Проверка на прокуратурата не е установила насилие над пациенти, настанени

...
Проверка на прокуратурата не е установила насилие над пациенти, настанени
Коментари Харесай

Насилие над пациенти! Експерти излязоха с тревожни данни за истината за психиатричната помощ у нас

Проверка на прокуратурата не е открила принуждение над пациенти, настанени за психиатрично лекуване. Не е открита и рискова за живота на пациентите конюнктура. Също по този начин няма и данни за нарушавания на режима за физическо ограничаване на настанените там. Това сочат данни на инспекция, разпоредена от Софийската градска прокуратура. Тя стартира след редица нарушавания в заведенията за психиатрична помощ.  Данните бяха оповестени от зам. градския прокурор Десислава Петрова. 
Проверени са осем лечебни заведения, сподели тя по време не кръгла маса на тематика „ Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ “. Условията в тези лечебни заведения могат да бъдат усъвършенствани. Данни за закононарушение или престъпление не са открити. " Държавата би трябвало да намерения и за грижата към личния състав на тези лечебни заведения ", уточни Петрова.
" Може да се мисли за видеонаблюдение във всички места, в които има ограничения за физическо ограничение на болните. Възможно е да се мисли и за запазване на записите ", сподели Петрова. 
В София има сериозно дребен брой психиатрични кревати, в т.ч незабавни. За да се доближи до междинното равнище в София, е нужно да има двойно повече места за настаняване, сочат данните от отчета.
Години наред проблемите на психологично болните се замитаха, сподели от своя страна градският прокурор на София Илиана Кирилова.
" Надявам се до тези хора да стигне лъч светлина. Те са забравени ", сподели Кирилова.
Тя изиска смяна на текст от Закона за здравето, който изключва здравни пътеки във връзка с психиатричната помощ. " Без смяна в законодателството няма по какъв начин да бъдат признати здравните пътеки и да бъде подписан контракт със здравната каса ", добави Кирилова. 
Тя изрази вяра с измененията в Закона за правосъдната власт да не бъде отнето правото на прокуратурата за инспекции в пандизите и на наложително настанените за лекуване.
Истината за психиатричната помощ у нас е доста мъчителна, сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков.
" Проблемът, който засягаме, е доста тежък и той е разказан в няколко отчета на европейската комисия по изтезания. Пример е изгорелият жив, 29-годишен мъж, в болничното заведение в Ловеч. Затова шефът на болничното заведение бе уволнен ", сподели Хинков.
Според него е нужна деинституционализация. В момента има единствено 12 центъра за психологично здраве в цялата страна. Един подобен център въплъщава както работата за острите случаи, по този начин и извънболничната помощ.
За страдание, съгласно него, има риск да не се реализира мярката по Плана за възобновяване за основаване на амбулатории. Но казусът е, че няма да има кой да работи там, сподели Хинков и съобщи, че е предложил парите да бъдат пренасочени като бъдат отворени още 12 като съществуващите центрове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР