+++ Провеждат се пилотни проекти с възобновяемо дизелово гориво HVO100

...
+++ Провеждат се пилотни проекти с възобновяемо дизелово гориво HVO100
Коментари Харесай

BMW Group тества доставка на части с хидрогенирано растително масло

+++ Провеждат се пилотни планове с възобновимо дизелово гориво HVO100
+++,Green Transport Logistics` форсира реализирането на тактиката BMW iFACTORY
+++ Шефът на логистиката Николаидес: Всеки икономисан грам CO2 има значение и оказва помощ. "

На автомагистралата сред Ландау на Изар и завода на BMW в Мюнхен към този момент се движи бъдещето: на зелените стикери на четирите камиона на логистичната компания Guggemos (GV Trucknet), които пътуват неведнъж всеки ден по правата с дължина 120 километра, написа „ Аз зареждам HVO100, с цел да понижа излъчванията на СО2 “. Те доставят Just-in-Time от Ландау главния цех в Мюнхен. От декември 2022 година те се задвижват с възобновимо дизелово гориво HVO100, в границите на пилотен план. През март 2023 година, флотилията е разширена с още 6 камиона. Те са от автопарка на DB Schenker и транспортират авточасти от снабдителния център на BMW Group в Ехинг до индустриалните мощности в Мюнхен. При всяка обиколка камионите изминават към 40 километра.

Абревиатурата HVO значи,Hydrotreated Vegetable Oil` („ Хидрогенирано растително масло " ), а добавката „ 100 “, значи, че то може да бъде зареждано 100 % в резервоара на стандартен дизелов камион. Горивото се създава от разнообразни останки, отпадъчни артикули и възобновими първични материали, да вземем за пример употребявани хранителни мазнини. В съпоставяне с фосилното дизелово гориво с,,Neste MY Renewable Diesel " (HVO100) на финландския производител Neste може да се реализира понижаване на СО2 с до 90 % ( " Well to Wheel " ). В същото време междинното нарастване на разхода на гориво е към 3 %.

В съпоставяне с стандартното дизелово гориво сумарните икономии на СО2 при десетте камиона, които сега се движат за BMW Group с HVO100, евентуално ще доближат до 800 тона годишно. С ориентираните към бъдещето HVO100 пилотни планове BMW Group уголемява реализацията на своята тактика,Green Transport Logistics`. Тя е неразривна част от BMW iFACTORY. Михаел Николаидес, началник на индустриалната мрежа и логистиката на BMW Group, е безапелационен:,,Всеки икономисан грам СО2 оказва помощ. " Той приказва и за отвореност към технологиите: „ Ние подтикваме намаляването на СО2 отпечатъка в нашите вериги за доставки и превоз с разнообразни ограничения. “ На доста местоположения по целия свят BMW Group към този момент употребява камиони, задвижвани с електричество и природен газ. В центъра за подготвеност по водорода в Лайпциг задвижващите системи се зареждат с водород и се употребяват във всекидневието. “

Според Николаидес лесното потребление на HVO100 е огромно предимство. Не са нужни никакви акомодации по колите или моторите, с цел да могат да се движат с екологичното гориво. HVO може да се употребява чисто или да се смесва в случайни съотношения с фосилно дизелово гориво. За HVO100 може да се употребява и наличната инфраструктура от бензиностанции.

В настоящите HVO100 пилотни планове сътрудник на BMW Group е финландската компания Neste. Хидрогенираното растително масло е основано на патентованата от Neste технология NEXBTL и се създава напълно от възобновими първични материали. Растителните масла се трансформират във въглеводороди посредством каталитична реакция с водород. HVO дизелът не е същото като биодизел. Те се разграничават по химически състав и по индустриалния развой. Сега практическата приложимост в транспортната логистика на BMW Group би трябвало да показва по какъв начин възобновимото дизелово гориво се показва във всекидневието - също и от икономическа позиция. „ Искаме да разберем кои задвижващи технологии и горива са най-подходящи за всяко приложение ", споделя Николаидес. За да реализират това, наред в други неща специалистите от BMW Group правят оценка и разхода на гориво при разнообразни натоварвания, при разнообразни скорости и метеорологични условия, както и на по-къси и по-дълги дистанции.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР