало писмото зам. министър-председателят на Испания, Сорая Саенс съобщи, че Пучдемон има период до четвъртък да промени мнението си и да съблюдава законите на страната.

Какво стана

" Пучдемон има опцията да се поправи ", съобщи Саенс по време на обръщението си. По-рано денем държавното управление в Мадрид разгласи, че няма да смята писмото за годен отговор, тъй като то " не дава отговор на въпроса ". Лидерът на Каталуня изпрати писмото си до централните управляващи единствено два часа преди края на заложения период. В него той отбрани правото на района да разгласи самостоятелност и не даде явен отговор с " да " или " не " на въпроса на Мадрид. В речта си пред каталунския парламент предходната седмица Пучдемон разгласи, че референдумът е постигнал задачата си за самостоятелност на района, само че по-късно добави, че използването на подписаната декларация ще бъде замразено за идващите няколко месеца в търсене на разговор с Мадрид. В писмото си от понеделник Пучдемон повтори предлагането си за договаряния с Мадрид на диалог очи в очи с министър-председателя на Испания Мариано Рахой в границите на два месеца.

" Повече от два милиона каталунци дадоха на локалния парламент либерален мандат да разгласи самостоятелност ", написа Пучдемон в писмото си към Мадрид. " Предложението ни за разговор е почтено все пак, което се случи, само че на процедура не е съвместимо с климата на възходяща принуда и закани ", прибавя каталунският водач, който употребява опцията, с цел да осъди проявата на мощ от страна на полицията в деня на референдума.

Според министъра на правораздаването на Испания Рафаел Катала държавното управление не смята отговора за годен. " Въпросът беше явен, а отговорът, наподобява, не толкоз ", съобщи той, представен от испанския El Pais.

Какви могат да са следствията

След отговора на Пучдемон задействането на член 155 от конституцията наподобява все по-възможно. " Случилото се дава съображение на Рахой да приложи член 155 ", разяснява Антонио Баросо, рисков анализатор към Tanelo Intelligence в Лондон, пред Bloomberg. " Когато го направи, чакаме високо равнище на готовност по улиците от страна на придвижването за самостоятелност, съгласно което централните управляващи работят по наказателен метод и се опълчват на разговора. "

Член 155 от конституцията на Испания към момента в никакъв случай не е бил задействан и не е ясно по какъв начин ще се действа, в случай че това се случи. Най-реалният сюжет е Мадрид да притисне държавното управление в Каталуня, като в началото поеме контрола над финансите на района, а по-късно свика нови локални избори в опит да овладее обстановката. Какво гласи член 155

" Ако самоуправляваща се област не извършва отговорностите, които конституцията или други закони ѝ постановат, или работи по метод, който накърнява съществено общия интерес на Испания, държавното управление, откакто е подало тъжба до президента на самоуправляващата се област, която не е била задоволена, има правото с утвърждението на болшинството от Сената да предприеме нужните ограничения, с цел да накара региона да извърши отговорностите си или с цел да отбрани гореспоменатия общ интерес. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР