Публикациите в турските медии, че Анкара може да купи руски

...
Публикациите в турските медии, че Анкара може да купи руски
Коментари Харесай

Източник каза истината за намерението на Анкара да купи руски изтребители Су-57

Публикациите в турските медии, че Анкара може да купи съветски изтребители Су-57 вместо американските F-35 са готови на основата на мнението на специалисти и не съставляват отражение на формалната позиция на Анкара, съобщи неизвестен източник от секретариата за военна индустрия на Турция, оповестяват международни медии.

По-рано турският всекидневник Yeni Safak заяви, че страната може да вземе решение да купи Су-57, в случай че Съединени американски щати блокират доставката на F-35 поради това, че Анкара се доставя с съветски системи за ПВО/ПРО С-400. „ Новината, която излезе в медиите е готова на основата на мнението на специалистите. Ние не можем да я потвърдим. Т.е. тези изявления към този момент не отразяват формалната позиция на страната “, съобщи събеседникът на организацията.

Директорът на Центъра за разбор на международната търговия с оръжие Игор Коротченко на собствен ред разяснява информацията за допустима покупка на Су-57 от Анкара. Той съобщи, че сходен сюжет наподобява „ изцяло реален “. Но към този момент наподобява, че това е единствено сигнал, който се подава посредством турските медии, с цел да внимава какво прави Вашингтон и с цел да се покаже, че Турция постоянно има опция. Анонсирайки сходна опция, Турция демонстрира на Съединени американски щати, че шантажът им няма да мине “, твърди Коротченко.

Според мнението на специалиста, Москва може да вземе съответстващо решение за подсилване на стратегическите връзки с Анкара. При това доставката на Су-57 на Турция ще бъде допустима единствено тогава, когато тази машина премине цялостния цикъл от тествания и влезе на въоръжение във Въздушно-космическите сили на Русия.

През декември 2017 година Турция и Русия подписаха кредитно съглашение за С-400. Анкара ще купи две батереи от тези системи за ПВО/ПРО, които ще бъдат обслужвани от турски личен състав. Страните се договориха също за технологическо съдействие в региона на развиването на произвеждане на зенитно-ракетни комплекси в Турция. Съединени американски щати и представители на НАТО неведнъж подлагаха на критика Анкара за тази договорка.

Например, помощник-държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Уес Мичъл съобщи, че покупката на С-400 може да повлияе отрицателно на доставката на американски изтребители F-35 на Анкара. В отговор на това, турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу даде обещание, че Анкара ще предприеме ответни ограничения против Вашингтон, в случай че доставката на самолетите бъде блокирана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР