Птичият грип убива десетки хиляди тюлени и морски лъвове в

...
Птичият грип убива десетки хиляди тюлени и морски лъвове в
Коментари Харесай

Птичи грип убива хиляди тюлени и морски лъвове

Птичият грип убива десетки хиляди тюлени и морски лъвове в разнообразни краища на света. Това нарушава екосистемите и обърква учените, които не виждат явен метод за закъснение на опустошителния вирус, съобщи Асошиейтед прес.

Световната зараза от птичи грип, която стартира през 2020 година, докара до гибелта на милиони домашни птици и се популяризира измежду дивата природа по цялото земно кълбо. Вирусът не съставлява сериозна опасност за хората, само че разпространяването му в селскостопанското стопанство и дивите екосистеми провокира големи стопански разтърсвания и нарушавания на околната среда.

Тюлените и морските лъвове, които се намират на толкоз отдалечени едно от друго места като Мейн и Чили, са изключително уязвими към заболяването, споделят учените. Вирусът е открит при тюлени на източното и западното крайбрежие на Съединени американски щати. Това е довело до гибелта на повече от 300 от тях в Нова Англия и още няколко в Пюджет Саунд във Вашингтон. Ситуацията е още по-тежка в Южна Америка, където над 20 000 морски лъва са умрели в Чили и Перу, а хиляди морски слонове са починали в Аржентина.

„ Веднъж попаднал в дивата природа, вирусът се популяризира като горски пожар, стига да има податливи животни “, сподели Марсела Ухарт, шеф на програмата за Латинска Америка в Здравения център за диви животни „ Карън Дреър “ в Калифорнийския университет в Дейвис. „ Придвижването на животните популяризира вируса в нови региони “.

„ Учените към момента изследват по какъв начин тюлените са се заразили с птичия грип, само че най-вероятно това е станало при контакт със инфектирани морски птици “, сподели Ухарт. „ Високата смъртност визира южноамериканските морски бозайници непрекъснато, откогато вирусът се появи в края на 2022 година Оттогава в Перу и Чили са починали стотици хиляди птици от вируса “, означи тя.

Вирусът към момента се популяризира и през февруари за първи път беше открит в Антарктида.

Смъртта на тюлените и морските лъвове нарушава екосистемите, в които морските бозайници служат като съществени хищници на върха на хранителната верига. Тюлените спомагат за поддържането на океанското равновесие, като предотвратяват свръхпопулацията на типовете риба, с които се хранят.

Много от засегнатите типове имат релативно постоянни популации, само че учените се тормозят от опцията вирусът да премине към по-застрашените животни. Птичият грип най-вероятно изиграва роля за гибелта на стотици застрашени каспийски тюлени в Русия през предходната година.

„ Загубата на диви животни в сегашните мащаби съставлява невиждан риск от срив на популацията, създавайки екологична рецесия “, се споделя в изказване на Световната организация за опазване на здравето на животните, предава Българска телеграфна агенция.

Някои учени и бранители на околната среда считат, че може да има връзка сред епидемиите и изменението на климата, и стоплянето на океаните. Затоплянето на температурата на морето край северната част на Чили понижава популацията на дребните риби, а това прави морските лъвове по-слаби и по-податливи на заболявания, сподели Лисбет ван дер Меер, шеф на екологичната група Oceana в Чили.

„ Учените и природозащитниците се надяват, че имунизирането на домашните птици ще помогне да се понижи разпространяването на заболяването “, сподели Ван дер Меер и добави, че също по този начин е значимо хората да заобикалят евентуално инфектирани животни в дивата природа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР