Публикуваме интервю с доц. Атанас Мангъров, дадено пред Дебати.бг: Доц.

...
Публикуваме интервю с доц. Атанас Мангъров, дадено пред Дебати.бг: Доц.
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров: Хората се манипулират по най-бруталния начин

Публикуваме изявление с доцент Атанас Мангъров, обещано пред Дебати.бг:

Доц. Мангъров, ще пристигна ли трета вълна, за която се приказва интензивно? В Европа към този момент се случва. Помагат ли ограниченията?

Може и да пристигна, в случай че пристигна, ще я посрещнем. Всичко демонстрира, че тези ограничения са извънредно неефективни. В Западна Европа се постановат от края на септември. Там са доста по-строги, прецизни и всеобхватни, в сравнение с в нашата страна, само че не дават никакъв резултат. Не би трябвало да се чака, че налагането на по-строги ограничения в нашата страна ще имат резултат. Когато едно нещо не работи, колкото и повече да се дава от него, то няма да проработи. За страдание започнаха същите хора да изкарват плашилата от април и май за празниците. Тогава имаше реплики „ Спомняте ли си майка да не може да погребе детето си “. Тези слъзливо-гадни осъществявания ме втрисат.

Трябва да се държим по естествения метод, по метода, по който се е държал света по време на инфекции като тази. Хората, които са възрастни, заболели и по-рисковите би трябвало да заобикалят местата, където се събират доста хора. Особено в затворени пространства. Добра персонална хигиена. Тези без признаци би трябвало да се движат и да работят.

Само че в този момент се споделя, че случаите нарастват, не тъй като ограниченията са неефективни, а тъй като се появява нов вариант. Той пък засягал повече хората под 55, най-вероятно, с цел да може да се употребява имунизацията на Астра юЗенека, която не би трябвало да се употребява при хора над 55 години. Всички тези неща са извънредно несериозни и нелепи.

Целта е налагане на боязън. „ Вие нещастни мишоци, си стойте у дома и не си помисляйте, че някой ще ви пусне, тъй като това е недопустимо. Целта е да се лимитират правата и свободите под най-благовидни медицински предлози.

Колко хора действително изгубихме в резултат на тази пандемия директно и какъв брой индиректно – поради стеснен достъп до лекуване?

За предходната година ексцесивната смъртност е към 15 хиляди души допълнително. Малко под 8 хиляди са от или с коронавирус. Останалите са хора, които са умряли допълнително са без коронавирус, само че това са хора, които са умряли, тъй като не са имали достъп до естественото здравно обслужване.

Имаме проблем – нов вирус, който се популяризира по всички вероятни способи и за благополучие в немного огромна част от случаите, може да приключи летално. Но тези псевдо ограничения, които се постановат и популяризират от заран до вечер се оправдават с нови варианти. Понякога се усещам като в нискобюджетен приказен филм. Не мога да си обясня силата, която седи зад цялата тази шумотевица, която кара страни, които са стопански мощни да се самоубиват стопански, финансово и политически. Отделно въздейства зле и върху душeвността на хората. Значителна част от хората, които ме търсят, идват поради психологични проблеми. Аз съм като психоаналитик.

Колко хора има сега в коронавирус отделението и какъв брой хора се нуждаят от интензивна грижа?

Разполагаме с 90 кревати, до 5-ти февруари от тях са запълнени 10. Но забележителна част от тези хора не би трябвало да влизат в болница. В болница би трябвало да влизат единствено тези хора, които имат дихателна непълнота и имат потребност от О2, а не тези, които на 7-мия, 8-мия ден от началото на клиничните признаци и се направи ренгенова фотография, се виждат характерните промени на белия дроб.

Когато човек има белодробни проблеми, това не значи, че би трябвало да влиза в болничното заведение, тъй като там няма да се направи нищо, с изключение на венозно да му се дадат антибиотици, от които няма никаква потребност

Това, което отличава ковида от другите вирусни инфекции е, че при него дигателната непълнота се дължи на засягането на белодробната тъкан от самия вирус. И когато белият дроб се засегне дотам, че незасегнатата част не е в положение да обезпечава О2, тогава този човек би трябвало да бъде приет в болница. В доста малко случаи от тези се постанова реанимация. За жал те в множеството случи са без резултат, тъй като не сме намерили средство, с което дейно да убием този вирус и да върнем процеса обратно.

През октомври и ноември лечебните заведения се препълниха от хора, които седяха на опашка с рентгенови фотоси. Дори са имаш вирусна бронхопневмония няма по какъв начин да ти оказват помощ в болница, ето това е мъчно за схващане.

Дори да имат такава фотография, би трябвало да си останат у дома, да продължат да пият течности, да пият аспирин, супи, в случай че се усещат зле – да пият и противъзпалително без да злоупотребяват. Ако възникне дихателна непълнота – тогава да търсят помощ. Тук е и ролята на лекарите да отсяват кой може да си седи у дома. Това е тънкостта, само че за жалост, една част от персоналните лекари се отдръпнаха.

Вие сте в тази болница от доста дълги години. За тези години по какъв начин напредна медицината и може ли да отговори на актуалните условия?

Когато пристигнах през 1983-та, в тази болница имаше 428 кревати. Те бяха цялостни от самото начало, а положението на болничното заведение не беше вървяло надолу. В момента можеше да поеме голямата част, в случай че не и всички. Тази болница е направена да поема инфекциозно заболели. Тя не е изработен пъкъла бъде цялостна. Тя е като пожарната – най-добре е да бъде празна.Тук имахме две реанимации. За възрастни и за деца. В момента нямаме нито една по чисто бюрократични и глупави аргументи.

В момента на всеки, на който се наложи дихателна реанимация, е изпращан в други лечебни заведения, където обаче не го лекуват инфекционисти.

Много хора си мислят, че лекуването на инфекциозните болести е просто предоставяне на антибиотици, само че дяволът е в детайлите. В момента сме се обърнали на селска амбулатория, която е добре екипирана. На нас ни липсват главните неща, които вършат същинска една такава основна болница.

Как ще коментирате обстоятелството, че съгласно статистиките 80% изкарват вируса без клинични признаци, се плануват всеобщи имунизации?

Не мога да си обясня цялото това налагане на всеобщо използване на ваксини. Колкото и да си кривим душата, те не са изпитани по разпоредбите на положителната клинична процедура. В бъдеще това може да докара до доста неприятни затруднения и изненади.

Нека всеки, който желае и който му стиска – да се имунизира. Но товада се постанова имунизира като изискване за пътешестване или работа. Това е неуместно и недопустимо. Начин за ограничение на правата и свободите под най-благовидни медицински цели. Те споделят, че ни избавят и че се грижат за нашето здраве.

Ако се грижихме толкоз за здравето нямаше да има Априлско въстание, Балканска война и други, за които доста хора са си губили здравето.

Почти преди една година беше регистриран първият случай. Какъв е изводът досега? Къде сбъркахме и къде постъпихме сполучливо?

Продължаваме да се държим по същия идиотски метод като първоначално. Нищо остаряло не е забравено, нищо ново не е научено. Непрекъснато се изкарват същите плашила – първоначално беше Торбалан, в този момент е Змей Горянин и Триглавата глава.

Един медицински проблем, който не е изключително тежък по незнайни за мен аргументи се употребява за чисто други цели – най-много финансови и стопански. Хората се манипулират по най-бруталния метод. Някой е получил известие свише,че идва. Точно както плашат дребните деца с тъмното, по този начин и в този момент изваждат нови и нови плашила, което ме кара да мисля, че тази „ дивотия “ е дълготрайна.

Как ще коментирате огромния брой умряли, за които се оповестява всекидневно – освен у нас, само че и по-света? Вярна ли е, съгласно вас, формалната статистика?

Починали има, това е злополучие. Но да вземем за пример смъртността в Съединени американски щати от коронавирус или с коронавирус за предходната година е 0. 13%. В света са починали доста повече хора най-много от недохранване, сърдечни болести и ракови болести, а за тях никой не подхваща нищо.

А тук всички се завладяха и то хора, които в никакъв случай не са били обсебвани от такава грижа за човешкото здраве, от предпочитание да избавят и да затварят. За мен това е необяснимо. Имаме проблем, само че за жалост, само че за жалост ние действаме по един ужасно крив и несъответстващ метод

Всеки ден в моята страница върша една статистика, която взимам от формалните данни. Там има едни въпросителни, които не престават да си стоят. Средната възраст на хората, които са умряли от или с коронавирус, е над 75 години. Средната дълготрайност на живота в България е малко под 74 години. Не сме безсмъртни.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР