Публикувано във факти.бг: Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата

...
Публикувано във факти.бг: Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата
Коментари Харесай

ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи и с „Индия пауър“

Публикувано във обстоятелства.бг:

Чешката компания ЧЕЗ стартира договаряния за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания " Индия пауър ". От централата на чешкото сдружение оповестиха за " Хоризонт ", че договарянията с " Инерком " не престават да се водят редом.

В писмо до медиите от компанията на Гинка Върбакова оповестяват, че компания " Инерком " работи за привършване на договорката и че имат годен контракт с ЧЕЗ. " Българската компания поставя всички нужни старания за осъществяване на отлагателните условия по контракта.

" Става въпрос за приемане на регулаторно позволение, на което се чака утвърждението ", изясняват от " Инерком ".

Срокът, в който те трябваше да платят, изтече на 30-и ноември.През февруари за покупател на българските сдружения на ЧЕЗ, които доставят с ток Западна България, бе определена компания " Инерком ". Дотогава компанията и нейната собственичка Гинка Върбакова не бяха известни, което провокира и редица подозрения за опциите тя да се оправи с ръководството на сдруженията. С проблема се занимава и Народното събрание, а поради познанството си в Гинка Върбакова енергийният министър Теменужка Петкова даже подаде оставка, само че в последна сметка резервира поста си.

Сделката не бе разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от компания " Инерком ". Според предварителния контракт българската компания имаше 9-месечен период да заплати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември, без да има заплащане по договорката. Така чехите стартират диалози с индийската " Индиа пауър ", която в началото се яви като кандидат-купувач дружно с друга българска компания, банкрутирала малко по-късно - Фючър енерджи. Индийците обаче настояват, че могат да продължат и без българския си сътрудник и че към момента имат интерес към покупката.

Същевременно, в писмо до медиите, от компанията на Гинка Върбакова оповестяват, че компания " Инерком " работи за привършване на договорката и че имат годен контракт с ЧЕЗ, както и че поставят всички нужни старания за осъществяване на отлагателните условия по контракта.

Междувременно стана ясно, че с определение от 20-и ноември Върховният административен съд е отменил отхвърли на Комисията за защита на конкуренцията да утвърди придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „ Инерком “.

С претекст, че отводът е незаконосъобразен, висшите съдии Нина Докторова, Румяна Монова и Красимир Кънчев са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд, споделиха за " Хоризонт " от съда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР