Проверка на фактите: CDC казва, че ваксинираните американци имат по-висок риск от инфекция от неваксинираните?

...
Твърдение:CDC заяви в края на лятото на 2023 г., че
Коментари Харесай

Твърдение:

CDC заяви в края на лятото на 2023 г., че американците, които са получили иРНК ваксини срещу COVID-19, са били с по-висок риск от инфекция от нови варианти на вируса в сравнение с тези, които не са били ваксинирани.

Оценка:

Контекст:

„Обобщение на оценката на риска на CDC за SARS CoV- 2 Sublineage BA.2.86" заяви, че новият вариант може да е по-способен да зарази ваксинирани индивиди, отколкото предишните варианти са заразили тези, които са били ваксинирани.

 

В началото на септември 2023 г. публикация на X, известен преди като Twitter, стана вирусен, достигайки над 5,6 милиона гледания, твърдейки, че „CDC заяви, че американците, които са получили mRNA COVID ваксини, сега са изложени на по-висок риск от инфекция от нови варианти на вируса, отколкото тези, които не са ваксинирани. " Същото твърдение по-късно беше копирано поставено от множество X акаунти.

(X потребител @LeadingReport)

Друга публикация, публикувана на X включи екранна снимка на статия от Slay News със заглавие „CDC: Ваксинирани при по-висок риск от Covid, отколкото неваксирани“. Публикацията гласи:

CDC заявява, че „новият вариант“ „може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди това са получили ваксини срещу COVID-19“.

Някой искрено ли вярва, че тези престъпници ще се събудят един ден и ще признаят, че са сгрешили?

Нюрнберг 2. Нищо по-малко.

Слухът се появи, след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ публикуваха „Резюме за оценка на риска за SARS CoV-2 Sublineage BA.2.86“ на 23 август 2023 г.

Въведението на резюмето обяснява какво варианти на вируси са по отношение на нов, идентифициран в няколко държави миналата седмица:

Всички вируси, включително вируса, който причинява COVID-19 (SARS-CoV-2 ), се променят с времето. Тези вируси с промени се наричат ​​"варианти". Тези промени могат да повлияят на това колко заразен е вирусът, колко добре реагира на лечението и колко сериозно засяга хората. Миналата седмица нов вариант на SARS-CoV-2, наречен BA.2.86, беше открит в проби от хора в Дания и Израел. Най-малко два случая са идентифицирани в Съединените щати. Този вариант е забележителен, защото има множество генетични разлики от предишните версии на SARS-CoV-2.

Секцията „Текуща оценка на риска“ в документа предизвика дискусия в социалните медии ( акцентът е наш):

Въз основа на това, което CDC знае сега, съществуващите тестове, използвани за откриване и лекарства, използвани за лечение на COVID-19, изглеждат ефективни с този вариант. BA.2.86 може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID-19 или са получили ваксини срещу COVID-19. Учените оценяват ефективността на предстоящата, актуализирана ваксина срещу COVID-19. Текущата оценка на CDC е, че тази актуализирана ваксина ще бъде ефективна за намаляване на тежките заболявания и хоспитализацията.

Изречението, че новият вариант е „по-способен да причини инфекция при хора, които преди това са имали COVID- 19 или които са получили ваксини срещу COVID-19“ не сравнява ваксинираните лица с неваксинираните. В резюмето се посочва, че тези, които преди това са били заразени или ваксинирани, може да са по-податливи на този вариант в сравнение с предишните варианти.

В друга част на документа CDC обяснява, че мутациите могат да повлияят на имунитета, получен от ваксини в сравнение с други варианти (наблягаме на нашия):

Големият брой мутации в този вариант поражда опасения за по-голямо избягване на съществуващия имунитет от ваксини и предишни инфекции в сравнение с други скорошни варианти. Например, един анализ на мутации предполага, че разликата може да е толкова голяма или по-голяма от тази между BA.2 и XBB.1.5, които се разпространяват с почти една година. Въпреки това, вирусните проби все още не са широко достъпни за по-надеждно лабораторно тестване на антитела и е твърде рано да се знае въздействието върху имунитета в реалния свят. Почти цялото население на САЩ има антитела срещу SARS-CoV-2 от ваксинация, предишна инфекция или и двете и е вероятно тези антитела да продължат да осигуряват известна защита срещу тежко заболяване от този вариант. Това е област на текущо научно изследване.

Като се има предвид, че CDC не е заявил, че лицата, които са получили ваксина срещу COVID-19, са по-податливи на новия вариант от тези, които не са били ваксинирани, ние оценихме това твърдение като „Невярно“.

Трябва да добавим, че проверката на фактите на Associated Press развенча подобно невярно твърдение, което стана вирусно в социалните медии в края на август 2023 г.

В документа на CDC агенцията съобщава, че към 23 август 2023 г. в световен мащаб са докладвани девет последователности на варианти на BA.2.86: три в Дания, две в Южна Африка, две в САЩ, една в Израел и една в Обединеното кралство. :

Един от случаите в Съединените щати е при лице, открито чрез базираното на пътуващите геномно наблюдение на CDC. Идентифицирането на тези случаи в множество географски области е доказателство за международно предаване. Трябва да се отбележи, че обемът на геномното секвениране на SARS-CoV-2 в световен мащаб е намалял значително спрямо предходните години, което означава, че повече варианти могат да се появят и да се разпространят незабелязани за по-дълги периоди от време.

През август 2023 г. проверихме подобен фалшив слух за това, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ е обърнала курса си и е признала, че на лекарите ще бъде разрешено да предписват ивермектин за лечение на COVID-19. Открихме, че FDA никога не е имала правомощието да попречи на лекарите да предписват одобрени от FDA лекарства като ивермектин за употреба извън етикета.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР