Публикация в български уебсайтове, която се разпространява и във Фейсбук,

...
Публикация в български уебсайтове, която се разпространява и във Фейсбук,
Коментари Харесай

Как проверка на факти на БНР бe превърната във фалшива новина

Публикация в български уеб страници, която се популяризира и във Facebook, цитира некоректно  и по този метод стартира погрешна вест. Която в действителност към този момент е опровергана от Екипа за инспекция на обстоятелствата на Българското националното радио

Въпросните уеб сайтове сервират манипулативно единствено част от текста на БНР, с цел да подведат възможни читатели и консуматори на обществената мрежа, като по този метод приписват правота на подправена вест, сякаш обявена от Националното радио.

Публикациите, които цитират БНР, са със заглавие „ Главна медсестра сподели на публицисти флакон с К-19 ваксина, предизвикваща рак и гръмна скандал “.

Оригиналният текст на БНР е със напълно друго заглавие - то гласи: „ В Словения не са разкрити „ секрети “ съставки на Covid ваксини “. А направената инспекция на обстоятелства опровергава  погрешното изказване , че „ Главна здравна сестра в Словения е разкрила код, съгласно който в едни Covid ваксини има плацебо, а в други - ген, пораждащ рак “.

 Скрийншот от обява, която цитира неточно БНР.

Но изявленията, които се базират на БНР (може да бъдат видени и ), съдържат единствено тази част от публикацията на БНР, в която е показано твърдението за хипотетичен скандал с ваксини.

Останалата част от текста, която се отнася за инспекцията на истинността на изказванието, както и изводът – че публикуваната информация за скандал в Словения с имунизациите е погрешна, не са оповестени.

Изпускането на тази основна част от и илюстрациите към него основава подправена вест, приписана на БНР .

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР