Проверка на Върховната прокуратура установи системни нарушения, неприемливи практики и

...
Проверка на Върховната прокуратура установи системни нарушения, неприемливи практики и
Коментари Харесай

Отдел Специализиран в СРП наистина е бил специален

Проверка на Върховната прокуратура откри систематични нарушавания, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства в Софийска районна прокуратура (СРП) . Това оповестиха от прокуратурата.

Проверката бе осъществена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП) под управлението на завеждащия отдел " Инспекторат ". Те са осъществили цялостна проверка на работата на прокурорите от отдел " Специализиран " в СРП за интервала 01.01.2020 година - 25.09.2023 година, както и на активността на някогашния административен началник и негови заместници.

В рамките на инспекцията е осъществен разбор на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства.

Нарушения на вътрешните правила

Проверяващите от Върховната прокуратура са установили нарушавания на вътрешните правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на стимулирано ориентиране (с резолюция или заповед) и на изясненост по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел " Специализиран ", а не към останалите отдели в СРП, неспазване на периодите за систематизиране, погрешно сливане на преписки и други

Произнасяне на каузи, които са от компетентността на СГП

Прокурорите от отдел " Специализиран " са следили преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив и с фактическа и правна трудност, само че при проверката там са открити и преписки, които не дават отговор на тези критерии. Прокурорите даже са се произнасяли по каузи от подготвеност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушаване на закона. Констатирано е, че по едно съответно досъдебно произвеждане прокуратурата " е употребена и като инструмент за решение на чисто търговски връзки и безпричинно е упражнявана наказателна принуда.

Бавно следствие

Също по този начин са разкрити и случаи, при които проверяващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички ограничения за обезпечаване на навреме, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието - да се съберат в най-кратък период нужните доказателства за откриване на обективната истина, да се изследват и ревизират всички материали като прокурорът непрестанно управлява хода на следствието.

Насочване на материали по кореспонденция към съответен прокурор

Проверката е открила, че по съответни каузи са образувани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел " Специализиран ". Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към съответен прокурор. В един от случаите даже е била прекъсната опцията на в началото определения прокурор да прави информации по досъдебното произвеждане в Унифицираната осведомителна система по съответното дело.

Екипът от Върховната прокуратура е дал рекомендации за възстановяване на работата за недопускане на компрометиране на правилото на инцидентния асортимент, както и за срочно, дейно и законосъобразно привършване на следствията. Докладът от осъществената проверка ще бъде изпратен на Висшия правосъден съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.

 Припомняме че, по отношение на установени съществени пропуски в работата на административния началник на СРП още при започване на м. август 2023 година Борислав Сарафов прикани прокурор. През февруари 2024 година подадоха оставки.
 Сарафов по следите на Нотариуса в СРП
Сарафов по следите на Нотариуса в СРП

Ревизията ще бъде осъществена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР