Проявата протече под наслова За едно по-справедливо бъдеще. Има алтернатива,

...
Проявата протече под наслова За едно по-справедливо бъдеще. Има алтернатива,
Коментари Харесай

50 000 участваха в Рим в демонстрация срещу политиките на правителството на Мелони

Проявата протече под наслова " За едно по-справедливо бъдеще. Има опция ", добавя Българска телеграфна агенция. Основен оратор беше лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн, която в дълга тирада разкритикува политиките на дясното държавно управление на премиерката Джорджа Мелони и даде поръчка демократите да бъдат равностойна алтератива на десните в Италия в навечерието на европейските избори, планувани за юни следващата година.

Митингът се състоя на " Площада на народа " в Рим. В речта си на него Шлайн изрази удивление, че толкоз доста хора са откликнали на апела на демократите да дойдат на площада и да стачкуват против политиката на италианското държавно управление.

Шлайн акцентира, че нейната партия е първата политическа мощ в Италия и без нея не може да се построи опция на ръководещите в Италия.

В речта си Шлайн се разгласи в отбрана на публичното опазване на здравето, на образованието за всички, на равнопоставеността за всички, на опазването на околната среда, на правото на жилища за всички. Тя се разгласи за въвеждане на минимална работна заплата и отбрани правото на родените в Италия деца на мигранти да получат италианско поданство.

Шлайн посочи, че държавното управление за една година на власт е предписание единствено агитация и не е направило нищо до момента, с цел да понижи бедността, обричайки бедните на по-голяма беднотия и неустановеност, като е премахнало механизма за помощи за безработица - по този начин наречения цивилен приход - за хиляди италианци.

Лидерката на демократите оспори проектобюджета, показан от кабинета на Мелони, като сподели, че в него има ограничения, които няма да оказват помощ за справяне с бедността. Тя посочи, че държавното управление кара бедните да заплащат налози, а си затваря очите за това, че богатите заобикалят заплащането на налози. Шлайн разкритикува и увеличението на Данък добавена стойност върху памперсите и бебешките храни, оповестено от едно държавно управление, което претендира, че пази фамилиите и че предизвиква раждаемостта с ограничения, в поддръжка на дамите, решили да станат майки.

Относно имиграционната политика на кабинета на Мелони, лидерката на демократите разкритикува досегашните държавни ограничения, които репресират мигрантите и лимитират дейностите на неправителствените организации, подпомагащи мигрантите и прикани за политика на грижа за тези хора. Шлайн насочи и рецензии против съглашението, което Италия разгласи при започване на седмица, че е сключила с Албания по отношение на миграцията. Съгласно него на територията на Албания ще бъдат построени центрове за мигранти. Там ще бъдат пращани избрани мигранти, насочили се към италианските крайбрежия. На албанска територия те ще изчакват разглеждането на техните досиета и молби за даване на леговище и вероятно решение за депортация, ако леговище им бъде отказано. Според Ели Шлайн това съглашение нарушава конституцията на Италия, тъй като посредством него мигрантите са де факто изтласкани в трета страна - в тази ситуация в Албания. Освен това не може да се приказва въобще за подписано съглашение, тъй като този текст не е бил показан пред Народното събрание на Италия за разискване.

Относно промяната на европейските правила Ели Шлайн съобщи, че Мелони не прави нищо, с цел да поддържа смяната им, или да призове унгарския министър председател Виктор Орбан да играе полагаемата му се роля на водач на страна членка на Европейски Съюз.

В речта си лидерката на демократите разяснява и войната сред Израел и " Хамас ". Тя съобщи, че бруталността на " Хамас " не оправдава другата грубост против палестинските цивилни и прикани за филантропично преустановяване на огъня.

Що се касае до Украйна, Шлайн изрази поддръжка за Киев и посочи дипломатическата интензивност на Европейски Съюз за реализиране на преустановяване на спора, само че не загатна нищо за изпращане на оръжия за Киев.

Относно плануваната от Мелони промяна на италианската конституция, тъй че да бъдат засилени пълномощията на италианския министър председател, Шлайн съобщи, че по този метод Мелони е посочила, че не желае да ръководи, а да командва. Според нея промяната ще концентрира властта в ръцете на един човек - премиера, а подобен вид ръководство няма на никое място по света. Шлайн добави, че десницата постоянно е желала да разформирова парламентарната република в интерес на един човек, който да държи властта, само че напомни, че в предишното опити за сходни промени не са свършили добре.

На митинга пристигнаха и представители на други политически сили от лявото и екологичното пространство. За малко се появи и водачът на " Движени 5 звезди ", някогашният министър председател Джузепе Конте, което беше разтълкувано като предпочитание на Шлайн за необятна коалиция с него против десницата на Мелони. Самият Конте обаче загатна, че занапред ще се обмислят стъпки в тази тенденция.

От проявата отсъстваха водачи на центристките обединения.

Митингът завърши с осъществяване на песента " Бела довиждане ", възприемана и до през днешния ден като химн на съпротивата против фашизма и крайнодесните.

В отговор на рецензиите на Шлайн против конституционната промяна Мелони пък съобщи: " Скъпа Ели, ние просто желаеме жителите да имат повече власт, като дадем по този метод повече мощ и непоклатимост на Италия. Тоест нещо, което би трябвало да поддържа всеки откровен демократ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР