Психиатрите Самюъл Лейстед и Пол Линковски от Академичната болница Еразъм

...
Психиатрите Самюъл Лейстед и Пол Линковски от Академичната болница Еразъм
Коментари Харесай

Филмите с най-правдоподобните психопати според учени

Психиатрите Самюъл Лейстед и Пол Линковски от Академичната болница Еразъм в Белгия са анализирали преди време облиците на психопати в известни филми от 1915 г насам. В резултат на изследването те разпознали герои, които могат да бъдат употребявани за образование в правосъдната психиатрия.

Според учени от университета Комплутенсе в Мадрид психопатите съставляват към 4,5% от всички поданици на планетата (и до 35% измежду затворниците). Лейстед и Линковски, дружно с криминолози и кино критици, са изследвали облиците на 105 мъже и 21 дами и са стигнали до извода, че известните фанатици най-често не са психопати, а психотици.

Каква е разликата? Психотиците са хора, които не са развили базово доверие към света като деца, по тази причина са неуверени в себе си, дезориентирани и непрестанно се пробват да се борят за живот. Психопатите, въпреки това, са хора, лишени от съчувствие и емпатия, егоцентрични и неспособни да се разкаят.

„ Добре известни образци за това могат да бъдат открити във филмите „ Психо “ (Норман Бейтс) и „ Шофьор на такси “ (Травис Бикъл). Тези герои по друг метод са откъснати от действителността и страдат от налудничави хрумвания “, изясняват Лестейд и Линковски.

Като един от най-хубавите облици специалистите дефинират Антон Кригър от кино лентата на братя Коен „ Няма място за старите кучета “ (2007). Той е отличен образец за идиопатичен или примитивен умопобъркан: смел, злорад, податлив към прояви на яд. Учените означават:

„ Нямаме информация за неговото детство, само че има задоволително причини и подробна информация за държанието му във кино лентата, с цел да се сложи диагнозата дейна, първична, идиопатична психопатия, некадърност за обич, липса на позор или разкайване, психическа вътрешен глас, липса на умения за учене от минал опит, невъзмутимо отношение, жестокост, цялостна увереност и липса на състрадание. Той наподобява в действителност невредим и резистентен към всяка форма на страст или човещина. “

Още един реален образец е Хенри от кино лентата „ Хенри – портретът на един сериен палач “ (1986). Той е основан въз основа на биографията на действителния сериен палач Хенри Лий Лукас, човекоядец и подпалвач.

Психиатрите разясняват:

В този филм главната и най-интересна тематика е хаосът и неустойчивостта в живота на психопата, неналичието на прозорливост у Хенри, мощната липса на състрадание, прочувствената мизерия и добре илюстрираната некадърност да възнамерява авансово.

Колкото до доктор Ханибал Лектър, за чиято роля в „ Мълчанието на агнетата “ Антъни Хопкинс получи „ Оскар “, той е наименуван от откривателите „ карикатурен “ образец за умопобъркан. Според психиатрите той има „ персонални характерности, които всекидневно не се срещат в ежедневната клинична процедура “.



Това е единствено извадка от психиатричния разбор на кино персонажи.
Можем ли да разпознаем същинския умопобъркан?
Такива хора са променливи и далечни от кинематографичното факсимиле, само че въпреки всичко можете да ги разпознаете, в случай че сте наблюдателни. В елементарния смисъл психопатът е или изискан фанатик, или човек, който показва страстите си пресилено (за някои неадекватно). В реалност, несъмнено, всичко е доста по-сложно.

Психопатът може да наподобява напълно естествен, даже обаятелен. И надалеч не всеки път държанието му е асоциално – в противен случай, той може да бъде почитан и сполучлив експерт. Е, може би малко смел – че къде триумф без храброст?

Но в това време се демонстрират такива черти като понижена дарба за съчувствие и разкайване, лъжливост, егоцентризъм и несериозност на прочувствените реакции.

Този набор от качества трансформира психопата в безсърдечен манипулатор. Ето за какво е толкоз мъчно да определим кой е пред нас: обаятелен човек, който е постигнал висоти в кариерата посредством упорита работа, или подъл клеветник, който при опция ще се разправи с всеки без страдание. Проведени проучвания ни дават някои улики.
Заема избрани позиции
Според анонимно изследване, извършено от психолога от Оксфордския университет Кевин Дътън, до момента в който пишел книгата си „ Мъдростта на психопатите “, психопатите са най-често срещани измежду хората в следните специалности и позиции:
управител; адвокат; представител на медиите (радио или телевизия); специалист по продажби; хирург; журналист; полицай; свещеник; готвач; държавен чиновник.
Разбира се, от това не следва, че всеки началник или юрист има разстройство на личността. По-скоро на тези позиции е по-лесно за психопатите да разпрострат своя капацитет и да реализират триумф.

Освен това би трябвало да се има поради, че изследването е обхванало единствено поданици на Обединеното кралство, също така имало въпроси по отношение на чистотата му. Данните на Дътън обаче индиректно се удостоверяват от австралийския психолог Нейтън Брукс. Според него делът на психопатите измежду австралийските топ мениджъри е 21%. 

Още по време на проучването си Дътън разкрил, че психопатите избират Financial Times пред други вестници. Явно аналитичната преса им оказва помощ да пробият.
Предпочита нощта
Според проучване, оповестено от австралийски учени през 2013 година, психопатите наподобяват повече на сови, в сравнение с чучулиги. Това умозаключение е направено за всички представители на по този начин наречената тъмна триада. Освен психопати, тя включва хора, които се характеризират с егоизъм и макиавелизъм.

Както се показва в това проучване, представителите на " тъмната триада ", сходно на доста други хищници, избират тъмното време на денонощието, когато другите спят и стават по-беззащитни.
Не се прозява Самолюбие и вътрешна празнина: Как да разпознаем психопата?
При споменаването на думата „ умопобъркан “ във въображението ни постоянно си представяме мъж. Вероятно това е резултат от напъните...
Прочети повече
Заразителността на прозяването е обвързвана с емпатията. Но психопатите, както е известно, не са склонни да се прозяват - най-малко в множеството случаи. Поради това е по-малко евентуално да се прозяват след някого. Американско изследване, извършено през 2015 година, изцяло удостоверява това.
Обича горчиво
Проучване, оповестено в рецензираното научно списание Appetite през 2015 година, потвърдило, че психопатите и садистите обичат горчиви храни. Особено джин с тоник, мощно черно кафе, черен шоколад, броколи, зеле, репички и – о, смут – мощна бира.

Пристрастяването към горчива храна, съгласно откриватели от университета в Инсбрук, може да бъде обвързвано с макиавелизъм, егоизъм, садизъм, експанзия и други антисоциални черти на характера. Учените считат, че повода е следната: еволюционно множеството хора не понасят горчивия усет, защото в природата множеството отровни или негодни за консумация неща са горчиви.

Но психопатите се отличават от множеството хора: те могат да ядат храна, която не е изключително вкусна, единствено с цел да разнообразят сетивата си, и не ги интересува дали храната не е потребна за тях. Докато общителните, приятните и уравновесени хора, в противен случай, изпитват злост към горчивия усет.

Но доктор Стивън Майърс, професор по философия в университета Рузвелт, предлага да се отнасяме към резултатите от проучванията на сътрудниците му с нараснало внимание. Според него е по-лесно да се разпознава умопобъркан или социопат по метода, по който се отнасят към сервитьора в ресторант, в сравнение с по храната, която поръчват.
Прави доста селфита
Изглежда, хората, които обичат селфитата, са общителни и желаят да споделят усещанията си с другите, до момента в който същинските психопати се смущават от външността си. Но това не всеки път е по този начин.
Всички котки са психопати: откритието на учените
Учените от Университета на Ливърпул са провели проучване, което е разрешило да се обясни следното: у всяка домашна котка могат да се о...
Прочети повече
Изследване на психолозите Джеси Фокс и Маргарет Рууни от университета в Охайо е открило връзка сред желанието да се вършат селфита от самото начало и склонността към макиавелизъм, егоизъм и психопатия. Участниците в опита, за които се подозирало, че имат психопатично разстройство, прекарвали повече време в обществените мрежи от останалите и по-често снимали себе си.

В името на справедливостта би трябвало да се каже, че в опита са взели участие единствено мъже на възраст от 18 до 40 години. Така че, девойки, можете да продължите да си вършиме селфита – вие сте отвън съмнение. Въпреки че…
Занимава се с творчество
Според проучването на доктор Адриан Галанг от Масариковия университет психопатичните черти на характера от време на време са свързани със обилни креативен достижения.

Според Галанг психопатите не са безусловно антисоциални и склонни към закононарушения. Има и просоциални персони, които употребяват присъщата си храброст и подценяват упованията на обществото, с цел да осъществят креативния си капацитет. Такива психопати се характеризират с висока креативност.

Ван Гог да вземем за пример е станал извънреден художник, макар че бил задоволително вманиачен, с цел да си отреже ухото. Пикасо, който проявявал черти на умопобъркан, в същото време основал ново направление в живописта - кубизъм. Бетовен бил податлив към садизъм и много грубо се отнасял към околните си, само че е писал превъзходна музика. Така че стандартът, че гениалните хора са частично луди, може би не е напълно безпочвен.
Слуша рап
Може би, когато чуете думата „ умопобъркан “, си представяте изискан фанатик, който слуша класическа музика под съпровода на писъците на жертвата си. Или дългокос бледен поддръжник на дявола, който избира хеви метъл.
Как да разпознаем психопата
Често използваме думата умопобъркан, само че какви са чертите на този вид хора. Ето кои са те съгласно Де Бекър. Сред характерностите на престъ...
Прочети повече
Но психологът Паскал Уолиш от Нюйоркския университет анализирал музикалните усети на психопатите и стигнал до заключението, че хората, които демонстрират най-високи резултати на тестванията за психопатия, обичат да слушат рап. Композицията Blackstreet No Diggity бил най-привлекателен, само че те харесвали и шлагера на Еминем Lose Yourself.

А не щеш ли класическата рок, джаз и поп музика не съставляват интерес за психопатите – почитателите на My Sharona на The Knack и Titanium на Sia се оказали най-нормалните и уравновесени хора.
Обича да се забавлява
Психопатите съвсем постоянно са отегчени и са подготвени на всичко, с цел да разсеят скуката. Безумци като Тед Бънди убивали млади дами единствено за развлечение. Но даже и психопатът да не е палач, той въпреки всичко копнее да направи нещо сходно - на такива хора им липсва адреналин и ярки страсти и те не могат да се любуват на простите ежедневни наслади.

„ Нервната система на психопата е устроена по подобен метод, че той просто би трябвало да продължава да прави вълнуващи, завладяващи неща, с цел да се усеща обикновено и да поддържа мечтаното равнище на възбуденост “, споделя Робърт Шъг, неврокриминолог и клиничен психолог.

Психиатърът Ерик Монастерио е открил, че хората, които демонстрират психопатични черти, се занимават с рискови спортове като бейсджъмпинг и планинско катерене, с цел да разсеят скуката.

Много от тези спортисти показвали характерности, сходни на тези на психопатите – пробно търсене, неуважение към заплахите, несъразмерна самонадеяност и вдишване на риск. Изследванията на Монастерио се удостоверяват и от различен психиатър - Ян Тофлер.
5 забавни обстоятелството за психопатите
Повечето хора си мислят, че психопатът е човек без никакви усеща. Някой, който вари живи кученца за наслаждение. В психопатията обаче...
Прочети повече
Освен това битката със скуката може да се прояви и по не толкоз рискови способи. Например доктор Рандал Салекин твърди, че психопатите са по-склонни от другите да предизвикват сътрудниците си да излизат дружно да пийнат, да се забавляват и да търсят завършения.
Има голям брой къси романи
Тъй като психопатите непрекъснато се отегчават, те бързо се насищат с връзките си и бързат да намерят нови. Изследване на английския психолог Томас Чаморо-Премусик е открило, че хората с това разстройство са склонни към къси връзки, превземат сътрудниците със своя сексапил и по-късно ги напущат. Сексът в този случай не е самоцел или метод да изразят своята обвързаност.

Чрез романите психопатът обича да господства над колегата или просто да подхранва егото си с любовни победи.

Но психопатите въпреки всичко са в положение от време на време да изпитват обвързаност. Изследователят Кристиан Кейзерс от Нидерландия е открил, че такива хора нормално не изпитват съчувствие към другите, само че въпреки всичко частите на мозъка, виновни за емпатията, у тях работят.

Когато психопатът осъзнае, че от него се чака да прояви емпатия, той я задейства – не автоматизирано, като естествен човек, а посредством изпитание на волята. Това изяснява за какво психопатите, макар студенината, могат нелошо да се приспособяват обществено.
Поддържа другарства с бившите
Ако сте се срещнали с доста чудноват човек (или извънредно ексцентрично момиче), решите да се разделите и той (или тя) предложи да „ останете другари “ – би трябвало съществено да поразмислите над това предложение.
Учени сътвориха неестествен интелект-психопат
Алгоритъм, наименуван Норман и програмиран да схваща изображения, в един миг стартира да демонстрира психопатски наклоности.  Когато...
Прочети повече
„ Не бива да мислите, че всеки някогашен, който ви предлага да останете другари, има психопатични пристрастености. Но въпреки всичко психопатите са доста заинтригувани да поддържат връзка с някогашните за користни цели, като непрекъснат достъп до секс или пари назаем. В същото време въобще не ги е грижа какво прочувствено влияние оказват върху някогашните си сътрудници “, споделя Полет Шърман, психолог, създател на книгата " Срещи от вътрешната страна ".

Според проучване на психолозите Джъстин Могилски и Лиза Уелинг, психопатите са повече от подготвени да останат покрай някогашните си сътрудници, поддържайки „ другарства “. Без алтруизъм – те гледат на тези взаимоотношения като на запас, пробвайки се да получат от тях това, от което имат потребност.
И въпреки всичко престъпник
Макар към този момент да бе казано, че не всички психопати се държат асоциално, все пак техният дял измежду нарушителите е доста по-висок. Според разнообразни оценки той може да е повече от 7% или към 15%. Д-р Пол Бабиак в отчет за ФБР твърди, че 15-20% от психопатите имат незаконни пристрастености. Като се регистрира, че почти 1% от международното население има психопатично разстройство на личността, цифрите наподобяват внушително.

Очевидно това се дължи на обстоятелството, че за такива хора е по-лесно да подценен моралните стандарти, а невъзможността да изпитват скрупули на съвестта може да ги накара да повторят закононарушението.

Разбира се, съществуването на един-два признака от листата към момента не свидетелства за психопатия. Но в случай че съвпадението е по повече точки и също така човек демонстрира присъщи на психопатите черти на характера, поражда мотив за размисъл.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР