Публикацията е от дес, 22 януари 2024, 17:13 часа, с

...
Публикацията е от дес, 22 януари 2024, 17:13 часа, с
Коментари Харесай

И общината е поискала намесата на прокуратурата по казуса с чешмичката

Публикацията е от дес, 22 януари 2024, 17:13 часа, с подписа наДесислава Сутева, основен експертОтдел „ Протокол и връзки с обществеността ”

" В репортаж на телевизия bTV бяха изречени серия погрешни изказвания за чешмата и слънчевите пейки, ситуирани в парковете „ Колелото “ и „ Младост “ в Габрово:

В репортажа съзнателно се показват построяването на чешмата единствено посредством нейната доставка и цената на готовото произведение.

Истината е:

Договорът за доставка и монтаж на чешмата, включва гаранционно обслужване, както и нужните строително-монтажни работи:

- СМР за тръбопровод – ровове с машинизация и ръчно прекачване, доставка и полагане на секта, слагане на тръби, засипване, противоположен насип с трамбоване и всички нужни довършителни дейности;

- СМР за канал – ров, полагане на секта, полагане на тръби, засипване, изпитване и включване към ревизионна шахта;

- Доставка и монтаж на чешма - присъединение на чешма към тръбопровод и канализация; кофраж и разработване на бетонов фундамент.

В репортажа се показва повишена стойност на плана от „ малко над 44 000 лв. без Данък добавена стойност “.

Истината е:

Действителната последна стойност, на която е изпълнен плана, е36 715.28 лева без ДСС.

3. В репортажа се прави подстрекателство, че СМР дейностите за монтажа на чешмата към този момент са били към този момент платени по различен план.

Истината е:

Показаните в репортажа чертежи, посочени като доказателства за самобитно двойно финансиране, са част от Работния план за благоустрояване на парк „ Колелото “. От оповестената социална поръчка по плана за благоустрояване на парк „ Колелото “ е видно, че в КСС /количествено-стойностна сметка/ няма позиции за осъществяване на ВиК за зареждане на павилион -https://op.gabrovo.bg/263-(Документация – Образци – КСС Колелото – Част ВиК). Същото се удостоверява и в актуваните към плана действия.

В репортажа техническите параметри на двете слънчеви пейките са показани неопределено.

Истината е:

Техническите параметри на пейките включат: Соларен фотоволтаичен панел; Батерия за предпазване на енергия; Контролер; 2 бр. USB врата за кабелно зареждане на мобилни устройства; 2 бр. слота за безконтактно зареждане на мобилни устройства; Вградено LED осветление; Седяща част, направена от естествено дърво и железна конструкция; Повдигната част, направена от естествено дърво и железна конструкция; Информационно табло.

Соларните пейки Senstate Solar Bench SMART са особено проектирани самостоятелни пейки за градска среда. В пейките се употребяват IoT (internet of things – интернет на нещата) технологии. За пейките е създаден профилиран електронен модул за надзор на зареждането и разреждането на акумулатора, като включва и функционалност за добиване на оптималната допустима мощ от слънчевия панел, известна като MPPT (maximum power point tracking). В допълнение, системата следи общата осветеност на мястото и включва фоновото осветяване с настъпването на вечерта.

Община Габрово декларира, че всички действия по плана са изпълнени качествено и законосъобразно.

Община Габрово изпрати сигнал към Районна прокуратура - Габрово за осъществяване на инспекция по случая. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР