Публично обсъждане на проекта на Национална програма за подобряване качеството

...
Публично обсъждане на проекта на Национална програма за подобряване качеството
Коментари Харесай

В МОСВ обсъдиха Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Публично разискване на плана на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) със заинтригуваните страни се организира през днешния ден в Министерство на околната среда и водите. Програмата е създадена по съглашение за даване на консултантски услуги сред Министерство на околната среда и водите и Световната банка. Проектът беше възложен за публичен достъп на 2 ноември 2018 година

„ Изчакахме оптимално дълго време, с цел да се срещнат заинтригуваните страни и да дадат своите мнения и отзиви. След това следва да приемем този държавен документ и да стартираме осъществяването на ограниченията “, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на полемиката.

Програмата дефинира отговорностите на национално и локално равнище за възстановяване качеството на атмосферния въздух. В нея като главен замърсител с фини прахови частици (ФПЧ) са разпознати битовото отоплението и автомобилният превоз. Относно уговорките на национално равнище една от рекомендациите на Световната банка към този момент е отразена в признатите на първо четене в Народното събрание промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух – въвеждането на условия за равнищата на наличие на сяра, пепел и мокрота в твърдите горива, уточни министър Димов.

По отношение на локалната власт той акцентира, че по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 (ОПОС) са обезпечени средства на общините за създаване и актуализиране на проекти за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Предстои даване на финансиране по ОПОС и за реализация на съответни ограничения.

Основните акценти в програмата бяха показани от Ръсел Фрост, координатор на екипа на Световната банка, който приготви плана на документа.

Дискусията беше предавана онлайн на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, както и на фейсбук страницата на Министерство на околната среда и водите.
 diskusia2  diskusia1  diskusia
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР