Проверката на Пирогов и откритите нарушения, която доведе до уволнението

...
Проверката на Пирогов и откритите нарушения, която доведе до уволнението
Коментари Харесай

Къде е заровено кучето в скандала между `Пирогов` и Стойчо Кацаров? |

Проверката на " Пирогов " и откритите нарушавания, която докара до уволнението на шефа на болничното заведение проф. Асен Балтов, провокира един от най-големите кавги в здравната система и обществото напоследък.

Страните, взели присъединяване и изказали мнение, са многочислени - уволненият шеф, лекарите от болничното заведение, които се усещат незаслужено упрекнати в източване на касата, здравният министър Стойчо Кацаров, намесен беше шефът на НЗОК проф. Петко Салчев, БЛС даде своето мнение.

Разменят се претенции за оставки, митинги, заявления. Обществото също реагира мощно на концепцията, че нашите здравноосигурителни вноски се източват по противозаконен метод и тези, на които поверяваме живота си, може да злоупотребяват по някакъв метод.

Остана въпросът обаче къде е истината? Между " осанна " и " разпни го " не стана ясно дали един министър може да бъде фиктивно приет в болница без негово познание, или пък е допустимо той да излъже и обществено да упрекна сътрудниците си в корист, която не са направили?

Истината се крие сред стотиците изписани листа, истории на болестта, посоки, проучвания, съвещания и документи. Истината се разхожда по клиничната пътека, прекарана сред касата и лечебните заведения. И огромният въпрос в тази ситуация въобще не е дали доктор Кацаров е бил фиктивно приет в болница, пред кого се е подписал, какво е разкрила касата. Има подобаващ ред това да се ревизира, оспори, потвърди и обществото да получи потвърдените обстоятелства. Проблемът в тази ситуация стои в метода на финансиране на лечебните заведения, в ценообразуването на клиничните пътеки и активността, която лечебните заведения правят по тях.

Нека първо уточним няколко обстоятелството в името на обективността и с цел да загърбим прочувствените изказвания на някои от страните в жанр " ти мене уважаваш ли ме ":

Проф. Балтов беше назначен на поста шеф на УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " от предния длъжностен министър на опазването на здравето доктор Илко Семерджиев. Сега е освободен от служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е органът, който финансира и контролира активността на лечебните заведения. Тяхно право и обвързване е да вършат инспекция на тази активност, заплатена с нашите здравноосигурителни вноски.

Болниците са търговски сдружения с принципал Министерство на здравеопазването, т.е. на процедура са държавни компании. Единственото финансиране на лечебните заведения (с изключение на тези със специфичен статут като ВМА и " Лозенец ", какъвто по неизяснени аргументи " Пирогов " не притежава) идва от приходите от осъществената здравна активност - заплатените от касата пари за лекуването на болните по клинични пътеки и амбулаторни процедури. 

НЗОК, като финансиращ и регулиращ орган, има извънредно съществени и точни условия за това какви проучвания, диагностични процедури и медицински действия би трябвало да бъдат осъществени, с цел да заплатят лекуването, извършено по дадена клинична пътека. Отчетът за тази активност се подписва и предава от шефа на лечебното заведение. Касата ревизира доклада и преценя кои пътеки са вярно регистрирани, с цел да ги заплати и кои не.

Лекарите и целият медицинския личен състав на " Пирогов " са постоянно неотменно на поста си. Те лекуваха първи болните от COVID-19, когато светът още не знаеше какво и по какъв начин да лекува. Продължиха да лекуват и всички други незабавни положения и случаи, които постъпваха в болничното заведение.

Няма друга болница, чийто личен състав да има лично съществително нарицателно. " Пироговци " -те са най-големият и значим запас на болничното заведение и никой шеф, министър, сътрудник или пациент не би трябвало да подценява този факт. 

През 2007 година пироговци стачкуваха с лозунга " Аз церя от заплатата си ". На идващ митинг през 2018 година проф. Балтов уволни доцент Стоян Сопотенски с претекст, че посредством изразеното си противоречие уронва престижа на болничното заведение. През 2020 година доцент Сопотенски осъди на последна инстанция към този момент някогашния шеф за непозволеното уволняване. 

Какво се получава на процедура?

В държавните лечебни заведения като " Пирогов " се одобряват и лекуват всекидневно стотици хора. Някои здравноосигурени, други - не. Лечението на здравнонеосигурените пациенти остава за сметка на болничното заведение.

Поне един чиновник на всяко поделение, от време на време и повече, са заети с отчитането на лекуването и попълването на документите. Медицински секретари, старшите сестри, лекарите, отделят огромен времеви запас в административна, а не в лечебно-диагностична активност.

Клиничните пътеки дават точни инструкции какво може и какво не може - от време на време изчезнало проучване или нетипично протичащо заболяване са причина клиничната пътека да " падне " и дейностите, към този момент осъществени по нея, да не бъдат заплатени. Това значи още веднъж лекуване за сметка на болничното заведение. 

В някои случаи се постанова пациентът да остане в болница по-дълго от плануваното по пътеката. Често пътеки със стойност 1000-1200 лв. би трябвало да покрият цялата диагностична и лечебна активност за седмици. 

Според данните в уеб страницата на " Пирогов " един леглоден там коства 100 лева Тук не приказваме единствено за наем на легло като в хотел, а за всички услуги, включени в болничния престой, в това число 24-часовата грижа от лекари, сестри и санитари. Ако заговорим за реанимационни кревати, обстановката става още по-критична.

Така простата сметка демонстрира, че цената на пътеката в някои случаи може да покрие единствено престоя на болния в стаята, без да включваме всички нужни проучвания, прегледи, съвещания, медикаменти и други процедури. 

В други случаи пациентите имат потребност от консултация, диагностика и лекуване, за пръв път или наново, както в тази ситуация с доктор Кацаров, който се трансформира в ябълката на раздора.

Въпреки съществуването на заболяване, тяхното положение е устойчиво и постоянно самите пациенти не желаят да останат в болничното заведение за лекуване и наблюдаване. Но в случай че не бъдат приети в болница по клинична пътека, цялата диагностично-консултативна активност ще бъде за тяхна сметка, даже и да са здравноосигурени.

Често, когато е належащо характерно проучване, каквото е скенерът да вземем за пример, доболничната помощ може да обезпечи единствено посещаване от един експерт при различен, издаване на поредност от посоки и в последна сметка записване в лист на чакащите. Които въпреки всичко ще си платят проучването. 

Оказва се, че за част от медицинските експерти е изненада, че от време на време пациентите се съгласяват да бъдат приети в болница писмено, с цел да може да не заплащат нужните проучвания и медикаменти и да вървят всекидневно за в допълнение наблюдаване, само че да нощуват в дома си.

От позицията на НЗОК това е нарушение на изискванията, което източва средства. Дали откритите в инспекцията на НЗОК над 400 пациенти, в това число и министър Кацаров, са били лекувани без да лежат на процедура в болничното заведение, или данните им са употребявани за основаване на подправени клинични пътеки, е отговор само от компетенцията на проверяващите случая органи. При всички случаи законово става дума за нарушаване, а морално нямаме право да сме съдници. 

Това, което ние можем да се запитаме, обаче, е за какво се стига до такива обстановки? Не за какво НЗОК ревизира лечебните заведения и открива нередности, а за какво се стига до такива нередности? Защо пациенти биват одобрявани по документи, или по една пътека, а лекувани от друго заболяване? Отново обстоятелства, социална загадка, шокиращи за доста глави, заровени в пясъка. Това е и повода епидемиологията да разполага с изкривени данни за това от какви и какъв брой болести страда популацията. 

Сметката ни малко нагоре сподели, че цената на една седмица престой в болничното легло коства почти колкото в по-скъп хотел на морето. Клиничните пътеки са всеобщо недофинансирани. В голяма част от медицинските посоки парите, обезпечавани за лечебно-диагностичната активност, не са задоволителни за провежданото лекуване. За някои лечебни заведения да отчетат всичките си клинични пътеки е въпрос на оцеляване. И все пак лечебните заведения натрупват големи задължения.

Част от обществото изрично осъди тези практики като кражба и облагодетелстване. " Щом всички го вършат, това не го прави редно ", беше един от най-честите мнения в обществените мрежи. Други застанаха незабавно твърдо зад лекарите и повдигнаха леко плещи " тук е по този начин ". Дали всички коментиращи си заплащат здравноосигурителните вноски, работят " на ярко " и не дават подкупи на служители на реда и институции, е различен въпрос. Интернет ни дава опция да показваме мнението си по всеки въпрос и там търсим демокрацията. 

Не са нужни политически апели, афектирани реакции и замеряне с искане за оставки. Медицината по върховете в действителност е просто политика. Въпрос на въздействие, контакти, клики и взаимоотношения, които постоянно се разминават с здравната и човешка логичност. Този случай не прави изключение, в случай че се загледаме в детайлите на изразените позиции.

Това, което е належащо да се направи за по-добрата работа на елементарните лекари и грижата за пациентите, е да се продължи съответно здравната промяна, почнала преди 20 години. Тя съумя да контролира обстановката в доболничната помощ, само че забуксува в лечебните заведения. Единственият метод за съответно осъществяване на здравната политика е реализиране на консенсус по основните въпроси в нея. Ако има построен и признат от всички политически сили обединен проект за деяние, както е в други европейски страни, тогава без значение кои са ръководещите, ще има последователност и продължение на политики.

И когато приказваме за промени, не става дума за генерални промени, превръщане на курса на 180 градуса и гръмки изказвания, на които сме очевидци от години при промяната на ръководства. Леките и постепенни промени в системата могат да дадат доста по-добър резултат, който да облекчи работата на експертите и да обезпечи още по-бърза и качествена грижа за пациентите.

А в случай че някой в действителност търси, тъй че да открие огромните злоупотреби, създали шефове на държавни лечебни заведения милионери, мястото надалеч не са клиничните пътеки и активността на редовите лекари. При същинска задълбочена инспекция от страна на способените органи - НЗОК, Министерство на здравеопазването, организация " Медицински контрол ", прокуратура и други, може да се открият забавни обстоятелства за това по какъв начин се разпределят средствата от спомагателното материално стимулиране, какви са приходите от медицинските произведения, кой и с какви подбуди взема решение за огромните поправки в лечебните заведения, по какъв начин се организират процедурите за публичните поръчки.

На 22 юли болничният профсъюз и здравният министър, по самодейност на БЛС, подписаха взаимна декларация, в която се изрича страдание за " нелицеприятните " реплики и се удостоверява доверието към работещите в " Пирогов ". Официално протестните дейности бяха прекъснати, само че макар примирието чиновници на болничното заведение излязоха да показват пред президентството. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР