Психолозите казват, че в съвременния свят става все по-трудно да

...
Психолозите казват, че в съвременния свят става все по-трудно да
Коментари Харесай

Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

Психолозите споделят, че в актуалния свят става все по-трудно да бъдеш родител и да взимаш верните решения за възпитанието на детето си. Следващите редове са ориентирани към сегашни и бъдещи родители. Ето какво не трябва да вършиме, в случай че желаете да отгледате психическо крепко, мощно и издръжливо на житейските провокации дете:

1. Не се дръжте с него като с жертва!

Ако детето ви изкара слаба оценка на теста по математика или го изключат от тима по плуване, не е болежка за умиране и сигурно не е краят на света. Не се дръжте с него като с жертва, не му съчувствайте, не го утешавайте. Обяснете му, че животът е цялостен с разочарования и че човек би трябвало да се научи да поема отговорност за постъпките си, както и да се оправя с несправедливостите. Колкото по-бързо го одобри, толкоз по-добре за него. Светът не е идеално място за живеене. И светът не е прегръдката на мама.

2. Не се поддавайте на възприятието за виновност!

Ако към този момент сте отказали нещо на детето си, не се отмятайте от думата си единствено тъй като виждате разочарованието и тъгата в очите му. Може и да ви се къса сърцето, само че думите би трябвало да тежат и да значат нещо. Ако децата не ви почитат за решенията ви, скоро ще ви се качат на главата. Освен това не забравяйте какви отлични манипулатори са. Докато вие се измъчвате от възприятие за виновност, те най-вероятно към този момент са не запомнили, че са се обидили или разсърдили. Най-важното – отстоявайте решенията си. Дори от време на време да не са верните решения. Няма идеални родители, нито идеални деца. И популярност богу!

3. Не правете децата си център на света!

Разбира се, че децата би трябвало да са вашият приоритет. Но правете разлика сред грижа и задушаване, сред любов и помрачение. Нека децата ви знаят какъв брой са значими за вас, само че също по този начин да порастват със съзнанието, че не са центърът на света. Не могат да чакат, че каквото изискат, ще им се даде, че на всички места ще ги посрещат с фанфари и червен килим. Те са най-важни за вас, както всички останали милиарди деца по света са най-важни за техните родители.  

4. Не позволявайте на страха да диктува решенията ви!

Желанието да предпазите детето си непременно е генетично заложено в мозъка на всеки родител. Но! Така рожбата ви ще пораства с чувството, че е толкоз нежна и чуплива, че като че ли не е в положение да се оправи с нищо независимо. Ако желаете да отгледате и възпитате смели деца, окуражавайте ги да се изправят против страховете си. Бдете над тях, само че не ги задушавайте. Овладейте примиращото си сърце и наблюдавайте триумфите им.

5. Не позволявайте на децата да ви се качат на главата!

Да попитате детето дали желае топла или студена вода, е едно, само че да се консултирате с него дали фамилията да се реалокира в различен град или в друга страна да вземем за пример, е неуместно. Разбира се, че би трябвало да говорите с малчуганите и да им обяснявате решенията си, също и да им показвате, че цените мнението им, само че това са вашите решения. Не правете грешката да им давате прекомерно доста власт в ръцете, тъй като те не са подготвени за това. Каквото и да става, не забравяйте, че родителят сте вие!

6. Не очаквайте от децата си да бъдат идеални!

Децата ще се борят да отговорят на упованията ви, стига те да са в естествени граници. Ако очаквате идеалното дете с идеалното държание, няма да го получите. Да не би вие да сте били такива?! Ако изисквате прекомерно доста от тях, допустимо е да ги демотивирате да се стараят въобще. В последна сметка – какъв е смисълът, откакто в никакъв случай няма да сте удовлетворени и да се гордеете с тях? Не позволявайте това да се случи. Децата ви би трябвало да знаят, че оценявате напъните им, че забелязвате триумфите им, че ги подкрепяте и в мощните, и в слабите им моменти. Както те вас. Представете си единствено, в случай че те желаеха вие да бъдете идеалните родители…

Цветелина Велчева по материали от success.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР