Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №2 на седмицата: Тъпанарите, коронавирусът и властта на Борисов

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 10 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
От три седмици насам към този момент е пределно ясно – болестта с COVID-19 почва да се популяризира като пожар. Не приказваме към този момент единствено за България, само че и за цяла Европа. И е ясно, че щом има такава смяна, значи има аргументи за това. Не е обаче изцяло и изрично ясно какви са всички те, което налива масло в огъня на неверниците.
Със сигурност има най-малко две аргументи, които водят до сегашната обстановка – настъпващата есен и идващата след нея зима на Стария континент плюс неспазването на главните ограничения за предотвратяване – носене на маски, отдалеченост и стерилизация.
Специално в България на доста места се държим в жанр " все от нещо би трябвало да умрем ". Дори обикновени неща като носене на маска и съблюдаване на отдалеченост тотално ги подценяваме. На работа, в магазина, в затворени обществени пространства, в градския превоз – въобще не се замисляме. И дори по-страшното е, че това наподобява по-изразено в по-малки обитаеми места – там, където да вземем за пример можеш да отидеш пешком до мястото, където имаш работа.
Оправданията да не спазваш ограничения са кое от кое по-идиотски – задоволително е да поразгледате Фейсбук. Скоро там прочетох, че всичко с PCR тестванията било подправено, тъй като нямало нито един инфектиран чиновник на огромна комерсиална верига. Все едно афишират инфектираните и болните по специалности?! Но написалият тази чутовна нелепост знае – на него му е споделила една съседка, която го е чула от една другарка, която познава един другар, чието бивше гадже се среща с един пич, чиято сестра живее до едно семейство, което работи в подобен огромен магазин и тя ги чула да си приказват оня ден в асансьора.
Само преди няколко дни  за повтарящи се научни данни по какъв начин непрестанно оглупяваме –  и ! И съмнението на база научни данни, че в по-развитите държави . Що се отнася до ковид, в България обаче като че ли по-възрастните са по-безотговорни – тъкмо тези, които по-често са в рискова група. В този ред на мисли доста бих желал да видя статистика – какъв брой от хваналите вируса са носели маски, където би трябвало, какъв брой от тях са избягвали ненужни събирания с доста хора, какъв брой са работели отдалечено, щом могат, а не са били принудени да вървят в офис, какъв брой са си миели ръцете всякога, преди да ядат да вземем за пример – всеки инфектиран и болен сигурно може да отговори на тези въпроси почтено пред себе си, в случай че не пред различен.
Оттук-нататък наподобява е повече от ясно – и в България ще използван на процедура хипотезата за стадния имунитет. Не тъй като умишлено го избираме като метод на държавна политика, а тъй като такова общество и такава страна сме си построили. Представяте ли си в този момент, след месеци на митинги и отвращение поради всички каши, надробени от сегашната власт, да излезе Бойко Борисов и да разгласи, че трябват по-сериозни ограничения? Отговорът, според мен, ще е още по-голяма опозиция, която ще ги обезсмисли. Защото Борисов, който пристигна на власт с куп обещания за по-добра страна преди над 10 години, за три мандата не направи безусловно нищо за най-важните аспекти на благоденствието на една нация – правдивост (правосъдие), развиване на интелектуалния капацитет (образование) и възстановяване на здравето (по-добра и съвременна здравна система, с по-добър достъп). Не направи, тъй като е мъчно, тъй като коства поддръжка и носи заплаха за политическото му бъдеще. Но тъкмо във времена на рецесия си личи най-ясно какво си правил, когато е имало опция и е трябвало. И от решенията на властта в този момент си проличава по какъв начин единствено гледа да угажда на който може най-малко малко да я поддържа по-късно - спортни прояви на закрито с аудитория тъкмо когато дневните случаи устойчиво се удвоиха.
А за тези, които ще прочетат и гракнат по какъв начин маските и дистанцията не пазели - в Китай, страна с над милиард и половина души население, има по 10-20 случая дневно. И там идва зима като в България и Европа, единствено че всички източници на информация, даже тези, които не вземат данни единствено от формалните извори (защото, нали, комунистите доста лъжат), не засичат гърмеж от заболели там дотук. У нас – ами ! Следващата седмица – ще забележим отново, живи и здрави да сме.
Автор:  Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР