Публиката ще се наслади на великолепно съчетание от музика, сценична

...
Публиката ще се наслади на великолепно съчетание от музика, сценична
Коментари Харесай

Балетната феерия „Спящата красавица“ на сцената на Бургаската опера в събота

Публиката ще се наслаждения на превъзходно комбиниране от музика, театрална прелест, красиви костюми и декори в постановката на проф. Хикмет Мехмедов
В съботната вечер на 30-и април от 19 часа посетителите на „ Спящата хубавица “ в залата на Бургаската опера още веднъж ще бъдат очевидци на театралното показване на обичаната вълшебна приказка, разказана посредством средствата на балетното изкуство.

„ Спящата хубавица “ е огромен балетен план, впечатляващ с креативния обсег на режисьорските решения на проф. Хикмет Мехмедов и приключения си естетически образ. Спектакълът вкарва в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка поличба, хубав принц с положително и самоуверено сърце, магии, приказност от цветове, придвижвания, страсти и красиви елементи, извайващи същинска приказна действителност. Балетът е основан по сюжета на една от най-популярните приказки на Шарл Перо, музиката е на П. И. Чайковски.

„ Спящата хубавица “ е най-дългият балет на Чайковски – продължителността му в оригинал е към четири часа. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е непокътнат финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на „ Спящата хубавица “ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в живописен проект и креативен обсег, пренасящ феновете в приказни измерения, където господстват естетиката и изящната експресивност. Декорите, съобразени с условията на сходен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто жанр постоянно е определян като непосредствен до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава премията на Сдружение „ Асоциация на хореографите “ за креативната си работа в „ Спящата хубавица “. Броят на костюмите в постановката е над осемдесет. Те са направени напълно на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „ Сваровски “, всеки един от тях залепен ръчно, с цел да се получи изящната цялостна визия на приказните театрални костюми. Репетитор на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 година, е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки, цветни, с благороден искра са всички облици, които ще сътворят вълшебството на сцената на Бургаската вечер в събота. Изящната Даниела Туртуманова-Стоянова, коятов края на м. март т. год. направи превъзходен дебют в ролята на Пепеляшка в едноименния балет от Сергей Прокофиев, също режисура на проф. Хикмет Мехмедов, излиза на сцената в облика на Принцеса Аврора – оомагьосана от злата самодива Карабос, тя заспива бездънен дълготраен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире. В ролята на Принца влиза харизматичният премиер-балетистът Емил Йорданов, който изцяло подобаващ като лъчение и външност на облика. Дебют в ролята на Фея Люляк прави младата балерина Емона Георгиева, която неотдавна е в трупата на Бургаската опера, само че към този момент има сполучливи дебюти на бургаска сцена – като Маша в „ Лешникотрошачката “ и Сестрата в „ Пепеляшка “. На 26 април т. год. тя стана притежател на огромната премия на Фондация „ Стоян Камбарев “ – „ Награда за полет в изкуството Стоян Камбарев“.

Като Карабос, феята, която посредством проклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, на сцената излиза Натали Иванова, която направи мощен дебют в ролята на благотворителния театър през м. октомври 2021 година. Като Крал Флорестан XIV бургаската аудитория ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза София Ловджиева. Нежно феерично приказно наличие на сцената имат и останалите вълшебни създания: Феята на нежността – Анелия Иванова, Феята на плодородието – Елена Георгиева, Фея на щедростта – Патрисия Соарес, Феята на безгрижието – Ива Овчарова. Фея на смелостта – Яна Бердута, която ще бъде и Принцеса Флорина в Шествието на приказките/.

Мъжкото наличие в балета „ Спящата хубавица “, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. В ансамбъла на Четиримата кавалери ще се показват: Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Кирил Филипов и Стефан Типиков. Кирил Филипов ще бъде и в ролята и на Вълка, дружно с Ива Овчарова /Червената шапчица/. В сцената „ Котаракът в чизми “ вземат участие Ивана Фиалковска и Стоян Фъртунов. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената на следващия ден излиза Бранимир Недков. В театралната обилна приказка, разказана посредством средствата на балетното изкуство, цялостния искра на сцената в събота допълват и актьори от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

На феновете на балета припомняме, че на 19 октомври 2021 година в залата на Операта се състоя благотворителен театър на „Спящата красавица“, сбъднат по самодейност на Областна администрация и Държавна опера – Бургас,. Средствата от продадените билети /залата бе цялостна на допустимия за тогавашния миг потенциал от 50%/, както и парите, събрани от чиновници на Бургаската опера и другари на културния институт, бяха предоставени за лекуването на 5‐годишния Кристиян Стоянов, който страда от неврологично заболяване. На 28-и април, два дни преди спектакъла на бургаската сцена, балетната натрупа ще показа „ Спящата хубавица “ на сцената на Драматичен спектакъл „Никола Вапцаров“ – гр. Благоевград. Артистите на Бургаската опера са поканени особено – и с балетната режисура, и с мюзикъла за деца „ Макс и Мориц “, след редица сполучливи театрални изяви на благоевградска сцена, последната от които – представлението на балета „ Баядерка “ в края на 2019 година, минало с извънреден триумф.

За солистите:

Даниела Туртуманова:

Родена на 16 август 1995 година в гр. София. Възпитаничка на Национално учебно заведение за танцово изкуство в столицата. Висшето си обучение приключва в Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров“ – София – магистър, компетентност – балетна педагогика. Дебютира в основна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г, когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едвам от 2 месеца. През годините изиграва редица други основни и солистични функции. Ръководител е на “ Балетна школа за принцеси“ – Бургас. Носител е на доста награди като реализатор и възпитател.

Емил Йорданов:

Премиер-балетист. Завършил е Националното учебно заведение за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет стартира образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е към този момент примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и други През 2004 година получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни реализатори „ А. Петров “ в София. Носител на Почетна тапия за Деня на славянската книжовност и просвета от Министерството на културата на Република България. Получава премията „ Кристална лира “ за ролята си на Базил в балета „ Дон Кихот “.

Емона Георгиева

Емона е троент Световен първенец в жанр съвременен танц – Париж – YAGP – 2017, Барселона, Финали – „ Dance World Cup ”- 2018 и Португалия, Финали – „ Dance World Cup ” – 2019, като през 2019 година, след следващото си присъединяване на Световните финали на „ Dance World Cup ” в Брага – Португалия, измежду жестока конкуренция от най-хубавите представители от 63 страни, с изключение на Световен първенец в жанр съвременен танц, тя става и вице-световен първенец жанр типичен танц. Там Емона е отличена за втора поредна година с най-престижната премия за целия конкурс – Най-добър женски реализатор – „ Most Outstanding Female Junior and Senior ”, тя получи и огромната премия на „ London Studio Center ” за най-хубаво солово осъществяване – „ Best Junior Solo Modern award! Тя бе наградена и със стипендии за образование в Париж, Лондон и Чикаго. Емона получи и особено предложение, непредвидено в Конкурса за годишно образование в „ Joffrey Academy of Dance ” – Official School of The Joffrey Ballet – Чикаго – Съединени американски щати. Емона приема тази специфична покана и се образова в най-престижната балетна Академия в Чикаго през 2019-2020 година с поддръжката на Фондация „ Димитър Бербатов ”. След приключването на образователната година, Емона получава извънредно висока оценка за своето образование и е измежду дребното възпитаници, които получават предложение да продължат да се образоват в последващо равнище – Trainee program. По време на образованието си в Чикаго, откакто получава одобрениe да съставлява „ Joffrey Academy of Dance“ – Chicago, явявайки се на изпит пред шефовете на Академията, Емона взема присъединяване и в влиятелния балетен конкурс „ Youth America Grand Prix ” – semy-final – Chicago, където тя се състезава с над 100 участници и е класирана в Топ 12 в двата стила – Класически балет и Модерен танц, след което е поканена да взе участие и във Финалите на YAGP в Ню Йорк – Америка. Емона получава и най-голямото си самопризнание на Национално равнище в най-престижния балетен конкурс – XIX Национална среща на млади балетни реализатори „ Анастас Петров“ – 2019, където жури в състав – доцент Ясен Вълчанов, Сара-Нора Кръстева, Любомир Кацаров, Силвия Томова и Веса Тонова присъжда на Емона отличие Първа степен – огромно самопризнание за нейния труд, както и на нейния възпитател госпожа Галина Сребрева. Със същия триумф и с най-голям резултат от всички участници, Емона печели Първа премия и на Международния балетен конкурс на Калина Богоева – „ Малки звезди ” – 2019 година Само на 17, поради изключителните си триумфи, Емона получава и огромното самопризнание от „ Съюз на българските музикални и танцови дейци ” на специфична гала, състояла се в Софийска опера, на Емона й бе присъдена премията Лауреат „ Кристална лира ” за върхови достижения в региона на изкуството – 2019 – категория Млад реализатор – балерина. За пръв път такава премия се печели от толкоз млад реализатор – балерина.

Емона влиза и в Топ 6 на Дванадесетата поредна ранглиста на „ VIEW SOFIA ” за „ Най-красивите българи ”, подредени съгласно достижения, заслуги, хрумвания и гений, като Емона има достойнството нейното име да бъде измежду имената на 50 изключителни персони и имена. Емона е член на клуб „ Успелите деца на България ” – Фондация „ Димитър Бербатов – 2016, 2017, 2018 и 2019 година, като през 2017 и 2019 година на Емона се присъжда Лауреат на най-голямата премия на Фондация Димитър Бербатов в категория Изкуство, надлежно за възрастта. След покана за ундивидуално прослушване в трупата на „ Театър на Балета на Борис Ейфман “ е получила покана да се причисли към трупата като солист от сезон 2020/ 21 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР