Прясното мляко в България масово е с добавена млечна пудра.

...
Прясното мляко в България масово е с добавена млечна пудра.
Коментари Харесай

Активни потребители: Млякото в България масово е пълно с млечна пудра |

Прясното мляко в България всеобщо е с добавена млечна пудра. Това демонстрира ново проучване на  Българска национална асоциация „ Активни консуматори ” (БНААП).

Организацията е изследвала общо 17 марки прясно мляко, а единствено 3 от тях или 17,6% се оказват чист естествен проддукт.

Според данните при 4 от пробите вложената млечна пудра е в диапазона 10 – 49%. Най-многобройната категория е млека съдържащи сред 50 и 85% млечна пудра – 7 марки. При други 3 обаче количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях надали има прясно мляко, разясняват от Активни консуматори.

От организацията не са показали съответните марки мляко, само че са безапелационни, че в тази ситуация става дума за машинация на потребителите.

Резултатите ясно демонстрират, че производителите всеобщо влагат млечна пудра в прясното мляко. Независимо от нашите подозрения в точните стойности на добавеното изсъхнало мляко съществуването на такова прибавяне е открит факт. Напълно чисти са единствено 3 марки. Това е имитация на хранителен артикул и машинация по отношение на потребителите. От страна на производителите по този метод се употребява по-евтина суровина и се заобикалят проблемите свързани с доставките, превоза, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари, прецизират от БНААП.

Ето и текста на цялото проучване:

Биологичното предопределение на млякото е да поддържа живота и да обезпечава развиването на новородените. То съдържа всички нужни субстанции за растежа и развиването на съответния тип бозайник. За избран интервал след раждането млякото е единствената храна на новороденото. В него се съдържат разнородни органични субстанции, като белтъци, мазнини, млечна захар, витамини, ензими, а от неорганичните това са водата, минералните соли и газовете. С развиването на промишлеността, се влагат и разнообразни субстанции, стимулиращи по-голям рандеман на прясно мляко от животните. Появяват и доста въпроси по отношение на качеството на млякото, измежду които са методите на развъждане на животните, антибиотиците и хормоните, индустриалното произвеждане на мляко и млечни артикули и така нататък.

С оглед спецификата на този артикул и значимостта му за човешкото здраве, съществува добра наредба в европейското и българското законодателство. Съгласно Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули, в Приложение VII, част IV Мляко за консумация от индивида под код по КН 0401, има ясна наредба по отношение на качествата на млякото за пиянство, което следва да се предлага на европейския пазар. Най-общо всяко прибавяне на външни първични материали и софтуерни добавки, в това число изсъхнало мляко/млечна пудра не са неразрешени категорично само че производителят е задължен да афишира това на етикетите на продукта.

Във връзка с постъпващите в офисите на Българска национална асоциация „ Активни консуматори ” (БНААП) сигнали и запитвания от консуматори, които изричат подозрение по отношение на качествата на популяризираното в комерсиалната мрежа прясно мляко, се разпореди актуалното изследване. В сигналите се твърди, че това, което се предлага в комерсиалната верига не е пълноценната и потребна храна, позната от години, както по отношение на външния тип, вкусовите качества, състава и миризмата, само че по този начин също и по отношение на питателните характерности на този артикул. Постоянен въпрос на потребителите е влага ли се изсъхнало мляко в „ прясното “ мляко? Решихме да проверим. Целта на актуалното изследване е да се изследва и откри съществуването на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиянство на предлагани в комерсиалната мрежа подготвени за консумация артикули.

Малко информация за сухото мляко

Млечната пудра, наричана у нас „ изсъхнало мляко “ е изсушено сурово мляко, т.е от него е отстранена водата която е близо 90% от тежестта. В това положение има доста по-дълъг период на валидност, и е по-удобно за превоз и предпазване тъй като не изисква специфични цистерни и хладилни условия. Разбира се всяко софтуерно преимущество има и отрицателна страна. При процеса на сушене, който в промишлеността нормално е термичен, в млякото се развиват химични процеси при които се разпадат редица нутриенти, а се образуват други нежелателни такива. Типични за сушенето са Маяровите реакции водещи до покафеняване на храните. Това са взаимоотношения сред аминокиселини и захари и постоянно са следени образно – да вземем за пример кафявата коричка на хляба. Някои от тези реакции са безобидни, само че други водят до формиране на карциногенни съединения. Разбира се млечната пудра не е отровна, само че в процеса на нейното произвеждане се губят някои от потребните субстанции, изчезват приятните аромати и усет, а на тяхно място нарастват количествата на нежелателните Маярови артикули, да вземем за пример някои цветни и ароматни съединения и карбонилни производни.

Колко неприятни съединения ще се натрупат в млечната пудра зависи от изходните качества на млякото и от софтуерния развой. В промишлеността най-често се употребява сушене на пулвелизирано (aерозолно) мляко, при което се доближават високи температури на изпарение на водата чрез продухване с парещ въздух. Най-общо, колкото е по-висока температурата на сушене и по-продължително въздействието, толкоз получената пудра е с по-ниско качество.

Трябва да споменем че съществуват и технологии за приемане на висококачествена млечна пудра. Това е лиофилизацията. При нея млякото се изсушава при ниска температура и вакум. За страдание това е скъпа технология употребена главно във фармацевтиката. В мандрите такова изсъхнало мляко не се купува.

Какво е фурозин?

Той е характерен артикул на Маяровите реакции. Химичното название е Furosine или epsilon-N-2-furoylmethyl-L-lysine. Както подсказва името се образува от аминокиселината лизин, или по-точно от киселинната хидролиза на нейния постоянен вид (компонент на Амадори) наименуван epsilon-deoxy-fructosyllysine. Фурозинът е главен знак за топлинна обработка на прясното мляко. Той се образува в дребни количества при пастьоризация, дезинфекция или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче наличието му нараства мощно и по тази причина се натрупва най-вече в индустриалната млечна пудра. Повече фурозин открит в прясното/суровото мляко значи по-високи равнища на добавена млечна пудра. С други думи измервайки наличието на фурозин откриваме подправяне на комерсиалните артикули с добавена млечна пудра.

Определяне на фурозин и пояснение на резултатите

Количественият разбор на фурозин се прави с хроматографски способи. Ние използвахме най-точния подобен – UPLC-MS (Ultra performance liquid chromatography - mass spectrometer). При него съединението се разрушава на йони чиято маса се мери от мас-детектора. Получават се неповторими за всяко съединяване спектри. В приложение е показана хроматограма на действителна проба. Резултатите са изчислени в % наличие на изсъхнало мляко в комерсиалните артикули. Като база за калкулацията са употребявани три марки индустриална млечна пудра продавани в България. Всяка от тях има друго наличие на фурозин. Когато се мери фурозина в комерсиалните марки прясно мляко то се съпоставя с това в млечната пудра. Прави се калкулация и цената се пресмята като % млечна пудра/сухо мляко в комерсиалните марки прясно мляко.

Фурозинът като знак за млечна пудра има и дефекти. Производителите на изсъхнало мляко/млечна пудра употребяват разнообразни първични материали, софтуерно съоръжение и режими на изсушаване. Това води до обилни вариации в количеството на фурозин в индустриалната млечна пудра. Всяка марка млечна пудра е неповторима, а ние не знаем в съответната мандра кой търговски артикул се влага. Затова точната калкулация на наличието на млечна пудра в прясното мляко е невъзможна без да се ревизира на място при производителя листата на суровините. Най-сигурен резултат има когато в прясното мляко не се открива или има единствено следи от фурозин. Тогава можем да бъдем сигурни, че в продукта няма добавено изсъхнало мляко.

От всеобщото нахлуване на индустриалното произвеждане на млечна пудра тя е по-евтина от суровото мляко и надлежно се употребява на неговото подправяне. Затова и поражда проблем с разкриване на тази неприемлива да потребителите процедура. Досега има създадени няколко метода за качествено доказване на млечна пудра в сурово/пастьоризирано/стерилизирано мляко и сирене. Те не са доста точни и по тази причина не са намерили необятно приложение. През последните години с развиването на науката и измервателната инсталация се появиха нови аналитични процедури, една от които ние прилагаме в това изследване.

Резултатите

За изследването са закупени от огромни търговски вериги в София 17 марки прясно мляко. От тях 5 са UHT артикули. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са разказани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията.

Анализите откриха следното:

В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено изсъхнало мляко. В тях наличието на фурозин е минимално.
Други 4 проби вложената млечна пудра дава отговор на диапазон 10 – 49%.
Най-многобройната категория е млека съдържащи сред 50 и 85% млечна пудра – 7 марки
При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях надали има прясно мляко.

Защо не публикуваме имената на продуктите, както нормално?

Поради неналичието на публична процедура на Европейски Съюз, както и спецификата на употребяваната от нас методология, можем да сме уверени в точността на резултатите, единствено когато те са отрицателни, т.е. когато липсва вложение на изсъхнало мляко, тъй като тогава не се открива фурозин в комерсиалната марка. Обратното изказване е нестабилно в количествен проект. С други думи, калкулираното на база фурозин наличие на изсъхнало мляко може да е по-ниско или по-високо от действителното. Това зависи от количеството фурозин в употребяваната от мандрата млечна пудра, която ние не знаем. След като се съдържа и най-малък риск от заблуждение на потребителите, по-добре да не оповестяваме имената на марките. Вместо това ние разделяме пресните млека, на база процентното наличие на фурозин/сухо мляко, на няколко категории, като най-достоверен, на процедура съвсем 100% сигурност, е отрицателния резултат, т.е. неявяване на изсъхнало мляко в комерсиалния артикул.

Някои заключения и систематизирания

Резултатите ясно демонстрират, че производителите всеобщо влагат млечна пудра в прясното мляко. Независимо от нашите подозрения в точните стойности на добавеното изсъхнало мляко съществуването на такова прибавяне е открит факт. Напълно чисти са единствено 3 марки. Това е имитация на хранителен артикул и машинация по отношение на потребителите. От страна на производителите по този метод се употребява по-евтина суровина и се заобикалят проблемите свързани с доставките, превоза, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари!

Потребителите са пострадали. Те „ печелят “ артикул с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други потребни субстанции и повече нежелателни съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали откакто мандрите злоупотребяват с най-простия млечен артикул, може да се има вяра в качеството и сигурността на другите производни млечни артикули!

Отворен остава въпросът за контрола. Понеже няма формален референтен способ за доказване на млечна пудра в прясното мляко то Агенцията по храните няма по какъв начин да глоби сходни практики. В България няма организация, процедури и принадлежности които да се борят с този вид неточни практики при производството на храни.

Възможно решение е налагане на надзор и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Трябва всеки производител на млечни артикули да заявява обстоятелството на потребление на млечна пудра в производството, както и количествата закупени от предприятието. Това е въпрос касаещ регулацията на бранша и за жалост е следващия отворен проблем на българската млечна промишленост който изисква незабавна интервенция и смяна в законодателството и процедурите на контролните институции.

Как тествахме? (Методология на изпитването)

В изследването вземат участие: 17 търговски марки прясно мляко закупени от магазинната мрежа в София.

Събиране на проби за изпитване: ноември 2020г.

Метод на изпитване: главен аршин за оценка е установяване на наличието на фурозин в прясното мляко, спрямо аналогични стойности в индустриална млечна пудра. Фурозинът е аршин за съществуване на изсъхнало мляко в комерсиалните марки.

Виж. Resmini P, Pellegrino L, Masotti F, Tirelli A and Prati F (1992) Detection of reconstituted milk powder in raw and in pasteurized milk by HPLC of furosine. Scienzae Tecnica Lattiero Casearia 43 169–186.

Анализът произлиза от ISO 18329:2004, само че приспособен и изпълнен с по-точна инсталация: UPLC-MS - SRM (selected reaction monitoring). Хроматограмите са обработени със профилиран програмен продукт и процентното наличие на млечна пудра (сухо мляко) е изчислено посредством общоприета крива.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР