Публичните предприятия било то държавни или общински разпределят нашите

...
 Публичните предприятия било то държавни или общински разпределят нашите
Коментари Харесай

Юрист: Има четворно увеличение на субсидиите от общините към публичните предприятия | Е-кономика 25.11

" Публичните предприятия било то държавни или общински разпределят нашите налози. " - това разяснява юристът Даниил Паликаров.

 

Според госта дотациите, които общините са дали за обществените предприятия са нарастнали четири пъти за последните 10 години.

 

" Нараснали са от 53 до 204 милиона годишна за последното десетилетие. Това са нашите пари и всичко това повдига въпроси по отношение на успеваемостта на ръководството на тези предприятия. Ако вземем един частен индивид, той не би трябвало да има потребност от дотации или най-малко не в такива размери. "

 

Според Паликаров, някои страни от района са листнали на борсата своите обществени предприятия, което е довело до по-голяма бистрота и по-голямо доверие към съответните институции. 

 

" Такъв вид предприятия нормално се основават с цел да задоволят съответни публични потребности в съответната община и страна. Като водо и електрическо доставяне. "  

 

Паликаров назовава логически обстоятелството, че частните оператори са нормално по-ефективни от обществени предприятия, които са под контрола на страната. Въпреки това, съгласно законите в България и насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, страната не би трябвало да взе участие интензивно в ръководството на обществените предприятия, а да извършва една по-скоро насочваща роля. 

 

" Мениджмънта на тези сдружения би трябвало да бъде напълно професионален. Има доста апели за по-голяма роля на страната и общината, само че това се дължи на неразбирането на хората по отношение на по какъв начин действа пазарната стопанска система. Но решението не е да се основават нови обществени предприятия с повече несвойствени за тях действия.

 

Гостът разяснява и по какъв начин може да се реализира надзор върху активността на обществените предприятия. 

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР