Проверката на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград показа,

...
Проверката на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград показа,
Коментари Харесай

Причината за натравянето на децата в Петрич - какво показа проверката?

Проверката на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград сподели, че натравянето на децата в Петрич е породено от вторично нечиста храна от личния състав на компанията, приготвяла кетъринга. От управлението на образователното заведение ще прекратят контракта с компанията, осигурявала обяд за учениците.

Затворен до второ разпореждане остава обектът, приготвял храната за децата от СУ " Никола Вапцаров " в Петрич, откакто предходната сряда 15 възпитаници бяха признати в болница със признаци на хранително натравяне след консумация на пиле с ориз в учебния стол.

От Агенцията по сигурност на храните са съставили два акта на притежателя на компанията и са издали наставления за дейности, нужни за издаването на ново позволение за работи.

" Сега ще пожелаеме главно разчистване, стерилизация ще предпишем неколкократна на съдове, на съоръжение, в това число и доказване с документ, показване на документ от доктор, че личният състав, който ще продължи работа в следствие е клинично здрав. Също ще унищожим всичко, което е по хладилниците към този момент разопаковано, пипано от този личен състав ", съобщи доктор Калина Милушева, шеф отдел " Контрол на храните " в ОДБХ-Благоевград.

Стафилококовата бактерия, станала причина за неразположението на 15-те деца, е изолирана при съвсем всички от личния състав на заведението, където се подготвя кетъринга за учебното заведение.

" Служителите бяха безусловно здрави, нямаха никакви недоволства, най-малко на външен тип, само че когато се изолира от нос и от ръце, те са носители. При самото говорене, кихане те замърсяват плотове към тях, замърсяват ръцете си, замърсяват и храната по този метод. След 10 дни би трябвало още веднъж да се изследват. Обезателно би трябвало да работят с ръкавици и маски, с цел да са спокойни и те и клиентите им ", добави доктор Веселка Мончева, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ Благоевград.

От компанията, ангажирана с приготвянето на храната за учениците, през днешния ден не дадоха отговор на нашите позвънявания.

Директорът на СУ " Никола Вапцаров " пък сподели, че ще прекратят контракта с нея.

" С тази компания няма да се изхранваме повече. Децата са супер, свързваме се с тях нонстоп, нямат никакви последици ", сподели още Живко Тулевски, шеф на СУ " Никола Вапцаров " в Петрич.

След ваканцията в учебното заведение ще се проведат наставнически срещи с цел да се вземе решение дали да се търси нова компания снабдител на храна или за изхранването на децата да дават отговор родителите им.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР