Публична среща във връзка с проявения обществен интерес по отношение

...
Публична среща във връзка с проявения обществен интерес по отношение
Коментари Харесай

История с 35-годишна давност най-после намира своето решение

Публична среща по отношение на проявения публичен интерес във връзка с извършените от Община Шумен процедури с общински парцели на ул. „ Цар Калоян “ в Шумен се организира през днешния ден в регионалната администрация.

По покана на регионалния шеф доктор Владимир Йолов в нея участваха кметът Любомир Христов, заместник-кметовете Росица Антонова, Найден Косев, Боян Тодоров, основният проектант Галин Антонов, ръководителят на Общинския съвет Ася Аспарухова и ръководителят на непрекъснатата комисия по териториално развиване и селищно устройство Христофор Крумов.

Кметът Любомир Христов показа в резюме предисторията на случая. Той напомни, че теренът се намира на ул. „ Цар Калоян “, където няколко парцела са били отчуждени още през далечната 1987 година в интерес на страната за изграждане на улица. Оттогава стартира и сагата с обезщетяването на притежателите, които са писали тъжби до министерството на правораздаването, Европейския съд по правата на индивида и до омбудсмана на републиката за това, че не са получили компенсации или жилища по реда на Закона за териториално и селищно устройство. Тук би трябвало да посочим, че са им предлагани жилища в други елементи на града, само че те изрично са отказали с настояването да получат жилища навръх това място. Едва в края на 2013 година общината разпорежда изработването на абстрактен план за застрояване. Направено е отчасти изменение на проекта за регулация, утвърден е Подробен организационен проект, който е координиран с Министерството на културата. Издадена е виза от основния проектант, като на мястото е планувано да се изградят 5 нови здания, едната от които след това отпада. През ноември 2017 всички правоимащи са осведомени с проекта за застрояване. Тогава са издадени и заповедите за обезщетяване. На свое съвещание от 31 май 2018 година с 38 гласа „ за “, без „ срещу “ и без „ въздържал се “ Общинският съвет взема решение да се организира търг за основаване право на градеж върху общинския аграрен парцел с повърхност 1364, 00 кв.м. по регулационния проект на град Шумен. С това свое решение (№798 по протокол №33) той разпорежда на кмета да организира търга и да подписа контракт за основаване на право на градеж. Сградите са със смесено предопределение – за обслужващи действия и жилища, като за обезщетяване на притежателите са планувани три жилището в постройка №1.

Оттогава до 23 юни 2022 година са извършени осем тръжни процедури, на които не се явява нито един претендент. Със заповед на кмета от 27 май 2022 година на 14 юни тази година още веднъж беше извършен обществен търг за основаване право на градеж за здания 1,2,3 и 4 и този път е деклариран интерес. За спечелил обществения търг е избран „ Атрактив Хаус “ ЕООД и следва подписване на контракт.

Така в резюме Христов разказа цялата история. Според него общинските съветници евентуално са били подведени, когато настояват, че не знаят защо става дума и че администрацията продава, без да ги осведоми. Зам.-кметът по икономическо развиване Росица Антонова напомни, че общината не може нищо да продаде без решение на Общинския съвет. Зам.-кметът по обучение и просвета Найден Косев увери, че за децата и учителите от ДГ „ Звънче “, настанени краткотрайно в една от къщите, която следва да бъде отстранена, са обезпечени пространства. По думите му, обмислят се няколко разновидността и в последна сметка ще се вземе най-хубавото за всички решение. Тези здания не подлежат на дострояване и подсилване, тъй като са доста остарели, изясни и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

Както се вижда, казусът е от 35 години. И в този момент, когато най-сетне с общата политическа воля на общинските съветници и на администрацията се стига до неговото решение, тематиката се показва неточно и манипулативно – никой не знае какво се прави и надали не децата остават на улицата. „ Досега съм пропущал сходни трудове, само че този път няма да ги подмина. Няма да подминем и обвиняванията към администрацията с погрешни изказвания и внушения. Затова аз и екипът ми сме решили, че ще си потърсим правата по правосъден път “, сподели в края на срещата кметът Любомир Христов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР