„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски

...
„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски
Коментари Харесай

Николов: Проверява се дали има спиране на доставките на газ за България

„ Проверява се дали има действително прекъсване на доставките на съветски газ за България. Ще дадем повече информация след съвещанието на Министерския съвет. Ако има понижаване на количествата, ще ви осведомяваме “. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

„ Предприети са всички ограничения, с цел да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната обстановка “, разяснява още той.

„ В началото на април е получено писмо от „ Газпром “ по отношение на метода на заплащане, сдруженията под шапката на БЕХ, са подхванали ограничения с цел да се подсигурят количества, в това число прекъсване на добива от Чирен и подсигуряване на количества за по-дълъг интервал за напред “, уточни енергийният министър.

„ Предложената процедура от Газпром за заплащане крие опасности. Плащанията ни са регламентирани в долари. Недоставянето на количества от Газпром са нарушавания на договорите “, сподели още той.

По думите на министъра на енергетиката към днешна дата „ Булгаргаз “ разполага с цялостен пакет банкови реквизити за осъществените заплащания и добави, че „ БЕХ, в това число „ Булгартрансгаз “, са обезпечили непрекъсваемост на природния газ. “

„ Не следва да чакаме ограничаващ режим “, съобщи Александър Николов.

Той разгласи, че през днешния ден ще има нова експертна среща за следващи стъпки, като съобщи, че България не е единствена в тази обстановка, от през вчерашния ден е и Полша, и Литва.

„ Природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Докато съм министър на енергетиката България няма да води договаряния под напън и сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена “, съобщи още Николов.

На въпрос какво вършим с износа на газ за Сърбия той съобщи, че страната ни е предан сътрудник на всички прилежащи страни.

„ България не е Русия. Когато имаме опция, ще оказваме помощ на всички прилежащи страни “, добави Александър Николов.

Министърът на енергетиката съобщи, че към този миг няма прекъсване на газа, само че така наречен газов ден стартира в 09:00 часа и се прави инспекция дали има прекъсване на доставките на газ. Николов още веднъж съобщи, че ще има данни за това по-късно през днешния ден, евентуално още съвещанието на Министерския съвет. Той не отговори на доста от поставените от публицистите въпроси, като изясни, че това ще стане след съвещанието на кабинета.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР