Публикуваните през последните десетина дни новини на CNN от Индия

...
Публикуваните през последните десетина дни новини на CNN от Индия
Коментари Харесай

Климатичните промени започват: катастрофална жега в Индия и Пакистан

Публикуваните през последните десетина дни вести на CNN от Индия и Пакистан припомнят на трагичните подиуми от фантастичния разказ „Министерство на бъдещето“ на Стенли Робинсън, който стартира с изложение на пагубна горещина, от която индийците се пробват безрезултатно да се спасят, тъй като енергетиката на страната не устоя натоварването от климатиците, а високата мокрота, съчетана с високата температура взема доста животи. Наистина ли засилващите се с всяка изтекла година талази от високи температури могат да създадат южните страни несъответствуващи за живот, а техните поданици да трансфорат в бежанци ? Нека да се спрем по-подробно дали в действителност тази мрачна фантастика безусловно пред нашите очи може да се трансформира в действителност.

Данните от спътниците на Европейската галактическа организация за последните дни на месец април демонстрираха, че температурата на повърхността на Земята за огромен брой райони на територията на е трансферирала 60 градуса по Целзий, а в региона на Ахмедабад тя е достигнала 65 градуса по Целзий. Това е с от 10 до 20 градуса по-висока температура от нормалните 45-55 градуса по време този сезон.

„Знаете ли какво значи горещина от 60 градуса по Целзий? Асфалтът по пътищата и другата инфраструктура безусловно стартират да се разтопяват. Лично аз видях по какъв начин пътищата в Раджастан стартират да се топят при 50 градуса. Налагаше ни се да бъдем извънредно деликатни и да ревизираме шосето, преди да излезем с колите си на него“ – споделя пред The Hindustan Times западен метеоролог.

Повърхността постоянно се нагрява доста по-силно спрямо въздуха, чиято температура мерят метеорологичните станции и термометрите под прозорците, само че в този момент в Индостан всички върхове са счупени. В редица райони на Индия високите температури счупиха всички върхове за месец април. Така да вземем за пример, в град Утар Прадеш термометрите демонстрираха 47,7 градуса по Целзий, а в щата Мадхя Прадеш температурата доближи 45,9 градуса. В Пакистан дневната температура бе с 5 градуса над номиналната, която в действителност е междинната температура за изтеклите 30 години.

За нас 5 градуса отклоняване от номиналната температура не наподобява чак толкоз огромно. За умерените и полярните ширини това е нещо нормално – при нас температурата може постоянно да надвишава 5 градуса над нормалното или да слиза пет градуса под номинала.

Климатолозите смятат времето за аномално горещо, в случай че има интервал от над пет дни, през който междинната температура надвишава 7 градуса по Целзий. Но в тропиците температурата като цяло съвсем не се трансформира с течение на дните и това мощно отклоняване от историческата норма е прекомерно значително.

Подобно огромно отклоняване е напълно нетипично, само че последно време, като се има поради че световната температура непрестанно пораства, тези горещини последователно се трансформират в новата норма.

Това стартира да става „нормално“ в смисъл, че климатът на Земята напълно разумно и предсказуемо реагира със зачестили интервали от горещина и антропогенно натоварване. Съставените комплицирани компютърни модели демонстрират, че точно такава е и ще бъде реакцията на климата от растежа на концентрацията на парникови газове. Казано с други думи, в този момент сме очевидци на временен стадий, когато сходни талази от горещини от извънредно извънредно събитие последователно се трансформират в рутина.

Така да вземем за пример, през миналия месец март за бе най-горещият март за цялата история на метеорологични наблюдения в страната.
Промените в броя на дните с аномално високи температури
Но месец март като цяло е доста по-прохладен месец спрямо април и началото на месец май, които обичайно са най-горещите месеци за Индия и Пакистан. Слънцето е високо, до доближава огромно количество слънчева сила, а мусонът към момента не е пристигнал. В този район е присъща мусонната циркулация, която се дължи на другата скорост на нагряване и изстиване на сушата и океана. Океанът има по-голяма топлинна инерция и при него тези процеси протичат по-бавно.

Различната степен на нагряване води до разлики в атмосферното налягане, което от своя страна дефинира режимите напразно, който идва от по-хладните повърхности. Това значи, че през зимата този вятър духа от сушата към океана, а през лятото – от океана към сушата. Това би трябвало напълно скоро да се случи, само че към този момент в деяние е зимният мусон, с помощта на който времето е доста изсъхнало и към момента не е почнал интервалът на летните мусонни дъждове, които доста дейно погасят тази горещина.

На процедура всяка пролет се появяват сходни известия – адска жега, хората се задъхват от жегата, има жертви. През лятото известията са по-различни – мощни ветрове, дъждове и провокирани от тях наводнения. По принцип времето в Индия подлага на огромни тествания хората, само че в този момент поражда значимият въпрос – докога индийците ще устоят и до каква степен популацията е готово за настъпващите промени.

Като цяло страната подхваща основни старания за понижаване въздействието на вълните от горещина върху популацията. Предприемат се проекти и се вземат ограничения по акомодация на огромните градове към горещото време. Тези ограничения включват повишение информираността на популацията, възстановяване качеството на прогнозите преди време, употребяват се най-нови софтуерни решения и така нататък Резултатите към този момент се виждат, като съгласно индийските учени, макар засилващите се горещини, броят на умрелите от жегата хора през последните години е намалял.

Само че в случай че продължи да се усилва с тези темпове, успеваемостта на акомодацията ще намалее. Представеният неотдавна отчет на IPCC напълно очевидно сподели какви са рамките на акомодация, които мощно зависят от равнището на световното стопляне. Интересно е, че по време на конференцията в Глазгоу Индия настоя изгарянето на въглища да не се приключва, а просто да се понижи.

Ясно е, че това е належащо за икономическото развиване на Индия тъй като са относително на ниска цена метод за приемане на електрическа сила. Но става по този начин, че откакто Индия не желае да се откаже от въглищата, тя ускорява стоплянето, което оказва най-голямо въздействие на нея самата. От друга страна редица научни работи, които преглеждат брутният вътрешен артикул на страните от Африка и Океания демонстрират, че те са най-уязвими към измененията на климата. Направените компютърни модели демонстрираха, че стоплянето в Индия с 4 градуса по Целзий води до понижаване на брутния вътрешен артикул на страната с 14% пресметнато на годишна база . Това се дължи както на нанесената щета на популацията, по този начин и на утежняването на селско стопанство, което страда от горещините, след които идват наводненията.

По разликата в температурите на изсъхнал и влажен термометър се дефинира настоящата мокрота на въздуха – както относителната, по този начин и безспорната. Оказа се, че температурата на мокрия термометър е комфортно да се употребява и за установяване на изискванията в атмосферата, при които се надвишава физиологическия лимит на човешкия организъм. От 2 до 6 часа при сходни условия водят до гибел заради нарушена терморегулация на човешкия организъм.

Какво значи +35 градуса свидетелствуване на мокрия термометър? Това могат да бъдат както 35 градуса жега при 100% мокрота на въздуха, по този начин и 40 градуса топлота и 76% мокрота.

Проблемът е, че тези събития зачестиха и започнаха да порастват от позиция на исторически интервал, а това значи, че те ще продължат да порастват и в бъдеще освен това толкоз по-силно, колкото е по-голямо световното стопляне.

Учените започнаха да се питат по кое време ще се появят първите климатични бежанци . Темата е много деликатна, тъй като към този момент климатични бежанци съвсем няма. Съвсем различен е въпросът, че всяка година десетки милиони поданици на планетата са принудени да изоставен своето местоживеене поради едни или други естествени произшествия. Но техният брой стартира да се усилва поради измененията в климата.
Средногодишният брой на хората напуснали своите домове поради естествени катаклизми. Данните са за интервала от 2010 до 2020 година
Най-много от тези хора идват точно от Азия – за интервала от 2010 до 2020 година над 6,5 милиона души са напуснали своите домове, като множеството от тях са създали това поради мощните стихии и наводненията. По различен метод стоят нещата в, където хората напущат своите домове най-вече поради ужасната суша. От друга страна Северна Америка не е харесвана от хората поради гигантските естествени пожари. Но в действителност това са преселници, които по-късно могат да се върнат в домовете си и те надали могат да бъдат наречени същински климатични бежанци.

Прогнозите на учените са, че броят на тези хора ще продължи да пораства, като се прецизира, че растеж наложително ще има, в случай че не бъдат взети ограничения за акомодация на хората към високите температури.

Засега при нас нищо сходно не се следи. Точно противоположното – температурата се задържа на много удобните 20 градуса по Целзий. Но не се знае докога.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР