Публикуваният за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото показва

...
Публикуваният за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото показва
Коментари Харесай

Красен Станчев обясни колко ще ни струва преминаването към еврото

Публикуваният за публично разискване проектозакон за въвеждане на еврото демонстрира метода, по който една банкнота се сменя с друга. Това съобщи икономистът Красен Станчев в ефира на БТВ. 

Законопроектът за приема се чака доста от дълго време. Обсъждането ще бъде обикновено. Лихвите са упоменати в разбора. Те не могат да бъдат упоменати в самия закон, сподели още той.

Анализът на влияние на закона демонстрира, че разноските по промяна на банкноти и цените ще коства към 1 мрд. 200 хиляди лева, счита Станчев.

Анализът на законорпоекта се пробва да направи лист с пози и негативи след приемане на еврото. Сред позитивите са гратис превалутиране, вложения, понижаване на лихвите, България става законен ползвател на средста на поддръжка от Европейски Съюз и Европейската банка, добави икономистът.

По думите му намаляването  на лихвите може да бъде огромен проблем.  „ При промяна на държавни управления, някой може да се отпусне и да стартира да взима заеми. Схемите за поддръжка могат да подтикват тези, които желаят да се наредят първи на опашки за дотации. Това не е добре за стопанската система “, счита Красен Станчев.

Съставът на Централната банка трявба да осатне и да си прави работата. Министъра на фиансите би трябвало да си прави работата. България е включена в Международния сив лист за прането на пари. България би трябвало да излезе  от там, с цел да може да влезе в еврозоната. Друго, неповторимо условие за България е върховенството на закона, означи още Станчев.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР