Прозорецът за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета

...
Прозорецът за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета
Коментари Харесай

Старт на Starship, най-мощната ракета в историята frognews.bg

" Прозорецът " за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета се отваря в 13:30 българско време и се затваря в 22 часа. По-късно от SpaceX прецизираха, че ще създадат опита сред 15 и 18:30 часа, а директното лъчение от стартовата площадка ще стартира 45 минути по-рано.

Дали това ще се случи тъкмо в тези 150 минути от комплекса Starbase в Бока Чика в южната част на щата Тексас зависи от голям брой фактори. Отлагането на старта или крах задачата да реализира всичките си цели не е изненадващо на този стадий от амбициозната разработка. " Успех - може би, опит - обезпечено ", написа Мъск в профила си в " Туитър ".

" След повсеместен развой на оценка на лиценза FAA откри, че SpaceX дава отговор на всички условия за сигурност, запазване на околната среда, политики, потребен товар, интеграция с въздушното пространство и финансова отговорност ", се споделя в изказването на FAA в петък, добавящо, че лицензът е годен пет години.

Стартът на Starship, най-мощната ракета в историята, е плануван за днес© Reuters

Плановете са полетът да не доближава орбитална височина. Основната цел е да се ревизира дали прототипът Starship SN24, инсталиран върху първата степен на ракетата Super Heavy (и именуван Booster 7), ще се потвърди като транспортно средство на бъдещето, годно за многократна приложимост.

Първата степен на Super Heavy се зарежда от 33 мотора Raptor, работещи на метан. Starship, който към този момент показва дарба да се издига независимо до 10 км, да изключва един след различен два от трите си мотора (прототипът SN24 е с 6 двигателя) и да се приземи, е плануван да води астронавти на НАСА от програмата Artemis 3 до Луната през 2025 година С него с планувани и най-малко три частни полета, двама от които са с доброволци за обиколка към Луната. По-далечна цел на компанията е това да е

Днешният полет има малко по-различен профил. Три минути след старта първата степен би трябвало да се отдели и да се спусне постепенно или върху сушата, или в Мексиканския залив. Корабът Starship би трябвало да реализира скорост близка до нужната за попадане в орбита, само че се чака да падне в Тихия океан в регион край крайбрежията на Хавай. Целият тест би трябвало да продължи към 90 минути.

Според компанията високият 50 м транспортен съд Starship би трябвало да бъде подготвен за транспорт на до 100 души и 100-150 тона товар, с цел да извърши полети в открития космос и до Марс. Но за сходен огромен технологиен скок първо е нужно Мъск да показва система за зареждане с гориво в орбита. Без нея няма задоволително мощна ракета, която да откара до Червената планета толкоз хора, товар и гориво за противоположен полет единствено с един старт от Земята.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР